Dünya Brexit pazarlığının son gününde yeni karar: Görüşmeler sürecek

Brexit pazarlığının son gününde yeni karar: Görüşmeler sürecek

13.12.2020 - 17:04 | Son Güncellenme:

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit sonrası için Londra ve Brüksel arasında yürütülen serbest ticaret anlaşması müzakerelerine, belirlenen süre dolmasına rağmen devam edileceğini açıkladı.

Brexit pazarlığının son gününde yeni karar: Görüşmeler sürecek

Ursula von der Leyen ve Boris Johnson bugün yaptıkları telefon görüşmesinin ardından ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, ortaya çıkan sorunlara ve görüş ayrılıklarına rağmen tarafların görüşmeleri sürdürmenin daha sorumlu bir davranış olacağı görüşünü benimsedikleri kaydedildi.

Haberin Devamı

AB Komisyonu ve İngiltere, cuma günü Brexit sonrası ilişkileri belirleyecek serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili sürdürülen müzakerelerde anlaşma sağlanamadığını duyurmuştu.

Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, AB ile İngiltere arasındaki Brexit müzakerelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile ticaret ve gelecekteki ilişkileri şekillendirecek anlaşma müzakerelerindeki son durumu ele alan telefon görüşmesi yaptığını belirten Von der Leyen, "Çözülmemiş ana başlıkları tartıştık." ifadesini kullandı.

Görüşmelere katılan ekiplere müzakereleri sürdürme talimatı verildi

Von der Leyen, müzakerecilerin son günlerde gece gündüz çalıştıklarına dikkati çekerek, "Neredeyse bir yıldır süren müzakerelere ve tekrar tekrar kaçırılan zaman sınırlarına rağmen bu noktada biraz daha çaba sarf etmenin gerekli olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

AB ve İngiltere'nin karşılıklı olarak ekiplerine müzakereleri sürdürme talimatı verdiğine işaret eden Von der Leyen, görüşmelerin Brüksel'de yapılacağını vurguladı.

Konuyla ilgili kesin kararın 13 Aralık'ta verileceği açıklanmış, anlaşmasız Brexit ihtimali tarafların açıklamaları doğrultusunda daha artmıştı.

Brexit süreci

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, Birlik ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyor.

AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği" ve "balıkçılık" gibi sorunlu konular yer alıyor.

Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacak. Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyor.

Kaynak: Euronews