Dünya Bin Ladin'in evinden çıkan sırlar! 228 sayfalık günlüğünde neler yazıyordu?

Bin Ladin'in evinden çıkan sırlar! 228 sayfalık günlüğünde neler yazıyordu?

11.04.2023 - 11:40 | Son Güncellenme:

Pakistan’ın başkenti İslamabad sakin bir gece yaşıyordu. Pazar günü olması sebebiyle birçok kişi ertesi gün işe gideceği için erken saatte evine çekilmiş ve dinlenmeye başlamıştı. Ancak gecenin sessizliğini helikopter ve silah sesleri bozdu. Dünya, ilerleyen saatlerde neler yaşandığını bizzat ABD Başkanı Barack Obama’nın ağzından duyacaktı. Bin Ladin'in sırları ise evinin içerisinden ve 228 sayfalık günlüğünden çıktı.

Bin Ladinin evinden çıkan sırlar 228 sayfalık günlüğünde neler yazıyordu

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - 11 Eylül 2001’de ABD’de art arda gerçekleşen terör saldırılarının ardından dünya yeni bir döneme girdi. ABD’nin terörizmle savaşı gerekçe göstererek Afganistan ve Irak’ı işgal etmesinin ardından Orta Doğu’daki kaos katlanarak arttı. ABD, uzun yıllar boyunca 11 Eylül saldırılarının faili olarak bilinen terör örgütü El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’in izini sürdü. Takvimler 2010 yılını gösterdiğinde tüm bu süreci sona erdirecek bir ipucu bulundu. ABD istihbaratı, bir El Kaide kuryesini takip ettiği sırada kuryenin sık sık ziyaret ettiği bir eve yoğunlaştı. Uzun süren takipler ve saha çalışmalarının ardından yıllardır aranan El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in Pakistan’ın başkenti İslamabad kuzeyinde bulunan Abbottabad bölgesindeki bu evde olabileceğine dair net bir kanıt olmasa da Ladin’in evde olma ihtimalinin çok yüksek olduğu tahmin ediliyordu.

Bin Ladinin evinden çıkan sırlar 228 sayfalık günlüğünde neler yazıyordu

Haberin Devamı

ABD’li güvenlik kaynaklarına göre, Bin Ladin’in hedef bina içinde olma olasılığı sadece yüzde 55’ti. Uzun süren değerlendirmelerin ardından ABD Donanmasının özel birliklerle binaya operasyon düzenlemesine karar verildi. “Neptün’ün Mızrağı Operasyonu” adı verilen operasyon 1 Mayıs’ı 2 Mayıs’a bağlayan gecenin ilk dakikalarında ABD ordusuna ait 2 helikopterin Afganistan’dan kalkarak çok alçak irtifada Pakistan’a girmesiyle başladı. Başından sonuna kadar yaklaşık 40 dakika süren operasyon sonucunda Usame Bin Ladin ölü olarak ele geçirilmiş, ABD’nin yıllardır sürdürdüğü insan avı 'başarıyla' sonuçlanmıştı. Öldürülen kişinin Bin Ladin olduğunun DNA örnekleriyle karşılaştırılmasının ardından ABD Başkanı Barack Obama, Bin Ladin’in ölümünü tüm dünyaya yaptığı ulusa sesleniş konuşmasıyla duyurdu ve Ladin’in bedeninin Umman Denizi’ne atıldığını açıkladı. Sonraki günlerde Neptün’ün Mızrağı Operasyonu sonucunda Bin Ladin’in öldürüldüğü evde ele geçirilen bilgi ve belgeler, operasyondan kısa süre sonra Bin Ladin’in kişisel eşyalarıyla birlikte kamuoyu ile paylaşıldı.

Haberin Devamı

GÜNLÜĞÜ DAHİL BİNLERCE BELGE ELE GEÇİRİLDİ

Yıllar süren takip ve operasyonun ardından Usame Bin Ladin’in bulunduğu evde internet ve telefon bağlantısı olmadığı tespit edildi. Ladin’in teknik takibe yakalanmamak için El Kaide’nin üst düzey isimleriyle kuryeler aracılığıyla iletişim kurduğu belirlendi. Ladin’in Yazışmalarını taşınabilir bir belleğe kaydeden Ladin, belleği kuryelere verdiği ve kuryenin internet kafeler üzerinden örgüt içi yazışmaları yaptığı tespit edildi. Evde ele geçirilen belleklerde terfiler, strateji ve fetvalar başta olmak üzere çok sayıda örgüt içi yazışma ve emri konu alan belgeler bulundu.

Bin Ladinin evinden çıkan sırlar 228 sayfalık günlüğünde neler yazıyordu


Usame Bin Ladin'in Pakistan'daki evine düzenlenen baskında 470 bin belge içinde Bin Ladin'e ait 228 sayfalık bir günlük de bulundu. Bin Ladin’in kızlarından biri tarafından onun adına yazıldığı tahmin edilen günlükte Ladin’in Arap Baharı olarak bilinen süreç hakkında "Bu kaos ve devrimlerdeki liderliğin yokluğu, El Kaide'nin düşünce ve fikirlerini yaymak için en iyi ortamdır" ifadeleri yer alıyor.

OĞLUNUN DÜĞÜN VİDEOSU BULUNDU

Ele geçirilen ve yayınlanan belgeler arasında Bin Ladin’in en sevdiği oğlu olarak belirtilen Hamza bin Ladin'in düğününe ilişkin İran’da kayda alındığı tahmin edilen görüntülere de yer verildi. Düğünde kayda alınan görüntüler, Usama Bin Ladin’in ardından El Kaide’nin başına geçeceği yönünde tahminler yapılan Hamza Bin Ladin’nin yetişkin hali ilk kez görüldü.

Haberin Devamı


Bin Ladinin evinden çıkan sırlar 228 sayfalık günlüğünde neler yazıyordu

Hamza Bin Ladin’in üst düzey bir El Kaide üyesi olan Ebu Muhammed El-Masri'nin kızıyla evlendiği ve düğünde El Kaide’nin yönetim kademesinden birçok ismin bulunduğu tespit edildi. Davetliler arasındaki en dikkat çekici isimlerden biriyse 1981'de dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ı öldüren Halid İslambuli'nin abisi Muhammed Şevki İslambuli'ydi. Hamza bin Ladin 2019'da öldürüldü.

vde ele geçirilen bilgisayarlara ait belleklerde yapılan incelemeler, Usame bin Ladin'in veya evde yaşayan başka birinin bir video oyunu meraklısı olduğunu ortaya çıkardı. ABD istihbaratı tarafından gizliliği kaldırılan ve halka açılan veriler arasında Bin Ladin’in öldürüldüğü evde bulunan bilgisayarlarda Süper Mario ve Counter-strike gibi oyunların yüklü olduğu görüldü. Yine aynı bilgisayarlarda Bin Ladin’in çocuklarının izlemesi için yüklendiği düşünülen çok sayıda animasyon filmi bulundu.

HAKKINDAKİ BELGESELLERİ TOPLAMIŞ

Binlerce habere ve çok sayıda belgesele konu olan Usame bin Ladin’in, hakkında yapılan haber ve belgeselleri de arşivlediği ortaya çıktı. Kişisel kütüphanesindeyse tarih başta olmak üzere birçok alanda çok sayıda kitap bulundu.

Bin Ladinin evinden çıkan sırlar 228 sayfalık günlüğünde neler yazıyordu

ABD istihbaratı, Bin Ladin’in öldürüldüğü evde ele geçirilen bazı belgelerin güvenlik kaygıları ve cinsellik içermeleri sebebiyle yayımlamadığı bilgisini de paylaştı.