Dünya Anne Frank ve ailesini kim ihbar etti?

Anne Frank ve ailesini kim ihbar etti?

17.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanan Yahudi soykırımının (Holokost) sembol isimlerinden biri olan Anne Frank’ın ailesiyle Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da saklandığı evi kimin ihbar ettiğine dair yeni bir iddia ortaya atıldı.

Anne Frank ve ailesini kim ihbar etti

Geçen hafta yayınlanan “Arka Evin Son Sırrı” adlı kitap, Frank Ailesi, baba Otto Frank’ın şirketinin binasıyla gizli bir bağlantısı olan ve Anne’nın günlüğünde “Arka Ev” olarak adlandırdığı evde 2 yıl saklanmıştı. Evi bilenler sadece Otto Frank’ın çalışanları Victor Kugler, Johannes Kleiman, Miep Gies, Bep Voskuijl, Gies’in eşi Jan Gies ve Voskuijl’nin babası Johannes Voskuijl’di.

Haberin Devamı

‘Teyzem olabilir’

Kitabın yazarı olan, Bep Voskuijl’in oğlu Joop van Wijk-Voskuijl ise teyzesi Nelly’nin ailenin yerini ifşa etmiş olabileceğini öne sürdü. Yazar, Nelly’nin Alman subaylarını eğlendiren zengin bir ailede hizmetçi olarak çalıştığını ve bir Nazi’ye aşık olduğunu söyledi. Ailede yıllarca kendisine Nelly’nin Frank ailesinin yakalandığı sırada ülke dışında olduğunun söylendiğini ancak bunun doğru olmadığını öğrendiğini yazdı. Nelly’nin baskından 3 ay önce Hollanda’ya döndüğünü belirten yazar, annesi hariç Frank ailesine yardım eden herkesin tutuklandığını aktardı. Yazar, kitapta “(Savaştan sonra) Annem, Arka Ev ile ilgili düşünmeye başlasa migreni tutar, ertesi günü yatakta geçirirdi. Bu vicdan azabından mı kaynaklanıyordu?” dedi. Wijk-Voskuijl, baskından sonra Nelly’nin babası tarafından dövüldüğünü ve bunun nedeninin de açıklanmadığını belirterek, iddiasını güçlendirdi.