Dünya Dört bir yandan saldırıyorlar

Dört bir yandan saldırıyorlar

05.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tüm gücüyle Afgan ordusuna saldıran Taliban, hükümetin kilit isimlerine yönelik bombalı saldırılara da başladı. Taliban’ın Afgan Savunma Bakanı Muhammedi’yi hedef alan saldırısında 8 kişi hayatını kaybetti.

Dört bir yandan saldırıyorlar

Taliban’ın Afganistan’da ilerleyişi sürerken, kilit öneme sahip Leşkergah kenti için mücadele devam ediyor. Afgan ordusu, Leşkergah’ta militanlara karşı başlatacağı harekat öncesi halka tahliye çağrısı yaparken, kentte radyo istasyonunu ele geçirip propaganda yayını yapan Taliban, hapishaneyi de ele geçirerek mahkumları da savaşa sürmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Çok şiddetli çatışmaların yaşandığı Leşkergah’a ABD tarafından hava saldırıları düzenlenirken, yine ABD tarafından eğitilen Afgan birliklerinin de karşı saldırıyla Taliban taarruzunu kırmaya çalıştığı belirtiliyor. Herat’taki Taliban kuşatması sonrası da  benzer şekilde karşı saldırı düzenleniyor.

TALİBAN ÜSTLENDİ

Taliban’ın, Afgan yönetiminin önemli isimlerine yönelik saldırıları da sürüyor. Afganistan Savunma Bakanı Bismillah Muhammedi’nin başkent Kabil’in Şir Pur bölgesinde bulunan evinin önünde önceki akşam gerçekleşen bombalı ve silahlı saldırıyı Taliban üstlendi. Taliban böylece yaklaşık bir yıldır ilk kez Kabil’de saldırı düzenlenmiş oldu.

Taliban’dan yapılan açıklamada, saldırı sırasında misafirhanede önemli bir toplantı yapıldığı öne sürülürken, saldırının Kabil yönetiminin kilit isim ve liderlerine yönelik bir misilleme olarak yapıldığı ifade edildi. Taliban, başka hükümet yetkililerini de hedef alacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Söz konusu silahlı ve bombalı saldırıda 8 kişi hayatını kaybederken 20 kişi yaralanmıştı. Muhammedi saldırı sırasında evinde değildi. Bu arada sokaklara ve evlerinin damlarına çıkan Kabil sakinlerinin, tekbir getirip Taliban’a meydan okudukları görüldü.

BMGK: İSLAM EMİRLİĞİ DÖNMEYECEK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Taliban’a atıfta bulunarak, Afganistan’da “İslam Emirliği’nin” geri gelmesini desteklemediğini ifade etti. BMGK, Afgan güvenlik güçlerinin ölümüyle sonuçlanan Afganistan’ın Herat kentindeki BM yerleşkesine yapılan saldırıyı kınarken, ülkede şiddet ve insan hakları ihlallerinin artmasından derin endişe duyulduğunu bildirdi.

Sivillere, BM çalışanlarına ve BM yerleşkelerine yönelik kasıtlı saldırıların “savaş suçu” oluşturabileceğine işaret eden Konsey, Afgan hükümeti ile Taliban’a, kapsayıcı ve Afganların liderliğinde siyasi çözüm çağrısı yaptı. BMGK, Taliban “yönetimine” atıfta bulunarak, Afganistan’da “İslam Emirliğinin” geri gelmesini desteklemediğini de bildirdi.

SALDIRIYI BİR MAHKUM YÖNETİYOR!

ABD’nin ülkeden çekilmesiyle Taliban’ın ilerleyişi hız kazanırken, kilit öneme sahip Leşkergah’a yönelik Taliban saldırısını yöneten örgüt üyesinin kimliği dikkat çekti. “The Wall Street Journal”ın haberine göre, bu kişi, ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020’de imzalanan barış anlaşması uyarınca Washington’ın baskısıyla Afgan hükümetinin serbest bırakmak zorunda kaldığı 5 bin Taliban mahkumundan biri. Habere göre, serbest bırakılanlardan biri olan Mevlevi Talib, Helmand ve civar eyaletlerden savaşçı toplayıp eyalet başkenti Leşkergah’ı kuşattı.

WSJ’ye konuşan Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Favad Aman, Taliban mahkumlarının serbest bırakılmadan önce yeniden savaşmayacaklarını taahhüt eden belge imzaladıklarını, ama savaşa geri döndüklerini belirtti.