Dünya Evinden 20 kutu gizli belge çıktı

Evinden 20 kutu gizli belge çıktı

13.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

FBI’ın Trump’ın evine yaptığı baskının ‘Casusluk Yasası’nı ihlal soruşturması kapsamında gerçekleştirildiği açıklandı. Aramada 20 kutu dolusu gizli belge ele geçirildiği duyuruldu.

Evinden 20 kutu gizli belge çıktı

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), ABD eski başkanı Donald Trump’ın Florida’daki evine yaptığı baskının üzerindeki sis perdesi kalktı. ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Florida’daki mülkün FBI tarafından aranması kararını şahsen onayladığını ve arama emrinin içeriğini de kamuoyuyla paylaşmak için mahkemeye başvuru yapıldığını açıkladı. Federal mahkemenin gizlilik kararının kaldırılmasına karar vermesinin ardından açıklanan arama kararına göre; soruşturmanın “Casusluk Yasası”nın ihlali kapsamında yapıldığı belirtildi. 

Haberin Devamı

Arama emrinin mahkeme tarafından 5 Ağustos’ta yani FBI’ın arama emrini uygulamasından 3 gün önce onaylandığı görülüyor. Arama kararının paylaşılan içeriğine göre Trump’ın evinde FBI yetkililerinin gizli belge dolu 20’den fazla kutuyu ele geçirdikleri ifade ediliyor. Bu belgeler arasında, Trump’ın eski danışmanlarından Roger Stone için “Af Kararı” ve “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ilgili bilgi” ve bir dizi fotoğrafın olduğu aktarıldı. Belgeler arasında el yazımı bir not da yer aldı. 

Casusluk yaptı mı? 

Adalet Bakanlığı’nın arama emri başvurusunda federal yargıca “Trump’ın Casusluk Yasası’nı ihlal ettiğine inanmak için muhtemel bir sebep olduğunu ilettiği” ifade ediliyor. Casusluk Yasası ulusal savunmaya ilişkin bilgiye sahip olunmasını ya da bir yere iletilmesini yasaklıyor. Trump’ın çok gizli olarak işaretlenen belgelere sahip olmasının hukuki bir tehlikeye işaret edebileceği belirtiliyor. ABD’de çok gizli ibaresi en sıkı korunan ulusal güvenlik bilgilerine işaret ediyor. Trump görevdeyken Casusluk Yasası’nı ihlallere verilen cezayı artırmış ve bu suçun 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının önü açılmıştı. 

Haberin Devamı

Öte yandan ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, soruşturma hakkında bilgisi olduğu belirtilen kaynaklara dayandırdığı haberinde, Trump’ın evine yapılan baskında nükleer silahlarla ilgili gizli belgelerin arandığını öne sürmüştü. 

Ne olmuştu?

Donald Trump’ın Florida eyaletinde bulunan Mar-A-Lago tatil köyündeki malikanesinde FBI tarafından 8 Ağustos’ta yapılan aramanın, eski başkanın bu görev sırasında Florida’daki ikametgahına gizli kayıtları getirip getirmediğine ilişkin yürütülen soruşturmayla ilgili olduğu aktarılmıştı. ABD Adalet Bakanlığı’nın, 2022 başlarında Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi’nce Mar-A-Lago’dan alınan 15 kutudaki belgelerin içinden çıkan gizli kayıtların varlığını araştırdığı öne sürülmüştü. Trump ise operasyona sert tepki göstermişti. ABD’de daha önce eski bir başkanın evinde ceza soruşturması kapsamında FBI ajanlarınca arama yapılmamıştı.

Haberin Devamı

FBI’a saldırı girişimi

ABD’nin Cincinnati kentinde, zorla FBI ofisine girmeye çalışan silahlı bir kişi daha sonra vurularak öldürüldü. FBI ofisine girmeye çalışan fakat başarılı olamayarak kaçan silahlı saldırgan ile polis arasında çatışma yaşandığı öğrenildi. Öldürülen kişinin 42 yaşındaki Ricky Shiffer adlı Trump destekçisi bir kişi olduğu ve Kongre baskınına da katıldığı ortaya çıktı. Shiffer’ın sosyal medya hesaplarından Demokratlara, FBI’a ve Yüksek Mahkeme’ye yönelik “şiddet eylemleri” çağrısı yaptığı bildiriliyor. Olayın Trump’ın evinde yapılan aramanın ardından gerçekleşmiş olması dikkat çekti.