Dünya Dünyayı ayağa kaldıran manzara!

Dünyayı ayağa kaldıran manzara!

05.04.2022 - 08:20 | Son Güncellenme:

Kiev çevresindeki kentlerden gelen görüntüler tüm dünyanın kanını dondurdu. Rusya'ya tepki çığ gibi büyürken, Buça'yı ziyaret eden Zelenskiy, 'barış müzakerelerinin zorlaşacağını' söyledi. Rusya ise, bu görüntülerin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü...

Rusya Ukrayna'daki bazı bölgelerden geri çekilmeyi sürdürürken, Rus ordusunun arkasında bıraktığı manzara tüm dünyayı ayağa kaldırdı. Başkent Kiev yakınlarındaki Buça kentinden gelen görüntüler, Rus ordusunun “savaş suçu işlediği” yönündeki suçlamaları ve dünya liderlerinden sert tepkileri beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

Buça kentinde Rus güçlerinin çekilmesinin ardından gelen görüntülerde, yollarda öldürülmüş sivillerin cansız bedenleri, toplu mezarlar ve yıkık bir kent manzarası ortaya çıkmıştı. Kentte ayrıca toplu mezara çevrilen bir hendek keşfedilmiş, içinde de, bazıları ceset torbasında, bazıları ise öylece bırakılmış çok sayıda ceset bulunmuştu. Ukrayna, Rusya’nın terk ettiği bölgelerde 410 sivile ait ceset bulunduğunu kaydederken, sadece Buça'da 300 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. İrpin’de Rus saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin bir kısmı evlerinin bahçelerine gömülürken, Motizhin kasabasında ise toplu mezarda bulunan ailenin 10 gün önce Rus askerlerce kaçırılıp infaz edildiği anlaşıldı.

Haberin Devamı

BUÇA VE İRPİN’E GİTTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Buça’da yüzlerce ceset bulunmasının ardından Rusya askerlerine "kasaplar", "katiller", "işkenceciler", "tecavüzcüler" nitelendirmelerini yaptı.

Zelenskiy, Rusya'nın işgalinin tüm ülkeye yapılan bir işkence olduğunu söylerken, 'Rusya'nın soykırım yapıp yapmadığı' sorusuna "Evet, bu bir soykırım. Bir ulusun tamamen yok edilmesi..." yanıtını verdi. Zelenskiy, Rus annelere seslenerek "Tüm Rus askeri annelerinin Buça, İrpin ve Hostomel'de öldürülenlerin cesetlerini görmesini istiyorum. Ne yaptılar? Neden öldürüldüler? Sokakta bisikletini süren adamın suçu neydi?" ifadelerini kullandı. Dün, Buça, İrpin ve Stoyanka'yı ziyaret eden Zelenskiy, ziyaret sonrasında "Burada olanları gördükten sonra, müzakere edebilmek çok güç" dedi.

KREMLİN ‘KURGU’ DİYOR

Rusya ise Buça ve diğer kentlerde gerçekleşenleri reddetti. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Buça’daki durum bir sahte saldırı, kurgulanmış görüntüleri sosyal medyada Batı ve Ukrayna yaydı" dedi. Kremlin yönetimi "cesetlerin Ukrayna birimleri tarafından komplo amacıyla oralara yerleştirildiğini” savunurken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni, “Ukraynalı radikallerin provokasyonu” iddiasıyla toplantıya çağırdı. Rusya’nın talebi BMGK dönem başkanı İngiltere tarafından reddedildi.

Haberin Devamı

Ancak Rusya'nın bu tavrı, tepkileri daha da sertleştirdi. ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, "Rusya yine Kırım ve Halep'te kullandığı taktikleri uyguluyor" derken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Avrupa Birliği yönetimiyse, Rusya'nın işlediği savaş suçlarının tespiti için Ukrayna'ya araştırmacı göndermeye hazırlanıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rus güçlerinin "bariz savaş suçu" işlediğini ortaya koyan bir dizi kanıt kayıt altına aldıklarını açıkladı. Örgüt, bu suçların Kiev'in yanı sıra ülkenin kuzeyindeki Çernihiv ve doğusundaki Harkov'da işlendiğini duyurdu.

ÖFKE BÜYÜK!

Dünya, Rus ordusunun gerçekleştirdiği katliamlardan dolayı öfkeli. Birçok lider, görüntülerin ardından Rusya’ya sert tepki gösterdi ve yaptırımların daha da ağırlaştırılması çağrısında bulundu.

- ABD Başkanı Joe Biden, Putin’i savaş suçlusu olarak nitelendirerek, “Putin’in savaş suçlarından yargılanması için tüm detayları toplamalıyız” dedi. Biden, Rusya’ya yönelik daha fazla yaptırımı kısa süre içinde açıklayacağını aktardı.

Haberin Devamı

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Savaş suçlarına dair çok açık göstergeler var. Buça’da Rus ordusu bulunuyordu” dedi. Fransa Dışişleri Bakanlığı ise 35 Rus diplomatın istenmeyen kişi ilan edildiğini duyurdu.

- Almanya, Buça’daki vahşetin ardından 40 Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan ederek, ülkeyi terk etmeleri için 5 gün süre verdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Failler ve emri verenlerin tutarlı bir biçimde adalet önünde hesap vermesi gerekiyor” derken, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Moskova’ya karşı daha sert yaptırımlar planladıklarını açıkladı.

- İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Rusya’nın İrpin ve Buça’daki sivillere yönelik alçak saldırıları, Putin ve ordusunun Ukrayna’da savaş suçu işlediğinin yeni bir kanıtı” dedi.

- AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen “Savaş suçu işleyenler adaletin önünde hesabını verecektir” dedi.

- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, görüntülerin “mideye atılan bir yumruk” gibi olduğunu söylerken, Rusya’nın Ukrayna’da stratejik bir mağlubiyet yaşadığını ifade etti.

Haberin Devamı

- Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ‘yaşananların soykırım olarak değerlendirilmesi gerektiğini’ söyledi.

MERKEL VE SARKOZY’E ÇAĞRI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Buça’da yaşananların ortaya çıkmasından sonra, Almanya ve Fransa’nın eski liderlerine tepki gösterdi. Zelenskiy, önceki günkü video mesajında Angela Merkel ve Nicolas Sarkozy’i, Rus askerlerinden kurtarılan Buça’yı ziyaret etmeye çağırdı. Konuyla ilgili Merkel’in ofisinden Bild gazetesine yapılan açıklamada, Merkel’in 2008 yılında Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmemesine ilişkin kararı savunuldu. Bununla birlikte eski Almanya liderinin Rusya’ya karşı mücadele ve Ukrayna’nın yanında yer alınmasını savunduğu ifade edildi.

ANKARA: KABUL EDİLEMEZ!

Buça’daki sivil ölümleri ile ilgili Türkiye’den ilk resmi açıklama Kiev Büyükelçiliği aracılığıyla yapıldı. “Buça ve İrpin dahil çeşitli bölgelerden basına yansıyan katliam görüntüleri dehşet vericidir” denilirken, “Masum sivillerin hedef alınması asla kabul edilemez. Konunun bağımsız bir soruşturmaya tabi tutularak sorumluların tespit edilmesi temel beklentimizdir.” ifadeleri kullanıldı.

RUS ORDUSU ERİYOR!

Son çalışmalar, Rusya’nın Ukrayna’da büyük oranda teçhizat ve araç kaybına uğradığını ortaya koyuyor. Askeri analiz sitesi Oryx’e göre, Rusya, Ukrayna ordusundan 3 kat daha fazla askeri araç kaybetti. Rusya’nın kaybettiği askeri araç sayısının 2 bin 406 olduğu belirtiliyor. Bu durumun Ukrayna güçlerini sahada daha başarılı olduğunu gösterdiği ifade ediliyor.