Dünya Devlet medyası yayınladı: Gerekirse mayınları vücudumuzda taşırız

Devlet medyası yayınladı: Gerekirse mayınları vücudumuzda taşırız

08.08.2023 - 12:19 | Son Güncellenme:

Çin devlet medyası Tayvan'ın işgalini de içeren bir propaganda belgeseli yayınladı. Belgeselde Çinli askerlerin milliyetçi söylemleri ve olası bir işgalde her şeyi göze aldıklarına dair yaptığı vurgular dünya medyasında ses getirdi.

Devlet medyası yayınladı: Gerekirse mayınları vücudumuzda taşırız

Pasifik'te sık sık Tayvan konusu nedeniyle karşı karşıya gelen ABD ve Çin arasında askeri uzmanlar orta vadede bölgede bir çatışma bekliyor. Sadece askeri uzmanlar değil CIA Direktörü William Joseph Burns geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada 2027'ye kadar ABD-Çin arasında bir savaşın çıkacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

Çin hükümeti, Tayvan’ı "yeniden kendi topraklarının parçası olacak ayrılıkçı bir bölge" olarak görüyor. Tayvan halkı ise kendi para birimi, pasaportu, silahlı kuvvetleri, anayasası ve seçilmiş cumhurbaşkanı olan bölgenin bağımsız bir ulus olarak görülmesi gerektiğini düşünüyor.

Devlet medyası yayınladı: Gerekirse mayınları vücudumuzda taşırız

ABD NEDEN TAYVAN GERİLİMİNDE SAHADA?

Washington’un politikası uzun süredir “stratejik muğlaklık” üzerine kurulu. ABD, Çin’in Tayvan’ı işgal etmesi halinde duruma askeri olarak müdahale edeceğini söylüyor.

Bir yandan Pekin’in sadece tek bir Çin hükümeti olduğunu öne süren “tek devlet” politikasını destekliyor ve Taipei ile değil Pekin’le resmi diplomatik ilişkileri var. Ancak diğer yandan da Tayvan’a savunma silahları tedarik edeceğini söylüyor ve Çin’in olası bir saldırısının büyük endişe yaratacağını söylüyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, Mayıs 2022’de ülkesinin Tayvan’ı askeri açıdan savunup savunmayacağı yönündeki bir soruya duruma müdahale edecekleri yönünde yanıt vermişti. Kısa süre sonra Beyaz Saray konuya açıklık getirmeye çalışmış, ABD’nin Tayvan politikasının değişmediğini belirtmiş, Çin’in “tek devlet” politikasına taahhütlerini yinelemişti. Tayvan konusu, ABD-Çin ilişkilerinde yıllarca gerilime neden oldu.

Çin, Washington’un Taipei’ye desteğini kınayan açıklamalar yaptı ve Biden’ın ABD Başkanı seçilmesinden bu yana Tayvan hava sahasında ihlallerini artırdı.

Devlet medyası yayınladı: Gerekirse mayınları vücudumuzda taşırız

PROPAGANDA BELGESELİ YAYINLANDI

Öte yandan Guardian gazetesinde yer alan haberde ise Çin devlet medyasının olası bir işgal için yayınladığı propaganda videosuna yer verildi. Halk Kurtuluş Ordusu'nun (Çin ordusu) kuruluşunun 96. yılı nedeniyle 8 bölümlük bir belgesel yayınlandı. 'Hayallerin Peşinde' isimli belgeselde birçok askerin ve pilotun görüşlerine yer verildi. 

Askeri uzmanlar bunun İşgal öncesi bir gövde gösterisi olduğunu savunurken zaten hükümet sık sık Çin milliyetçiliğini körüklemek için bu tür belgeseller yayınlıyor. Hayallerin Peşinde adlı belgeselde ise Tayvan işgali için düzenlenen birçok tatbikat kendine yer buldu.

Devlet medyası yayınladı: Gerekirse mayınları vücudumuzda taşırız

ASKERLER KONUŞTU

Belgeselde Ordudan Zuo Feng isimli bir askerin 'Savaş çıkarsa, Tayvan'daki mayınları gerekirse vücudumuzda taşıyarak temizleriz' dedi. Hava Kuvvetleri Pilotu Wang Hai ise atış yaptığı füzelerin bitmesi durumunda olası bir işgalde 'Kamikaze' yapacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Özel bir taktik birimi komutanı olan Fan Lizhong isimli asker ise 'yoldaşlarını' kaybetmek acı verici olsa da, acil durumlara müdahale etmek için sakin kalması ve her zaman savaşmaya hazır olduğunu dile getirdi.