Dünya Amerikan rüyası tersine döndü

Amerikan rüyası tersine döndü

22.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de yaşam maliyetlerinin artması, siyasi gerilimlerle birlikte suç oranlarındaki yükseliş ve ilk kez dolar ile euronun eşit seviyeye ulaşması nedeniyle Avrupa’ya göç eden ABD’lilerin sayısının arttığı ortaya çıktı.

Amerikan rüyası tersine döndü

Yapılan son araştırmalar, bir dönem pek çok ülke vatandaşının “Amerikan rüyası” ile ABD’ye taşınma trendinin, bu ülkede artan yaşam maliyeti, şişirilmiş ev fiyatları, doların 20 yılda ilk kez euro ile aynı değere sahip olması ve ülkede artan siyasi gerilimlerle bağlantılı suç oranları nedeniyle tersine döndüğünü ortaya koydu. Bloomberg’in haberine göre, her geçen gün daha fazla sayıda ABD vatandaşı, Atlas Okyanusu’nu geçerek Avrupa’ya taşınıyor. Emekliler ve zenginler geleneksel olarak Avrupa’daki başlıca Amerikan gayrimenkul alıcıları olduğu belirtilirken, nispeten ucuz konutun bulunduğu daha küçük Avrupa şehirleri ve kasabaların da pandemi nedeniyle uzaktan çalışmanın artmasıyla genç ABD’lilerin yeni gözdesi olduğu ifade edildi.

EN GÖZDE YUNANİSTAN

İtalya, Portekiz, İspanya, Yunanistan ve Fransa’nın ABD’liler için en popüler destinasyonlar arasında yer aldığı belirtildi. ABD merkezli gayrimenkul şirketi Sotheby’s International Realty, Yunanistan’a taşınmak isteyen ABD’lilerin taleplerinin Nisan-Haziran döneminde bir önceki yıla göre yüzde 40 arttığını bildirdi. ABD’lilerin bir yıl önce aynı dönemde Sotheby’s’in İtalya’daki kazancının sadece yüzde 5’ini oluştururken, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 12’sini oluşturduğuna dikkati çekildi. İngiltere merkezli emlak şirketi Knight Frank’dan emlak uzmanı Jack Harris ise Fransa ve İtalya’ya ABD’lilerin talebinin en az 3 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu söyledi. ABD merkezli göçmen danışmanlık şirketi ECA International’ın başkan yardımcısı Michael Witkowski, “Yükselen yaşam maliyetleri, herhangi bir büyük ABD şehrinde yaşamayı Avrupa şehirlerinden daha pahalı hale getirdi. Pahalı ev fiyatlarının yanı sıra güçlü bir ABD doları ve ülkedeki siyasi gerilimler, Avrupa’nın artan cazibesine katkıda bulunan faktörler” dedi.