Dünya Cenaze için ‘seferberlik’

Cenaze için ‘seferberlik’

14.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz Perşembe günü hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in cenazesiyle ilgili süreç devam ediyor. Kraliçe’nin naaşı, önceki gece Edinburgh’taki St Giles Katedrali’nde ziyaretçi akınına uğrarken, Kral 3. Charles, kardeşleri Prenses Anne, Prens Andrew ve Prens Edward ile birlikte “Prenslerin nöbeti” diye adlandırılan ritüeli gerçekleştirdi, annelerinin tabutunun çevresinde katedralde nöbet tuttu. Prenses Anne, böylece, yüzyıllardır üst düzey bir kraliyet üyesinin naaşında nöbet tutan ilk kadın oldu.

Cenaze için ‘seferberlik’

Kral Charles, ardından Birleşik Krallık kraliyet turunun son durağı olan Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’a gitti. Eşi Konsort Kraliçe Camilla ile birlikte “Kuzey İrlanda’ya 80 yıl içerisinde giden ilk kral” ünvanını alan Charles, kraliyet mülkü Hillsborough Kalesi’nde yüzlerce kişi tarafından karşılandı. 

Haberin Devamı

Prova yaptılar 

Kraliçe’nin naaşı dün akşam Edinburgh’tan başkent Londra’daki Buckingham Sarayı’na götürüldü. Bir gece sarayda tutulan Kraliçe’nin tabutu bugün askeri törenle Parlamento Binası’ndaki Westminster Hall’a götürülecek. Öte yandan, Buckingham Sarayı’ndan Westminster Hall’a Kraliçe’nin naaşını götürecek olan askerlerin önceki gece ana caddelerde prova yaptığı öğrenildi. Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer, Kraliçe Elizabeth’in 19 Eylül’deki cenazesinin yüzlerce devlet ziyaretine eşdeğer olduğunu söyledi. Westminster Abbey’de düzenlenecek törene yaklaşık 500 devlet başkanı ve liderin davet edildiği belirtilirken, Rusya, Belarus ve Myanmar devlet yönetimine davetiye gönderilmedi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de davet edilmedi ancak İran’dan büyükelçisini göndermesi istendi. İran’ın şu anda bir büyükelçisi yok, ancak vekaleten büyükelçisi Maslahatgüzar Seyed Hosseini’nin gönderilebileceği ifade edildi. 

Haberin Devamı

Öte yandan, Kraliçe’nin cenazesi için İngiltere’ye seyahat eden dünya liderleri, özel jet veya helikopterle Londra’ya uçmamaları konusunda uyarıldıktan sonra Biden’a güvenlik gerekçesiyle “Canavar” adlı zırhlı özel aracını kullanmasına izin verildiği öğrenildi. Diğer liderlerinse Westminster’a Batı Londra’dan toplu halde otobüsle gitmesi planlanıyor.