Dünya Dünya boyutunda öte gezegen keşfetti

Dünya boyutunda öte gezegen keşfetti

13.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), en büyük amaçlarından biri olan öte gezegen keşiflerinin ilkine imza attı. Gezegenin keşfi çarşamba günü Amerikan Astronomi Derneği’nin Seattle’daki 241’inci toplantısında duyuruldu.

Dünya boyutunda öte gezegen keşfetti

Keşfedilen gezegen, Dünya ile neredeyse tamamen aynı boyutta. “LHS 475 b” adını taşıyan öte gezegen, Dünya’ya 41 ışık yılı uzaklıkta. John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan Kevin Stevenson ve Jacob Lusitg-Yaeger liderliğinde yürütülen çalışma, gezegen hakkındaki ilk bilgilerin elde edilmesini de sağladı. Ekip, James Webb Uzay Teleskobu’nın Yakın Kızılötesi Spektrograf (NIRSpec) ile gezegenin yapısını inceledi.

Haberin Devamı

Gezegenin gaz devi değil kayalık olduğu belirlendi. Dünya’nın çapının yüzde 99’u kadar ve karasal olması ile dikkat çeken gezegenin atmosferi olup olmadığı ise şu an için bilinmiyor. Gezegenin Dünya’dan birkaç yüz derece daha sıcak olduğu da açıklandı. Ayrıca gezegenin, Güneş Sistemi’ndeki benzer boyutlardaki gezegenlere (Dünya, Venüs) göre yıldızına çok daha yakın olduğu ifade edildi.

İkinci Dünya

Diğer yandan NASA’nın TESS uydusu dünyadan sadece 100 ışık yılı uzaklıkta bir gezegen keşfetti.

“TOI 700 e” adı verilen bu gezegenin yıldızına uzaklığı yüzeyinde su bulunmasına izin verecek miktarda. Bu da yaşama elverişli olduğunu gösteriyor. Bu haber “İkinci Dünya bulundu” yorumlarını beraberinde getirdi.