DünyaÇinli robotlar insanlara karşı maraton koştu

Çinli robotlar insanlara karşı maraton koştu

19.04.2025 - 11:32 | Son Güncellenme:

Çin'de düzenlenen dünyanın ilk insansı yarı maratonunda, 20'den fazla iki ayaklı robot yarıştı.

Çeşitli şekil ve boyutlardaki robotlar, Çin'in başkenti Pekin’de düzenlenen yarı maratonda insanlara karşı yarıştı.

Haberin Devamı

Bitiş çizgisini geçen ilk robot olan Tiangong Ultra, rotayı 2 saat 40 dakikada tamamladı.

YARIŞI "TİANGONG ULTRA" KAZANDI

Robot Yarı Maratonu'nu, Pekin İnsan Robotiği İnovasyon Merkezi tarafından geliştirilen, "Tiangong Ultra" adlı insansı robot, 2 saat 40 dakika ve 42 saniyelik dereceyle kazandı.

Devlete ait 2 şirketin, Xiaomi'nin iştiraki 1810.HK ve UBTech adlı bir başka Çinli özel şirket ile ortak olduğu inovasyon merkezinde geliştirilen robotun, insan hareketlerini taklit eden bir algoritmayla çalıştığı belirtildi.

 

Çinli robotlar insanlara karşı maraton koştu

DÜŞEN, KALKAN, KIRILAN ROBOTLAR

Yarışa katılan insansı robotlardan bir bölümü ise umulan performansı gösteremedi. Start çizgisinde yüz üstü yere düşen bir insansı robotun uzun süre doğrulup yarışa başlayamadığı gözlendi.

Haberin Devamı

Öte yandan bir başka robot, starttan daha birkaç metre ilerlemişken yönünü yitirerek bariyere çarptı ve onu kontrol eden ekip üyesinin düşmesine neden oldu.

Yarışı bitirebilenler de dahil çok sayıda robotun parkurda dengesini kaybettiği, bocaladığı ve düştüğü görüldü. Sorun yaşayan robotlara, onları golf araçlarıyla takip eden mühendis ekipleri müdahale etti.

"İNSAN VE ROBOT SİNERJİSİNE YÖNELİK ARAYIŞIMIZ ASLA BİTMEYECEK"

Çin yönetimi, insansı robotları, yapay zeka ile geleceği şekillendirecek teknolojilerden biri olarak görüyor.

Yarı maratonun yapıldığı, Pekin Ekonomik-Teknolojik Kalkınma Bölgesi içinde yer alan "Pekin E-Şehir", ileri teknolojilere odaklanan özel bir kentsel idari birim.

Bölge yetkilileri, maraton koşan robotlar geliştirmenin bu alanda çalışan şirketleri teknik olgunluklarını geliştirmeye teşvik ederek endüstri standartlarını yükselteceği görüşünde.

Gerçek dünyada zorlu fiziksel şartlara dayanabilecek robotlar yapmanın, afet kurtarma operasyonlarından zehirli atık temizlemeye, akıllı imalattan yaşlı bakımına dek çok sayıda alanda dönüştürücü uygulamalara olanak sağlayabileceği öngörülüyor.

Pekin E-Şehir İdari Komitesi Direktör Yardımcısı Li Çüen, yarış için hazırlanan katalogda, insansı robotların maratonlar koşmasının insanlığın hayal gücünü ve düşlerini yansıttığını belirterek "Yarışı kaçıncı sırada veya ne kadar sürede bitirdiğine bakılmaksızın bu robotların her birinin bitiş çizgisinde bıraktığı iz, madalyadan daha değerli. 21 kilometre elbet biter ama insan ve robot sinerjisine yönelik arayışımız asla bitmeyecek." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Robotlara eğitmenler yarış için eşlik etti. Yarışta, koşucuların su takviyesi yapmaları gerektiği gibi, robot yarışmacıların da yarış sırasında yeni pil almalarına izin verildi.

İNSANSI ROBOTLARIN YARIŞTIĞI İLK SEFER

Geçtiğimiz yıl boyunca, insansı robotlar Çin'deki maratonlarda göründüler ancak yarışmadılar. Bu, insanların yanında yarıştıkları ilk sefer.

Çin, robotik gibi sınır endüstrilerine yapılan yatırımın ekonomik büyümenin yeni motorlarını yaratmaya yardımcı olabileceğini umuyor .

Ancak bazı analistler, robotların maratonlara girmesinin endüstriyel potansiyellerinin güvenilir bir göstergesi olup olmadığını sorguluyor.

  DONANIM DAYANIKLILIK GÖSTERİSİ

Oregon Eyalet Üniversitesi Bilgisayar Bilimi, Yapay Zeka ve Robotik Profesörü Alan Fern , Pekin yetkililerinin böyle bir yarışın "Yapay Zeka atılımları" gerektirdiği yönündeki iddialarının aksine, insansı robotların koşmasını sağlayan yazılımın beş yıldan fazla bir süre önce geliştirildiğini ve tanıtıldığını söyledi.

Haberin Devamı

"Robot yarı maratonu daha çok bir donanım dayanıklılık gösterisidir" dedi.

Çinli robotlar insanlara karşı maraton koştu
KEŞFETYENİ
Survivor'dan elenen Pınar'ın eşinden aşk dolu paylaşım
Survivor'dan elenen Pınar'ın eşinden aşk dolu paylaşım

Cadde | 26.04.2025 - 08:44

Survivor Pınar'ın müzisyen eşi Erhan Seçkin'den aşk dolu bir paylaşım geldi.