Dünya ‘En önemli şey hız’

‘En önemli şey hız’

27.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Alman yapımı Leopard ve ABD yapımı Abrams tanklarının Ukrayna’ya en erken ne zaman ulaştırılabileceği tartışılıyor. Zelenskiy, şimdi en önemli şeyin hız olduğunu belirtti.

‘En önemli şey hız’

Ukrayna’ya tank sevkiyatını konusunda ABD ve Almanya’nın karar vermiş olması Ukrayna’da büyük memnuniyetle karşılanırken, şimdi en kritik sorunun sevkiyatların zamanı konusu olduğu ifade ediliyor. Alman yapımı Leopard 2’ler yaklaşık bir ay içinde gönderilebileceği ifade edilirken, Amerikan yapımı M1 Abrams’ların Ukrayna’ya varmasının aylar süreceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında, bu konuya değindi ve “Şimdi en önemli şey hız ve tankların sayısı. Ordumuzun eğitim hızı, Ukrayna’ya tank tedarik etme hızı. Tank desteğinin hacmi ve sayısı” dedi. Zelenskiy, öte yandan Batı yapımı savaş jetleri konusunda nabız yoklamaya başladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşen Zelenskiy, “Ukrayna’ya uçak ikmalini sağlamalıyız. Bu hepimiz için önemli bir görev” diye konuştu.

‘Tereddüt etmedik’

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, “Leopard tanklarımızı Mart ayının sonuna kadar teslim etmeyi planlıyoruz. Bu tarih geç değil” ifadelerini kullandı. Pistorius Ukrayna birliklerinin Alman yapımı Marder piyade savaş araçlarını kullanmasına yönelik eğitiminin önümüzdeki birkaç gün içinde başlayacağını belirtirken, Leopard 2 tanklarıyla ilgili eğitimin ise daha sonra başlayacağını kaydetti. Almanya’nın Leopard tanklarının Ukrayna’ya gönderileceği açıklamasının neden bu kadar uzun sürdüğü sorulan Pistorius, “Tereddüt etmedik, müttefiklerimizle görüştük. Şu anda yapılacak en iyi şeyin ne olduğu ve bunun zaman alacağı konusunda ortaklarımız ve arkadaşlarımızla konuştuk. Bu sadece web sitesinden bir şey sipariş etmek veya herhangi birine bir şey gönderme kararı değildir. Bu bir savaş, bu bir güven, bu bir ittifak meselesidir” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise, Ukrayna’ya verilecek tanklar üzerinde de diğer silahlarda olduğu gibi bu ülkenin sadece topraklarını savunmak için kullanması koşulu olduğunu söyledi.

Şimdi hedef F-16

Ukrayna’nın Amerikan Abrams ve Alman Leopard tanklarının ardından gözünü F-16 jetlerine çevirdiği ifade ediliyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba sosyal medya hesabından yapığı açıklamada ismini açıklamadığı bir Avrupalı yetkili ile Ukrayna’ya F-16 tedariki konusunu görüştüğünü duyurdu.

Öte yandan Amerikan haber sitesi The Hill’e konuşan Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuriy Sak da Amerikan yapımı F-16 gibi batılı uçakları alma konusunda iyimser olduklarını belirtti. Sak, “Her türlü silaha ihtiyacımız var. Ukrayna’nın dördüncü nesil savaş uçakları alabilmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız,” ifadelerini kullandı. Ukrayna halen Sovyet döneminde kalma savaş jetlerini kullanıyor.

Haberin Devamı

Tank haberi sonrası füze saldırısı

Ukrayna’ya tank desteği sağlanacağının açıklanmasının ardından dün Rusya yeni bir hava saldırısı dalgası gerçekleştirdi. Rus ordusunun başkent Kiev’e gerçekleştirdiği hava saldırılarında 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Liman kenti Odessa’nın güneyindeki iki enerji santralinin de hedef alındığı duyuruldu. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın dün ülke genelinde 55 füze ile saldırı düzenlediğini, bu füzelerin 47’sinin imha edildiğini duyurdu.

Kremlin: Çatışmaya müdahil olurlar

Kremlin’den Almanya’nın 14 Leopard 2 tankını, ABD’nin de 31 Abrams tankını Ukrayna’ya gönderme kararına dair açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya tank dahil silah sevkiyatını çatışmaya doğrudan müdahil olma şeklinde değerlendiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ABD ve Almanya’dan Ukrayna’ya gelen tank destekleriyle Rusya’nın savaşta strateji değiştirip değiştirmeyeceğine dair başlayan tartışmalara değinen Peskov, Rus ordusunun planlarında herhangi bir değişiklik olmadığını aktardı. Peskov, “Böyle bir konu gündemimizde yok” şeklinde konuştu.

ABD, Wagner’i ‘uluslararası suç örgütü’ listesine aldı

 ABD Hazine Bakanlığı, Rus paralı asker şirketi Wagner’i resmen ‘uluslararası suç örgütü’ olarak ilan etti. Bakanlık, Wagner’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşını desteklediğine ve dünya çapında Rusya destekli muharebe operasyonlarına katıldığına dikkat çekti. Wagner’in Afrika’daki ülkelere müdahale ettiğini, istikrarsızlaştırdığını, yaygın insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğini ve ülkelerin doğal kaynakları gasp ettiğini ifade eden ABD Hazine Bakanlığı, aralarında Wagner ve Wagner’in Başkanı Yevgeniy Prigozhin’in de bulunduğu 6 kişi ve 12 kuruluşa yaptırım uygulandığını duyurdu.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Wagner ve Wagner’in Başkanı Yevgeniy Prigozhin ile bağlantılı 5 kuruluş ve 1 kişiye yaptırım uygulandığı ifade edildi. Açıklamada, söz konusu yaptırımlara ek olarak Rus mahkumların Wagner Grubu’na alınmasını kolaylaştırdığı için 3 Rus cezaevi yetkilisi ve Rus Oligark Vladimir Potanin ile bağlantılı 1 kişi ve 4 kuruluşun da aralarında bulunduğu toplam 9 kişi ve 14 kuruluşa daha yaptırım uygulandığı duyuruldu. Bakanlık ayrıca Rus ordusu mensubu 531 kişiye de vize kısıtlaması getirildiğini açıkladı. Hazine ve Dışişleri bakanlıkları tarafından yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlar arasında, Putin’e yakın isimler, havacılık, uzay, silah, güvenlik ve savunma şirketleri yer alıyor.