Dünya Cidde’de Ukrayna barış toplantısı

Cidde’de Ukrayna barış toplantısı

03.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna konusuna barışçıl çözüm bulunması amacıyla yapılan girişimlere, Suudi Arabistan öncülüğündeki toplantı da eklendi. Cidde’de düzenlenecek toplantıya, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Çağatay Kılıç da katılacak.

Cidde’de Ukrayna barış toplantısı

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara  - Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenecek “Ukrayna Barışı” konulu Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı’na, Türkiye adına Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç katılacak. 

Haberin Devamı

İlki 24-25 Haziran tarihlerinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yapılan “Ukrayna Barışı” konulu toplantının ikincisi 5 Ağustos Cumartesi günü Cidde’de gerçekleşecek. Edinilen bilgiye göre, toplantıda Türkiye’yi, ilkinde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç temsil edecek. 

Toplantıda, Ukrayna’daki son durum ele alınacak, barış için fikir alışverişinde bulunulacak. Toplantıya, NATO, AB Komisyonu ve AB Konseyi Temsilcileri, Brezilya, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Ukrayna, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İngiltere, ABD, Japonya, İsveç, Danimarka, Finlandiya’dan ulusal güvenlik danışmanlarının katılması bekleniyor. Başdanışman, Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, toplantı marjında, muhataplarıyla ikili görüşmeler de yapacak. 

Haberin Devamı

30’a yakın ülkeden temsilci

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30’a yakın ülkeden üst düzey yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşı ele almak üzere bu hafta sonu Suudi Arabistan’da bir araya gelecek. Alman Basın Ajansı’nın (DPA) Riyad’daki diplomatik kaynaklara dayanarak aktardığı habere göre, cumartesi ve pazar günleri sahil kenti Cidde’de gerçekleştirilecek toplantı, Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Musad bin Muhammed El Aiban başkanlığında ve ulusal güvenlik danışmanları düzeyinde yapılacak. “Çok gizli davetiyelerin” haziran ayında Danimarka’da yapılan buluşmada müttefik devletlere iletildiği kaydedildi. 

Suudi Arabistan’daki toplantıya ilişkin açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, “Rusya’nın davet edilmediği Ukrayna Barış Konferansı anlamsız gözükse de biz orada ne konuşulacağını yakından takip edeceğiz. Konferans hedefinin ne olduğunu, hangi konuların gündeme geleceğini analiz edeceğiz. Rusya’nın şu anki görüşüne gelince... Ukrayna krizinin sona ermesi için adım atmayan, müzakere masasını kabul etmeyen taraf Kiev yönetimi” tepkisini gösterdi. 

İlki Kopenhag’daydı 

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 24-25 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen “Ukrayna Barışı” konulu ilk toplantıya aralarında İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İtalya ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 17 ülkenin dış politika ve güvenlik başdanışmanları katılmıştı. Toplantılarda Ukrayna’daki son durum ele alınırken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından önerilen 10 maddelik barış planı da değerlendirilmişti.