Dünya Çekilme tartışması devam ediyor

Çekilme tartışması devam ediyor

15.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’dan çekilme ve tahliyenin başarısı hakkında ABD’de tartışma devam ediyor. Dışişleri Bakanı Blinken, Kongre’de soruları yanıtlarken zorlandı

Çekilme tartışması devam ediyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Afganistan’dan çekilen ABD’de bu karar tartışılmaya devam ediliyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın, Afganistan’dan çekilme planı ve icra edilme şeklini savunan Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Cumhuriyetçi kongre üyeleri arasında tartışma çıkarken, bazı Kongre üyeleri, Blinken’ı yapılan hataları kabul edip istifaya çağırdı.

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde düzenlenen Afganistan oturumunda, Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayan Blinken, 13 Temmuz’da aldıkları istihbaratın, Afgan hükümetinin ABD kuvvetlerinin tamamen çekilmesinden önce çökmeyeceğini gösterdiğini belirterek, Afgan hükümetinin beklenenden hızlı çökmesini öngörememelerinin, istihbarattan kaynaklandığını savundu.

Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Brian Mast ise, Kabil Havaalanı’nın kapısında düzenlenen saldırıda ölen 13 ABD askerinin fotoğraflarını göstererek, askerlerin ailelerinin yönetimden dürüstlük beklediğini söyledi. Mast, yönetime, Afganistan’da yaşananların sorumluluğunu almaları çağırısında bulundu. Mast, yanıt vermesi için Blinken’a söz vermezken, süresini aştıktan sonra da yönetimi protestosuna devam etti. Tennessee Temsilcisi Cumhuriyetçi Tim Burchett ise Blinken’a hitaben, “Ölenlerin kanı senin ellerindedir. Seni istifaya çağırıyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Taliban terör örgütü’

Diğer taraftan, Cumhuriyetçi Mark Green, Blinken’a, Taliban’ın terör örgütü olup olmadığını sordu. “Evet” yanıtını alan Green, Blinken’a “O zaman onlarla müzakere etmemizi haklı kılan nedir?” sorusunu yöneltirken, Blinken ise sadece ABD vatandaşlarını ülkeden çıkarmak üzere Taliban ile iş birliği yaptıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Kongre üyelerinin, Amerikan ordusu ile çalışmış birçok kişiye bunu kanıtlayan belgelerini yok etmelerini söylediğini anımsatan Green, “Günün birinde Taliban tarafından öldürülmesinler ve cesetleri çamurlu bir yol kenarına atılmasın diye o belgeleri yok etmelerini biz söyledik. Şimdi onları nasıl oradan çıkaracağız?” diye sordu, ancak Blinken bu soruya yanıt veremedi.

Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Greg Stuabe ise Afganistan’da yaşananların, eski başkan Donald Trump’a yüklenmesinden dolayı Blinken’a tepkisini dile getirdi. Stuabe, “Bu başarısızlığın sorumlusu Trump yönetimi değil sizsiniz. Tüm bu başarısızlığın Trump’a yıkılıyor olması utanç verici” değerlendirmesinde bulundu.

‘Beklentilerden uzak’

Blinken, oturumda Taliban’ın açıkladığı hükümetin “kapsayıcılık” noktasında uluslararası toplumun beklentilerinin çok gerisinde kaldığını, bununla birlikte Taliban’ın ancak atacağı doğru adımların ardından ABD ve uluslararası kamuoyu nezdinde meşruiyet kazanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

 

Çekilme tartışması devam ediyor

Taliban’ın lunapark zamanı!

Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban, artık eğlenceye de zaman ayırmaya başladı. Nitekim Taliban üyeleri, Kabil’deki lunaparklarda ve hayvanat bahçesinde daha fazla zaman geçirir oldu. Kabil’deki bir lunaparka giderek burada çarpışan arabalara, dönme dolap ve diğer bazı araçlara binen Taliban üyelerinin, hiç ellerinden düşürmedikleri silahlarını sadece “atış poligonunda” bıraktığı göze çarptı. Lunaparklara artık çocuk ve kadınların çok rağbet etmediği belirtilirken, Taliban üyelerinin, Ağustos ortasında çarpışan arabalar ve diğer oyuncaklara binerken görüntülendikleri Şibirgan kentindeki eğlence parkını ateşe verdiği bildirildi.

Penşir’de ne oldu?

Taliban, ‘Penşir Aslanı’ lakaplı Ahmed Şah Mesud’un kabrini tahrip ettikleri yönündeki iddiaları yalanladı. Bahktar Haber Ajansı’na ait Twitter hesabındaki görüntüde, Penşir’de bulunan Mesud’un kabrinin sağlam olduğu görüntüleri paylaşıldı. Videoda, Taliban üyelerinden birinin, “kabrin önceden Mesud’a şahsi düşmanlığı bulunanlarca tahrip edildiğini ve sonra restore edildiğini, şu an kabrin sağlam olduğunu” söylediği görülüyor.

Haberin Devamı

Taliban, Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud’un liderliğindeki Afganistan Ulusal Direniş Cephesi’nin mevzilendiği Penşir’e saldırmış, o günlerde, burada bulunan Şah Mesud’un kabrinin tahrip edildiğine dair sosyal medyada görüntüler yer almıştı.

Kandahar’da protesto

Öte yandan Kandahar kentinde düzenlenen gösteride binlerce kişi Taliban yönetimini protesto etti. Kandahar’da hükümet binasının önündeki meydanda toplanan kalabalık, Taliban yönetiminin ordu mensuplarının ailelerinin oturduğu çok sayıda konutu tahliye etme kararını protesto etti. Taliban, yaklaşık 3 bin aileden söz konusu konutları üç gün içinde boşaltmasını talep etmişti.

Haberin Devamı

Havaalanı için görüşmeler sürüyor

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Katar ve Türkiye’nin Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nda teknik çalışmalar yürüttüğünü ve havalimanının güvenliğinin sağlanmasına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Afganistan’ı dünyaya bağlayan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın yeniden faaliyete geçmesini isteyen Taliban, Türkiye ve Katar ile konuyu görüşüyor.

Bu arada Taliban’ın “İşe dön” çağrısının ardından Kabil Havaalanı’nda kadın çalışanların tekrar işbaşı yapmaya başladığı görüldü.