Dünya 'Dehşet verici'

'Dehşet verici'

11.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'da bir çocuk ve doğum hastanesini vurması dünyayı ayağa kaldırdı. Saldırıya büyük tepki oluşurken, Ruslar hastanede milliyetçi grupların bulunduğunu öne sürdü.

Dehşet verici

Rusya’nın Ukrayna kentlerine yönelik ağır bombardımanı devam ederken, önceki gün gerçekleşen çocuk hastanesi saldırısı bütün dünyayı isyan ettirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Mariupol’daki çocuk ve doğum hastanesinin Rus hava saldırısında vurulmasını bir savaş suçu olarak tanımladı. Birçok Batı ülkesinin kınadığı bombalama için Ukrayna lideri Zelenskiy, “Doğum hastanesinden bile korkan Rusya Federasyonu nasıl bir ülke?” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"SOYKIRIMIN SON KANITI"

Zelenskiy saldırı sonrasında yaptığı konuşmada, yaşananların Ukraynalılara karşı bir soykırım yapıldığının “son kanıtı” olduğunu savundu. Ukrayna lideri, “Hastanedeki birileri Rusça konuşanlara kötülük mü yapmıştı? Suçları neydi? Yoksa bu bir hastanenin Nazilerden arındırılması mıydı?” dedi. AFP’nin haberine göre, saldırıda biri çocuk, 3 kişi yaşamını yitirirken, 17 kişi ise yaralandı. Patlama sonrasına ait sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, hamile bir kadının sedyede taşındığı anlara ait görüntü ise büyük dikkat çekti ve üzüntü yarattı.

Dehşet verici

‘BARBARCA SALDIRI’

Saldırıyı reddetmeyen Moskova ise Ukraynalı “milliyetçi taburların” hastaneyi kamuflaj olarak kullandığını öne sürüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, hastanenin kullanımda olmadığını ve ‘Azak taburu’ tarafından kullanıldığını öne sürdü ve bazı fotoğraflar paylaştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, saldırıya uğrayan hastanenin “milliyetçiler için askeri üs olarak hizmet verdiğini” iddia etti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise saldırıyla ilgili ordudan rapor alınacağını ifade etti.

Haberin Devamı

‘İĞRENÇ SAVAŞ SUÇU’

Saldırıya uluslararası tepki ise sert oldu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mairupol’daki hastane bombalaması için “dehşet verici” ifadesini kullandı. Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, akan kanın hemen durdurulması çağrısında bulundu. Beyaz Saray da saldırıyı “barbarca” olarak nitelerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise “ahlaksızlık” ifadesini kullandı. Saldırıyı ‘iğrenç savaş suçu’ olarak nitelendiren AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de “Rus güçleri tarafından yerleşim yerlerinin havadan vurulmasına ve yardım konvoylarının engellenmesine derhal son verilmeli” dedi. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’da sağlık hizmetlerine yönelik 18 saldırı gerçekleştiği duyuruldu. BM İnsan Hakları Ofisi ise, 24 Şubat’ta başlayan savaşın başından bu yana Ukrayna’da 549 sivilin hayatını kaybettiğini; 957 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Dehşet verici

MARİUPOL’DE YIKIM!

Azak Denizi kıyısında yer alan ve çocuk hastanesinin vurulmasıyla bir kez daha gündeme gelen Mariupol’de, Rus ordusunun gerçekleştirdiği saldırılarının boyutu havadan görüntülendi. Saldırının öncesinde ve sonrasında çekilen fotoğraflarda yıkımın boyutu gözler önüne serildi. Evler, çok katlı binalar, marketler, alışveriş merkezleri dahil olmak üzere kentin merkezindeki ve çevresindeki sivil altyapıda büyük hasar meydana geldi.

Dehşet verici