Dünya ‘Dünyalılardan Ay’ı kurtarın’

‘Dünyalılardan Ay’ı kurtarın’

26.03.2024 - 06:46 | Son Güncellenme:

Başta ABD olmak üzere birçok ülke, Ay’ı parsellemek için uzay aracı yolluyor.

‘Dünyalılardan Ay’ı kurtarın’

DIŞ HABERLER - Bu gidişle Ay’ın Dünya’dan beter olma korkusu yaşanıyor. Gökbilimciler, evrenin sırlarını açığa çıkarma potansiyeli olan Ay’daki ‘SESI’ adlı özel bölgelerin korunması için çağrıda bulundu. İngiliz bilim topluluğu “Royal Society”nin raporunda, Ay’da önemli alanların korunması için küresel iş birliği gerektiği bildirildi. 

Haberin Devamı

BAŞIBOŞ YARIŞ 

Raporda, Ay faaliyetlerine ilişkin kuralların belirlenmesi için iki uluslararası çalışma yürütüldüğü ama hiçbirinin olağanüstü bilimsel öneme sahip alanların korunmasını vurgulamadığına dikkat çekildi. Araştırmacılar, Ay’da ülkeler arasında çıkacak çatışmaları önleyecek hiçbir otorite olmadığını söyledi. ABD’li gökbilimci Dr. Martin Elvis, “Evreni anlayabileceğimiz eşsiz fırsatları kaybetme tehlikesi var” dedi.

HERKES PEŞİNDE

En az 22 uluslararası misyonun 2026 sonuna kadar Ay’a inmesi bekleniyor. Bunu ticari ve sivil iniş araçları da dahil daha fazlası takip edecek. Ancak Ay’da olağanüstü bilimsel öneme sahip alanlar (SESI) olarak bilinen el değmemiş noktaların, araç çarpmaları, toz bulutları, titreşimler, elektromanyetik etkiler, sondaj ve diğer operasyonlardan olumsuz etkileneceği belirtiliyor.