Dünya Beyaz Saray'daki hayalet! Bir mektupla ortaya çıktı, sırrı çözülemedi

Beyaz Saray'daki hayalet! Bir mektupla ortaya çıktı, sırrı çözülemedi

15.11.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD'nin eski başkanlarından Harry S. Truman'ın başından geçenleri anlattığı bir mektup, Beyaz Saray'daki hayalet tartışmalarının fitilini ateşledi. O günden bugüne ise pek çok isim Beyaz Saray'da sık sık hayaletlerle karşılaştığını itiraf etti. Öyle ki aralarında Donald Trump'ın da bulunduğu bu isimler hayaletlerin keman çaldığını, şömineden operayı andıran sesler geldiğini dahi söyledi.

Beyaz Saraydaki hayalet Bir mektupla ortaya çıktı, sırrı çözülemedi

Derleyen: Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr - Nükleer güç tartışmaları Rusya ve Ukrayna arasında yaşananlardan sonra bir kez daha gündeme geldi. 20'nci yüzyılda yaşananlar ise nükleer felaketin boyutlarını daha net şekilde ortaya koydu. Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombaları yüzünden yaklaşık 220 bin kişi hayatını kaybetti, felaketin izleri ise yıllarca kendini göstermeye devam etti. Bu iki büyük atom bombası saldırısının sorumlusu ise ABD Başkanı Harry S. Truman'dı. 1945'in Ağustos ayında Japonya'ya yapılan saldırılardan sonra birçok kişinin büyük tepkisini çeken, öfkesini kazanan Truman çok değil yalnızca bir yıl sonra sebep olduğu felaket dışında şaşırtıcı bir konuyla anılmaya başlandı. Truman'ın başından geçenleri anlattığı bir mektup, Beyaz Saray'daki hayalet tartışmalarının fitilini ateşledi.

Haberin Devamı

Beyaz Saraydaki hayalet Bir mektupla ortaya çıktı, sırrı çözülemedi

'BURASI PERİLİ BİR YER, BİZİ KORUMALISINIZ'

Takvimler 1946'yı gösteriyordu. ABD Başkanı Harry S. Truman, akşam saat 21.00 sularında uyumak üzerine yatağına gitti. Yaklaşık 6 saat boyunca uyuduktan sonra gece 03.00 sularında bir ses üzerine uyandı. Yatak odasının kapısına 3-4 kez vurulmuş, bu ses yüzünden Truman'ın uykusu bölünmüştü. Panik olmuş bir halde ayağa kalkan Truman, hızlı adımlarla kapıya yöneldi. Korkusunu yenerek kapıyı açtığında etrafta hiçbir kimse yoktu. Ancak duyduklarından emindi. Yaklaşık yarım saat boyunca başına gelenleri çözmeye çalışan Truman daha sonra masasının başına geçti ve bir mektup yazmaya karar verdi.

Yazdığı bu mektup arşivlere geçecek hatta bir müzede sergilenecekti. Truman, mektupta o geceye dair şunları yazdı:

Haberin Devamı

"Ayağa fırladım ve hızlıca bornozumu giydim. Kapıyı açtım ama etrafta kimse yoktu. Dışarı çıkıp koridorda bir aşağı bir de yukarı doğru yürüdüm. Ama yine kimse yoktu. Kapıları kilitledikten sonra yatağa geri döndüm. Ancak bu kez de ayak sesleri duydum. Tekrar kalktım ve etrafa baktım. Yine kimse yoktu. Burası perili bir yer. Bu hayatletlerden bazıları beni alıp götürmeden önce bizleri korumalısınız."

'ŞÖMİNEDEN OPERAYI ANDIRAN SESLER GELİYORDU'

Truman, Beyaz Saray'daki gizemli ayak ya da kapı seslerini fark eden son isim olmadı. Arşivlerde yer alan Truman'ın hayalet ima ve iddiaları zaman içerisinde birçok kez farklı isimler tarafından daha dillendirildi. ABD'nin 21'inci yüzyıldaki ilk liderlerinden George W. Bush'un kızları Jenna Bush Hager ve Barbara Pierce Bush da Beyaz Saray'da bazı hayaletlerin olduğunu basınla paylaşan isimlerden. 

Bu hayaletlerin 'iyi niyetli' olduklarını söyleyen kardeşlerden Jenna Bush Hager, muhabirlere fırtınalar kopartan şu cümleleri söyledi: "İlk başta çok korkuyorduk ama zaman içerisinde alıştık. Niyetlerinin kötü olmadığını fark edince rahatladık." Beyaz Saray'da vakit geçirdiği dönemlerde gece uykuya dalmadan önce sürekli bazı seslerle karşılaştıklarını söyleyen kardeşler, "Şömineden operayı andıran sesler geliyordu" diye de ekledi.

Beyaz Saraydaki hayalet Bir mektupla ortaya çıktı, sırrı çözülemedi

KARŞISINDAKİ ABRAHAM LINCOLN'ÜN HAYALETİYDİ!

Amerikan siyasetine son dönemde damga vuran isimlerden Donald Trump'ın adı da Beyaz Saray'daki hayaletlere dair çıkan haberlerde sıklıkla anıldı. Demokratlara yakınlığıyla bilinen blog sitesi Daily Kos, başkanlık sürecinde Trump'ın her bulduğu fırsatta Beyaz Saray'dan ayrılmasını, politikacının başkanlık konutundaki 'hayaletler'den korkmasıyla ilişkilendirdi. Blog'ta Trump'ın hayalet korkularına dair şu ifadeler yer aldı: "Trump, Beyaz Saray'daki ilk gecesinde hayaletlerin kendisini ziyaret ettiğini düşünüyor hatta koridorda tek başına yürümek dahi istemiyordu. Geceleri dehşet ve panik içinde uyanıyor, pijamalarıyla etrafta dolaşıyor, çünkü uyumaya çok korkuyordu."

Haberin Devamı

İddialara göre Trump'ı 'ziyaret eden' bu hayalet, kendisinden önceki başkanların da çok sık karşılaştığı bir isimdi: ABD'nin en sembolik isimlerinden Abraham Lincoln!

'GECE YARISI KEMAN ÇALIYORDU'

İddialara göre Donald Trump, ülkenin en şöhretli liderlerinden Abraham Lincoln'ün hayaletini görürken, Lincoln ailesi de sık sık Beyaz Saray'da hayaletlerle karşılaşıyordu. Abraham Lincoln, henüz 11 yaşındayken tifoya yakalanıp ölen oğlu William'ı gördüğünü çevredekilere söylüyordu. 

Abraham Lincoln'ün eşi Mary Lincoln ise tıpkı kocası gibi William Lincoln'ün hayaletini gören kişilerden biriydi. Çocuk yaşta kaybettiği oğlunun acısıyla ağır bir bunalıma giren ve neredeyse akıl sağlığını kaybetme noktasına gelen Mary Lincoln, oğlu William hayatını kaybetmeden önce onun hayaletiyle karşılaştığını söyledi. William Lincoln henüz hayatını kaybetmeden önce oğlunun hayaletini gördüğünü söyleyen Mary Lincoln'ün ruhsal sağlığını zaman içinde giderek kötüye gitti. Bipolar bozukluk teşhisi konulan Mary Lincoln, zaman içerisinde eski başkanlarından Thomas Jefferson'ı Beyaz Saray'da bir gece yarısı keman çalarken gördüğünü iddia etti.

Haberin Devamı

Beyaz Saraydaki hayalet Bir mektupla ortaya çıktı, sırrı çözülemedi

Abraham Lincoln'ün çocuk yaştaki oğlunu kaybetmesinden sonra yaşadıkları zaman içerisinde birçok ABD'linin iyi bildiği bir hikâyeye dönüştü, takvimler 2017 yılına geldiğinde ise ölümsüz bir esere konu oldu. Daha çok öyküleriyle tanınan ABD'li yazar George Saunders, Türkçeye 'Arafta' adıyla çevrilen ilk romanında Abraham Lincoln'ün oğlu William'ı kaybettiği sırada çeşitli hayaletlerin iç sesleri eşliğinde deneysel bir metin ortaya koydu. Roman kısa sürede birçok ülkede deneyselliği ile dikkat çekti ve prestijli Booker Ödülü'nün 2017 yılında kazanan eseri olmayı başardı.

Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt, Dwight Eisenhower, Ronald Reagan ve Herbert Hoover da eski başkan Abraham Lincoln'ün hayaletini gören isimler arasındaydı. Tüm eski başkanların ortak ifadesine göre Lincoln'ün hayaleti konutta en çok vakit geçirdiği çalışma odasında ve yatak odasında görüldü.