Dünya 'Batı Yakasının Hikâyesi' şimdi 60'lık bir genç!

'Batı Yakasının Hikâyesi' şimdi 60'lık bir genç!

11.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Steven Spielberg'in yönettiği 2021 yapımı "Batı Yakasının Hikâyesi" şimdi sinemalarda gösterimde... Hollywood'un bu efsanevi müzikal filminin 1961 yapımı ise sinema tarihindeki çok özel yerini koruyor. 60 yaşındaki ilk yapımda rol alan sanatçıların yaşamları da bu vesileyle tekrar gündemde

Batı Yakasının Hikâyesi şimdi 60lık bir genç

ABD'li yönetmen Steven Spielberg'in merakla beklenen ve 1957 yapımı aynı isimli klasik Broadway müzikalinden uyarlanan "Batı Yakasının Hikayesi" filmi, dün vizyona girdi. Oyunun film uyarlaması ilk olarak 1961'de aynı adla vizyona girdiğinde "En İyi Film" de dahil olmak üzere 10 Oscar kazanarak hafızalara kazınmıştı. Arthur Laurents'in kitabından uyarlanan filmin yönetmenliğini Robert Wise yaparken başrollerde Richard Beymer ve Natalie Wood yer almıştı. Film beyaz bir çete olan Jetler'in üyesi olan Tony'nin rakip Porto Rikolu çete "Köpekbalıkları"nın lideri Bernardo'nun kardeşi Maria'ya olan aşkını ve Manhattan'da iki çete arasındaki gerilimi konu alıyor. Müzikalin 1961 yapımı uyarlaması her ne kadar başarılı olsa da Porto Rikolu karakterleri beyaz oyuncuların oynaması eleştirilere neden olmuştu. Eleştirilere rağmen ABD Ulusal Film Arşivi'nde kendine yer bularak kült haline gelen 1961 yapımı Batı Yakasının Hikâyesi'nin efsane oyuncularının şimdi ne yaptığı sorusuysa, pandemi nedeniyle bir yıl gecikmeli olarak vizyona giren Spielberg'in uyarlamasının ardından gündeme geldi.

Haberin Devamı

1. Richard Beymer (Tony)

Kariyerindeki büyük çıkışını, George Stevens'ın 1959 yapımı "Anne Frank'in Günlüğü" filmiyle yapan Richard Beymer, bir yıl sonra "Batı Yakasının Hikayesi"nde Tony rolünü üstlenerek ün kazandı. Beymer, filmdeki performansıyla 1962'de iki Altın Küre'ye aday gösterildi. "En Uzun Gün" (1962) ve "Striptizci" (1963) filmlerinde oynadıktan sonra kendi filmlerini çekmeye başlayan aktör, Mississippi'deki sivil haklar mücadelesine odaklanan ödüllü 1964 yapımı belgeseli "Sıradan Bir Buket: Mississippi Yazı"nı yönetti. 83 yaşında olan Beymer, David Lynch'in 1990 yapımı "İkiz Tepeler" dizisinde "Ben Horne" rolü de dahil olmak üzere 60'tan fazla rolde yer aldı.

Batı Yakasının Hikâyesi şimdi 60lık bir genç

Broadway müzikali ve Hollywood filmi olan “Batı Yakasının Hikâyesi”, New York, Manhattan’da iki çete arasındaki gerilimi konu alıyor.

Haberin Devamı

2. Natalie Wood (Maria)

Rus ve Ukrayna kökenli olan Natalie Wood'a, Porto Rikolu "Maria" karakterini oynayabilmesi için yüz rengini kahverengiye dönüştüren makyaj yapılması eleştirilmişti. Şarkıcı Elvis Presley, aktör Dennis Hopper ve otel varisi Nicky Hilton da dahil olmak üzere bir dizi ünlü kişiyle ilişki yaşayan Wood, Aşk Bahçesi (1961) ve Aradığım Aşk (1963) filmlerindeki performanslarıyla 25 yaşındayken Oscar Ödülü adaylığı aldı. Wood, o dönem aktris Teresa Wright ile üçüncü kez Oscar adaylığı alan en genç kişi olarak tarihe geçti ancak hiçbir zaman ödülü kazanamadı. "Seks ve Genç Kız" (1964), "Papatya Yoncası" (1964) ve "Garip Çiftler" (1969) filmlerinde rol alan aktris, 1969'da İngiliz yapımcı Richard Gregson ile evlenip çocuk sahibi olmasının ardından yarı emekli oldu. Aktris, 1981'de 43 yaşında bir tekne gezisi sırasında gizemli bir şekilde boğulduğunda Christopher Walken ile bilim kurgu filmi "Beyin Fırtınası"nı çekiyordu.

3. Russ Tamblyn (Riff)

Oyuncu ve dansçı, eğitimli bir jimnastikçi olan Russ Tamblyn, filmde akrobatik becerileryle dikkat çekti. 1954 yapımı "Yedi Kardeşe Yedi Gelin" müzikalinde yuvarlanma konusundaki yeteneği satesinde "yuvarlanan Tamblyn" lakabını kazanarak ünlenen aktör, aslında "Batı Yakasının Hikayesi"nde başrolü Richard Beymer'a "kaptırmıştı". Ancak aktörün "Riff" karakterindeki başarısı sayesinde 1963 yapımı korku filmi "Perili Ev" de dahil olmak üzere daha fazla yapımda rol kazandı. Bir süre güzel sanatlarla da ilgilenen Tamblyn, 1990'larda Beymer ile "İkiz Tepeler" dizisinde yeniden bir araya geldi. 86 yaşındaki Tamblyn yaklaşık 100 filmde yer aldı ve son olarak 2018 yapımı Netflix korku dizisi "Tepedeki Ev" de "Dr Montague"yi canlandırdı.

Haberin Devamı

4. Rita Moreno (Anita)

Porto Rikolu aktris Rita Moreno, 70 yıllık sinema kariyerinde "Singin' in the Rain" (1952) ve "Batı Yakasının Hikayesi" gibi önemli yapımlarda yer aldı ancak bu süre zarfında kendisine verilen basmakalıp "etnik" veya "cinselleştirilmiş" rollerden dolayı hüsrana uğradığını pek çok kez dile getirdi. "Batı Yakasının Hikayesi"ndeki rolüyle 1962'de "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" dalında Oscar Ödülü kazanan Moreno, Oscar alan ilk Latin Amerikalı aktris oldu. Aktrisin 1969 yapımı "Ertesi Günün Gecesi" filminde başrollerini paylaştığı Marlon Brando ile 1954'te başlayan ve 8 yıl süren çalkantılı aşk hayatı kariyerini olumsuz etkilendi. 89 yaşındaki aktris, bu yıl yayınlanan hayatıyla ilgili belgeseli "Rita Moreno: Just a Girl Who Decid to Go for It"de Brando'nun istismarı nedeniyle intihara teşebbüs ettiğini açıkladı. Moreno, çoğu TV dizisi olmak üzere 163 yapımda yer aldı.

Haberin Devamı

Batı Yakasının Hikâyesi şimdi 60lık bir genç

2021 yapımı “Batı Yakası’nın Hikayesi”nde Tony karakterini Ansel Elgort, Maria’yı ise Rachel Zegler canlandırıyor.

5. George Chakiris (Bernardo)

"Batı Yakasının Hikayesi" müzikalinin Londra West End versiyonunda "Riff"i canlandıran George Chakiris, film versiyonundaysa Maria'nın ağabeyi ve Köpekbalıkları çetesinin lideri Bernardo rolüyle "En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu" dalında Oscar kazandı. Chakiris, 1962 yapımı "Two and Two Make Six" filminde başrolü üstlendi. Ayrıca 1964 yapımı "Fedailer Filosu"nde yer alan aktör, 1960'larda başarısını bir pop şarkıcısı olarak kariyere dönüştürdü ve birkaç küçük hit şarkı yayınladı. 1990'lara kadar oyunculuk yapmaya devam etti ve "Superboy", "Pale Blood" ve "The Girls of Lido" gibi yapımlarda rol aldı. 60 filmde yer alan 87 yaşındaki Chakiris, son olarak 2021 yapımı "Not To Forget" filminde bir banka müdürünü canlandırdı.