Dünya G20’den Ukrayna uzlaşması çıkmadı

G20’den Ukrayna uzlaşması çıkmadı

27.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hindistan’ın teknoloji merkezi Bengaluru’da düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı, Rusya ile Çin’in, Ukrayna’daki savaşın nihai bir belgede tanımlanmasına itiraz etmesiyle konsensüs sağlanamadan sona erdi.

G20’den Ukrayna uzlaşması çıkmadı

Euronews Türkçe’nin haberine göre, Hindistan’ın ev sahipliğinde yapılan ve ilk günü Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yıl dönümünde gerçekleşen toplantı tamamlandı. Toplantı sonunda yayınlanan nihai belgede Ukrayna’daki savaş konusunda herhangi bir anlaşmaya varılamadığı belirtildi. Sonuç bildirgesi, önde gelen 7 sanayi ülkesinden oluşan G7’nin önceki gün Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar açıklaması ardından geldi.

Haberin Devamı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rus yetkililerin katıldığı bir oturumda “Ukrayna’ya karşı yasa dışı ve haksız savaşı” kınayarak, G-20 ülkelerine Ukrayna’yı desteklemek ve Moskova’nın savaş çabalarını engellemek için daha fazlasını yapma çağrılarını yineledi.

‘Uçağa gerek yok!’

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın şu aşamada F-16 savaş uçaklarına ihtiyacı olmadığını söyledi. Amerikan ABC televizyonuna konuşan Biden, “Ukrayna’nın şu an F-16’lara ihtiyacı olmadığını mı düşünüyorsunuz?” sorusuna “Hayır şu an F-16’la ihtiyaçları yok” yanıtını verdi. Ancak Biden, bu konuda kapıyı tamamen de kapatmadı. 

Zelenskiy’den Kırım çıkışı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “Kırım’ı geri alarak barışı yeniden sağlayacağız” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, sosyal medya hesabından Rusya’nın Kırım’ı ilhakına ilişkin yeni paylaşımda bulundu. Zelenskiy, Rusya’nın 9 yıl önce Kırım’ın ilhak sürecini başlattığını söyleyerek, “9 yıl önce Rus saldırganlığı Kırım ile başladı. Kırım’ı geri getirerek barışı yeniden sağlayacağız. Burası bizim toprağımız. Bizim vatandaşlarımız. Tarihimiz. Ukrayna bayrağını Ukrayna’nın her köşesine geri getireceğiz” ifadelerini kullandı.