Dünya Efsane yargıcın sonu mu geliyor?

Efsane yargıcın sonu mu geliyor?

16.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın dört bir yanındaki insanlığa karşı suçlara dava açarak sınırları aşan adalet arayışının sembolü haline ünlü İspanyol yargıç Baltasar Garzon yarın ‘yasadışı ortam dinlemesi’ emri verdiği için mahkeme önüne çıkacak.

Efsane yargıcın sonu mu geliyor

Dava kasım ayında iktidara gelen sağcı Halk Partisi’ni sarsan yolsuzluk skandalının üç sanığının, Garzon’un avukatları ile telefon görüşmelerini yasal olmayan bir şekilde dinletmekle suçlamasıyla açılmıştı.

Görevden el çektirilebilir
Fakat Garzon’un yargıçlık kariyerini sona erdirebilecek dava bir hafta sonra İspanya’nın iç savaşını araştırırken ‘görevini kötüye kullandığı’ iddiasıyla Yüksek Mahkeme’de yargılanmasıyla başlayacak. Şili diktatörü Augusto Pinochet, Ruanda soykırımı, Arjantin’de devlet terörünün estiği ‘kirli savaş’ döneminin sorumluları ve eski ABD Başkanı George W. Bush hakkındaki davaları ve soruşturmalarıyla ünlenen Garzon, ülkesinin kanlı tarihi sorgularken ‘taşa çarptı’. İspanya’da 1936-1939 yılları arasındaki İç Savaş ve savaşın galibi General Franco dönemlerindeki kayıplar konusunda soruşturma açtığı için aşırı sağcı grupların başvurusu üzerine yargılanan yargıç, 2010 yılının mayıs ayında görevden uzaklaştırılmıştı. Garzon’un yargılanması İspanya’yı kutuplaştırıyor. Muhafazakar gruplar Garzon’u ‘şöhret peşinde koşup eski yaraları deşmekle’ suçlarken insan hakları savucuları yargıcın ‘dünyayı değiştirdiğini’ öne sürüyor. Garzon eğer suçlu bulunursa hapse girmeyecek ancak 12-20 yıl arası görevden el çekme cezası alabilir. Bu olasılık 56 yaşındaki yargıcın kariyerinin sona ermesi anlamına geliyor.


Pinochet’yi tutuklatmıştı


Garzon, ismini uluslararası ölçekte ilk olarak 1998 yılında Şilili diktatör Augusto Pinochet hakkında tutuklanma emri çıkartarak duyurmuştu. Bu tarihlerde, dikta döneminde Şili’de öldürülen İspanyolların açtığı davaya bakan Garzon, ameliyat olmak için İngiltere’ye gelen Pinochet’in yakalanarak ülkesine iade edilmesi için cebinden 20 bin dolar harcamış ve adından ‘idealist yargıç’ olarak söz ettirmişti.