Dünya Brezilya'da gerilim! Bolsonaro destekçileri Ulusal Kongre’yi bastı

Brezilya'da gerilim! Bolsonaro destekçileri Ulusal Kongre’yi bastı

08.01.2023 - 22:49 | Son Güncellenme:

Brezilya’da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçileri başkent Brasilia’da yer alan Ulusal Kongre binasını bastı. Polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongre binasını, Federal Yüksek Mahkeme genel kurulunu ve Planalto Sarayı'nı işgal ederek çevreye zarar vermesi sonrası Başkan Luis Inacio Lula da Silva başkent Brasilia’ya federal müdahale kararı aldıklarını açıkladı.

Brezilyada gerilim Bolsonaro destekçileri Ulusal Kongre’yi bastı

Brezilya'da 30 Ekim’de düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Luiz Inacio Lula da Silva, 1 Ocak’ta yemin etmesinin ardından Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçileri başkent Brasilia’da yer alan Ulusal Kongre binasını bastı. Göstericiler, ellerinde Brezilya bayrakları ile Ulusal Kongre’nin içine girerken, polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Haberin Devamı

BOLSONARO DESTEKÇİLERİ SEÇİM YENİLGİSİNİ KABUL ETMİYOR

Brezilyada gerilim Bolsonaro destekçileri Ulusal Kongre’yi bastı


Lula seçimi 50,9 oy oranıyla kazanırken, Bolsonaro ise oyların yüzde 49,1’ini almıştı. Bolsonaro’nun yenilgiyi kabul etmeyen destekçileri, ülke genelinde haftalardır kışlaların önünde toplanarak silahlı kuvvetlerin duruma müdahale etmesini talep etmişti.

KARARNAME YAYINLANDI

Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın basına yaptığı açıklamada, kamu düzeninin ciddi şekilde zarar görmesi sebebiyle bir kararname yayınlayarak 8 Ocak 2023 Pazar gününden 31 Ocak 2023 tarihine kadar başkent Brasilia yerel hükümetinin federal hükümetin kontrolü altına alındığını söyledi.

SORUMLULAR CEZALANDIRILACAK

Başkan Lula açıklamasında ayrıca olaylardan sorumlu olanların tespit edilerek cezalandırılacağını ifade ederken “Demokrasi insanların kurumlara saygı duymasını gerektirir. Bugün başkente gidenleri kimin finanse ettiğini öğreneceğiz ve hepsi kanun önünde hesap verecek.” dedi.

Haberin Devamı

Başkan Lula imzalı kararnamede başkentin geçici hükümetinin başına Brezilya Adalet Bakanlığı Genel Sekreteri Ricardo Cappelli getirildiği ve Devlet Başkanına bağlı olarak hizmet edeceği bildiriliyor.

BAŞKENT GÜVENLİK BAKANI GÖREVDEN ALINDI

Başkent Valisi Ibaneis Rocha, gerçekleşen olaylarda sorumluluğu bulunduğu sebebiyle Başkent Brasili Güvenlik Bakanı Anderson Torres’in görevden alındığını duyurdu. Torres’in eski Başkan Jair Bolsonaro ile birlikte ABD’de bulunduğu bildirilirken, olaylar sırasında görgü tanıkları başkent yönetimindeki polislerin baskına müdahalede bulunmadıklarını ve bazı polislerin fotoğraf çektiğini ifade etmişti.

DÜNYANIN FARKLI YERLERİNDEN LULA’YA DESTEK

Brezilya tarihinde ilk kez yaşanan kongre baskınının ardından dünyadaki birçok ülke yöneticileri Devlet Başkanı Lula’ya destek mesajlarını gönderdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, demokratik kurumlara yönelik şiddet eylemlerinin kabul edilemez olduğunu belirtirken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise ülkesnin Brezilya demokrasisine desteğini sunarken Başkan Biden’ın durumu yakından takip ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ise Lula’nın yalnız olmadığını, Meksika ve tüm dünyadaki ilerici güçlerin desteğine sahip olduğunu ifade ederken, Avrupa Birliği Başkan Yardımcısı ve Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Luis Almargo, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Makron, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho, İngiltere’nin Brezilya Büyükelçisi Stephanie Al-Qaq ile Uruguay Dışişleri Bakanlığı, Bolivya Dışişleri Bakanlığı ve Peru Dışişleri Bakanlığı, yapılan şiddet eylemine tepki göstererek Brezilya yönetimine desteklerini sundu.

Brezilyada gerilim Bolsonaro destekçileri Ulusal Kongre’yi bastı

ESKİ BREZİLYA DEVLET BAŞKANI BOLSONARO’YA SEÇİM KAMPANYASINDA YOLSUZLUK DAVASI

Haberin Devamı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın seçim ekibi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve 3 kişiye yetkilerini kötüye kullanmaları ve seçim sistemine saldırdıkları gerekçesiyle dava açmıştı.

Brezilyada gerilim Bolsonaro destekçileri Ulusal Kongre’yi bastı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın, 30 Ekim’de eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya karşı seçimi kazanmasının ardından, Lula’nın seçim ekibi, Bolsonaro ve Bolsonaro’nun Başkan Yardımcı adayı Braga Neto, Bolsonaro’nun 2 oğlu Senatör Flavio Bolsonaro ile Kongre Üyesi Eduardo Bolsonaro hakkında gelecek yıllarda yapılacak seçimlerde aday olma yasağı getirilmesi talebiyle dava açtmıştı.

Bolsonaro ve iki oğlu ile Başkan Yardımcısı adayı seçime müdahale etmenin yanı sıra askeri darbeyi desteklemek, seçim kampanyası sırasında Brezilyalı seçmenlerin tercihlerini etkilemek amacıyla vatandaşlara yasadışı bir şekilde maddi ödemeler yaparak idari yetkiyi kötüye kullanmakla suçlanıyordu.

Öte yandan, Bolsonaro'nun partisi Liberaller seçimden günler sonra ikinci tur seçimlerde bazı yerlerde usulsüzlükler yapıldığını savunarak, sonuca itiraz ettiklerini açıklamıştı. Bolsonaro destekçileri, ülke genelinde 20 eyalette 300’den fazla yolu kapatarak seçim sonucunu protesto etmiş, Bolsonaro ise destekçilerine 'barikatları kaldırın' çağrısı yapmıştı.

Haberin Devamı

BREZİLYA’DA 12 YIL SONRA YENİDEN LULA DÖNEMİ

Brezilyada gerilim Bolsonaro destekçileri Ulusal Kongre’yi bastı

Brezilya'da 30 Ekim’de düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Luiz Inacio Lula da Silva, başkent Brasilia’daki Ulusal Kongre’de düzenlenen törende yemin ederek göreve başladı. 2003 ile 2011 yılları arasında 2 dönem boyunca Brezilya devlet başkanlığı yapan Lula, 12 yıllık bir aranın ardından yeniden devlet başkanı oldu.