Dünya Gorbaçov'un cenaze töreni için tarih belli oldu... ABD'den dikkat çeken açıklama

Gorbaçov'un cenaze töreni için tarih belli oldu... ABD'den dikkat çeken açıklama

31.08.2022 - 21:21 | Son Güncellenme:

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov için 3 Eylül'de cenaze töreni düzenleneceği açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un ölümüne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Onun hayatı, idealleri gerçeğe dönüştürebilmenin güçlü bir hatırlatıcısıdır" ifadelerini kullandı.

Gorbaçovun cenaze töreni için tarih belli oldu... ABDden dikkat çeken açıklama

Sovyet sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son lideri Mihail Gorbaçov, başkent Moskova'daki tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybetmişti. Gorbaçov'un ölümü sonrasında cenaze töreni için detaylar belli olmaya başlarken, Gorbaçov Vakfı'na ve ailesine en yakın isimlerden olan gazeteci Aleksey Venediktov, Gorbaçov için cumartesi günü cenaze töreni düzenleneceğini açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cenaze törenine katılıp katılmayacağının belirsiz olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

PAPA FRANCIS, GORBAÇOV İÇİN TAZİYE MESAJI YAYINLADI

Tüm dünyadan birçok önemli isim ve ülke liderleri Gorbaçov için taziye mesajı yayınlarken, Hristiyan aleminin lideri Papa Francis'te akşam saatlerinde bir mesaj yayınladı. Gorbaçov'un kızı İrina'ya telgraf çeken Papa, Gorbaçov'un halklar arasında uyum ve kardeşlik sağlanmasına yaptığı katkıya dikkat çekti. Papa mesajında, "Babanız Mihail'i kaybetmenin verdiği acıyla şu anda size manevi olarak yakınım. Yakınlarınıza ve onu önde gelen bir devlet adamı olarak görenlere en içten taziyelerimi sunmak istiyorum" dedi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) ofisinden yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Gorbaçov'un cenaze törenine katılmayacağı belirtildi.

Haberin Devamı

ABD'DEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un hayatını kaybetmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken atfedilen açıklamada, Gorbaçov'un liderliği zamanında "glasnost" olarak bilinen açıklık politikasına atıfta bulunarak, Gorbaçov'un tarihin akışını değiştirdiği ifade edildi. Açıklamada, "Mihail Gorbaçov'un vefatının yasını tutanlarla birlikteyiz. Muhtemelen hiçbir kelime Gorbaçov ile ‘glasnost’ veya açıklık kadar yakından ilişkili değildir. Bu açıklığı insanlık tarihinin akışını değiştiren bir adam olarak ona yakışır" denildi.

“Muhalif görüşler için alan oluşturdu”

Gorbaçov'un SSCB liderliği süresince, diyaloğun yoluyla muhalif görüşler için alanlar oluşturduğu belirtilen açıklamada, "Gorbaçov, Sovyetler Birliği'nin geçmişinin boş noktaları olarak adlandırdığı ülke tarihinin sadece zaferlerini değil, aynı zamanda trajedilerini de kabul etmeye açıktı. Muhalif görüşler için alan oluşturdu ve yıllarını sürgünde veya hapiste geçiren muhalifleri serbest bıraktı. Ayrıca, diyaloğun halkının ve tüm insanların çıkarına olduğu inancıyla, ABD gibi rakipler de dahil olmak üzere diğer ülkelerle çalışmaya açıktı" denildi.

Gorbaçov'un Reagan ve Bush ile olan ilişkilerine değinildi

Haberin Devamı

Gorbaçov'un başarılarının, dönemin ABD liderleri olan Ronald Reagan ve George Bush ile inşa ettiği güven ilişkisi ile bağlantılı olduğuna değinilen açıklamada, "Soğuk Savaş'ın sona ermesi, Berlin Duvarı'nın yıkılması, ABD ve SSCB'nin nükleer cephaneliklerinin azaltılmasına yönelik ilk anlaşma da dahil olmak üzere bu angajmanın muazzam başarılarını görmek caziptir. Ancak bu başarılar, Gorbaçov'un açıklık arayışına getirdiği cesaret ve kararlılık olmadan ve Başkanlar Ronald Reagan ve George H.W. Bush ile inşa ettiği güven olmadan hayal bile edilemezdi" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Gorbaçov'un, başarısızlık durumlarında bile katılımın dönüştürücü gücüne olan inancını asla kaybetmediği ifade edildi. Gorbaçov'un, diyaloğa ve müzakerelere dönme umudunu kaybetmeyen ifadelerine atıfta bulunulan açıklamada, "Hayatı, idealleri gerçeğe dönüştürebilmenin, başarılabilecek her şeyin güçlü bir hatırlatıcısıdır" dedi.

SSCB’nin son lideri 91 yaşındaki Mihail Gorbaçov, Rusya'nın başkenti Moskova'daki tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitirmişti. 2 Mart 1931 yılında Stavropol'de doğan Gorbaçov, Ekim 1988'de Sovyetler Birliği'nin lideri olmuş, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle SSCB'nin son lideri olarak tarihe geçmişti.