Dünya Dünya Sağlık Örgütü: Kutlama yapmayın

Dünya Sağlık Örgütü: Kutlama yapmayın

22.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü, Omicron varyantı nedeniyle insanlara Noel ve yılbaşı kutlamalarının yanı sıra tatillerini de iptal etme çağrısı yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü: Kutlama yapmayın

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19'un Omicron varyantı nedeniyle dünya çapında vaka sayıları artarken, insanlara Noel ve yılbaşı tatillerini, kutlamalarını iptal etme çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde görevli gazetecilerle yılın ilk ve son yüz yüze basın toplantısını gerçekleştiren DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, toplanmaların birçok yerde "vaka sayılarının artmasına, sağlık sistemlerinin üzerine aşırı yük binmesine ve daha fazla ölüme" yol açacağı konusunda uyardı, insanları bir araya gelmeyi ertelemeye çağırdı.

"Bu, bazı durumlarda etkinliği iptal etme ya da erteleme anlamına gelebilir" diyen Dr. Ghebreyesus, "Bir etkinliğin iptal edilmesi, bir hayatın iptal edilmesinden daha iyidir" ifadesini de kullandı.

Büyük kalabalıkların katılacağı organizasyonların iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Ghebreyesus, "Ülkeler, bu festival döneminde daha çok dikkatli olmalı ve toplu kalabalıklara kısıtlama getirmeli. Bu dönemde böylesine organizasyonları ertelememiz daha fazla hayat kurtaracak" dedi.

Haberin Devamı

Ghebreyesus, Omicron varyantının Delta varyantından daha hızlı yayıldığını ve aşı olmuş veya Kovid-19 hastalığını geçirmiş kişilerde de enfeksiyonlara neden olduğunu söyledi. Ghebreyesus, bu yıl 3.3 milyondan fazla insanın Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini, bu sayının 2020'deki HIV/AIDS, sıtma ve tüberkülozdan ölenlerin sayısından fazla olduğunu belirterek, "2022 salgını bitirdiğimiz yıl olmalı" dedi. 

Omicron varyantına karşı Almanya’da önlemler sertleştirildi. Ülkenin 5. dalga tehdidi altında olduğunu ifade eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 28 Aralık’tan itibaren geçerli olmak üzere barlar ve diskoların kapatılacağını, iç ve dış mekanlardaki özel buluşmalarda aşılı ve son 6 ayda koronavirüsü atlatmış olan en fazla 10 kişinin bir araya gelmesine izin verileceğini açıkladı. Ülkede futbol maçları gibi büyük etkinlikler seyircisiz düzenlenecek, yılbaşı kutlamaları ve havai fişek satışları ise yasaklanacak.

İPTALLER BAŞLADI

Öte yandan Omicron varyantının etkisini artırması nedeniyle noel ve yılbaşı kutlamaları iptallerine ilişkin haberler de çoğaldı. Londra’da Noel için yapılacak kutlamaların iptal edildiği açıklanırken, ABD’de de Los Angeles’ta düzenlenecek yeni yıl etkinliğine katılımcı alınmayacağı açıklandı. 

Haberin Devamı

TRUMP’A TARAFTARLARINDAN ÜÇÜNCÜ DOZ TEPKİSİ!

ABD eski başkanı Donald Trump, Teksas’ta katıldığı bir etkinlikte Kovid-19 aşısının hatırlatma dozunu olduğunu söyleyince, taraftarlarının tepkisiyle karşılandı. Eski Fox News sunucusu Billy O’Reilly’nin programının Dallas’taki bölümüne konuk olan Trump, O’Reilly’nin “Kovid-19 aşısının hatırlatma dozunu oldunuz mu?” sorusuna “Evet, onu da oldum” yanıtını verdi. Trump’ın yanıtı üzerine programı canlı izlemeye gelen seyirciler, Trump’ı yuhalamaya başladı. Trump ise kalabalığı “Hayır hayır yapmayın” diyerek yatıştırmaya çalıştı. Trump yanlıları ve bazı Cumhuriyetçiler, ülkede aşı olmayı reddeden grubun çoğunluğunu oluşturuyor.