Dünya ‘Apple kullanıcılarını gözetliyor’ iddiası!

‘Apple kullanıcılarını gözetliyor’ iddiası! 

11.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Apple markası iPhone’larda kullanıcılardan habersiz veri toplandığı öne sürüldü. Markanın kullanıcıların tercihlerini App Store, Apple Music, Apple TV gibi uygulamalarına kaydettiği iddia edildi.

‘Apple kullanıcılarını gözetliyor’ iddiası

Kanadalı ve Alman güvenlik araştırmacıları Tommy Mysk ile Talal Haj Bakry, şirketleri Mysk’in Twitter hesabında Apple’ın verileri nasıl sakladığını gösteren videolar yayımladı. İki araştırmacı, ABD şirketi Apple’ın iPhone telefonlarında analitik paylaşım kapalı olsa bile uygulamaları kullanırken kullanıcı hakkında veri toplandığını öne sürdü. Mysk ve Bakry, Apple’ın kullanıcının her hareketini telefonlara önceden yüklenmiş olan kendisine ait App Store, Apple Music, Apple TV, Books ve Stocks uygulamalarına kaydettiğini buldu. Bu uygulamaların, cinsel tercih ve dinle ilgili olanlar da dahil kullanıcının hangi uygulamalara baktığını, takip ettiği hisse senetlerini ve hangi reklamları gördüklerini içeren Apple istekleri gönderdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Gizli kimlikler

İstekler, kullanıcının App Store uygulamasına her girdiğinde gönderilirken tek bir istekte, oturumu tanımlayabilen ve kullanıcının veri profiliyle eşleştirebilen gizli kimlikler bulunduğu açıklandı. Çalışma, toplanan verilerin telefon seri numaralarını ve kullanılan cihazları da içerdiğini gösterdi ve bunun da cihaza kayıtlı parmak izine ulaşmak için yeterli bilgi olduğu ifade edildi. Söz konusu test, iOS 14.5’te yapıldı, ancak araştırmacılar, muhtemelen en son işletim sistemi olan iOS 16’da da aynı durumun yaşanacağına inanıyor.

‘Gizliliğe saygılıyız’

İki araştırmacının iddiasına karşılık, Apple cihaz ve gizlilik destek sayfası, cihazlardan kişilerin bilgilerini toplamak için kullanıcıdan izin alınması gerektiğini belirterek kullanıcı “gizliliğine” saygı duyulduğunu savunuyor.