Dünya Fakir ülkeler, iklim vergisi talep ediyor

Fakir ülkeler, iklim vergisi talep ediyor

20.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim değişikliğinden en olumsuz etkilenen fakir ülkeler, küresel ısınmaya neden olan zengin ülkelerden “iklim kaynaklı hasar vergisi” talep etmeye hazırlanıyor. Konu, BM’ye taşınacak.

Fakir ülkeler, iklim vergisi talep ediyor

Küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliğinden en fazla etkilenen yoksul ülkelerin yaşadıkları kayıpları telafi etmek için küresel vergi istediği ortaya çıktı. “Guardian” gazetesinin elde ettiği, söz konusu ülkelerden bazılarının bu hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda tartışılmak üzere hazırladığı makaleye göre, fosil yakıtlar veya uçakla ilgili yeni vergiler de dahil olmak üzere, en zengin ekonomilerden ödenek talep edilmesi planlanıyor. Çünkü fosil yakıtlar, havayı kirletiyor. Makale, fakir ve gelişmekte olan ülkelerin zararlarının karşılanması için iklimle ilgili küresel vergi istemeye hazırlandıklarını gösteriyor.

Haberin Devamı

Fosil yakıt maliyetlerinin arttığı, gıda fiyatlarının yükseldiği bir dönemde, zengin ülkelerin bu talebi karşılamasının zor olacağı belirtiliyor. Zengin ülkeler geçen yıl İskoçya’da düzenlenen zirvede, iklim krizinden kaynaklanan hasarı karşılamak için bir fon oluşturulması gerektiği konusunda anlaşmıştı. Ancak kimin, hangi miktarda ödeme yapacağı konusunda anlaşamamışlardı. Öte yandan, Karayipler’deki ada ülkesi Antigua ve Barbuda’nın BM Büyükelçisi Walton Webson, “Adalarımız bizden kaynaklanmayan bir iklim değişikliğinin en ağır yükünü taşıyor. Kayıpların karşılanması için acilen bir fon kurulmalı” dedi.