Dünya Batı Afrika yeni bir savaşa sürükleniyor!

Batı Afrika yeni bir savaşa sürükleniyor!

07.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nijer’de Batı Afrika Ekonomik Birliği’nin (ECOWAS), darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un bir hafta içinde serbest bırakılıp göreve iade edilmesi, aksi halde askeri müdahaleye hazırlıklı olunması gerektiği şeklindeki ültimatomu ve tanıdığı süre dün doldu.

Batı Afrika yeni bir savaşa sürükleniyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ECOWAS’ı oluşturan ülkeler, Nijerya önderliğinde, Nijer’deki darbeci cuntaya yönelik çok sert açıklamalarda bulunurken, askeri müdahalenin de sinyalini verdi. ECOWAS’ta cuntaya karşı olan ülkelerin genelkurmay başkanları, askeri müdahalenin çerçevesini belirleyen bir toplantı yaparken, müdahalenin ne zaman ve nereden başlayacağının açıklanmayacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

Nijerya, Benin, Togo, Gana, Fildişi Sahili, Liberya ve Senegal gibi ülkelerin oluşturduğu grup, Nijer’deki darbe hükümetine sıcak bakmazken, Mali, Burkina Faso gibi ülkelerse Nijer’in cunta yönetimine askeri müdahaleye karşı çıkıyor. Zira darbe sonrası cuntalar tarafından yönetilen Mali ve Burkina Faso, Nijer’e yönelik olası bir askeri müdahalenin kendilerine karşı bir saldırı olarak kabul edileceğini duyurdu. Rusya’nın darbeci yönetimleri desteklemesi, demokratik hükümetlerinse Batı’dan destek görmesi Batı Afrika’daki harareti daha da artırıyor. Nitekim Nijer’e yönelik olası bir askeri müdahaleye Fransa destek verirken, bir başka komşu ülke Cezayir karşı çıktı. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, “Olası bir askeri müdahaleyi kategorik olarak reddediyoruz” derken böyle bir eylemin “Cezayir’e yönelik doğrudan tehdit” oluşturacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Wagner’den yardım istedi

Öte yandan New York merkezli Soufan Center’da araştırma görevlisi olan Wassim Nasr, Nijer’deki askeri cuntanın Rusk paralı asker grubu Wagner’den yardım istediğini öne sürdü. AP’ye konuşan Nasr, darbe liderlerinden General Salifou Mody’nin, talebini, Mali ziyareti sırasında temas kurduğu bir Wagnerli yetkiliye ilettiğini söyledi.

Nasr, ilk olarak “France 24”ün haber verdiği görüşmeyi üç Malili kaynak ve bir Fransız diplomatın doğruladığını belirtti. Nasr, “Wagner’e ihtiyaçları var, çünkü iktidarda kalma garantisi olacak” dedi ve grubun talebi değerlendirdiğini ifade etti.