Dünya Gözler yine Kırım’da!

Gözler yine Kırım’da!

17.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ukrayna’nın, Rusya ile savaşta güney cephesinde başlattığı karşı saldırılar sonuç veriyor. Kırım’da bir haftada ikinci Rus üssü hedef oldu.

Gözler yine Kırım’da

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Dünyanın dikkati yine Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’a yöneldi. Salı günü bölgedeki Rus üssünde meydana gelen patlamaların ardından dün de bir başka Rus üssünden benzer haberler geldi.

Haberin Devamı

Kırım’ın Canköy yerleşim alanı kırsalındaki Mayskoye Köyü yakınlarında bulunan Rus askeri birliğinin mühimmat deposunda büyük patlamalar yaşanırken, olayın görüntüleri sosyal medyada yer aldı. İlk olarak yaşananları “mühimmat patlaması” olarak duyuran Rusya Savunma Bakanlığı, daha sonra patlamanın, Ukrayna tarafından yapılan saldırı sonucu meydana geldiğini doğruladı, “sabotaj” olarak nitelendirdi. Bakanlık 2 kişinin yaralandığı olaya ilişkin yaptığı açıklamada, “16 Ağustos sabahı Canköy yerleşimi yakınlarındaki askeri depo, sabotaj sonucunda hasar gördü. Askeri depodaki patlama sırasında elektrik iletim hatları, elektrik santrali, demiryolu hattı, konut binaları ve bazı sivil altyapı alanlarında da hasar meydana geldi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

RESMEN ÜSTLENMEDİ

Ukrayna yönetimi ise Salı günü yaşanan patlamalarda olduğu gibi, saldırıyı resmen üstlenmedi. Bununla birlikte Devlet Başkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak, olayı “Kırım’ı askeri güçten temizleme” şeklinde yorumladı ve saldırının Ukrayna tarafından gerçekleştirildiğinin sinyalini verdi.

Kırım’a bağlı Canköy bölgesi, yarımadanın kuzeyinde, Ukrayna’nın güneyindeki Rus kontrolündeki Herson bölgesine yaklaşık 50 kilometre mesafede yer alıyor. Son saldırılar, Ukrayna’nın uzun menzilli silahlara sahip olduğunu gösteriyor. Kiev, son günlerde bölgedeki çeşitli noktalara saldırılar düzenleyerek Rus ordusunun ikmal yolları ve mühimmat depolarını hedef aldı. Salı günü de Kırım’daki Saki hava üssüne saldırı düzenlenmiş, çok sayıda Rus uçağı imha edilmişti. Ukrayna’nın Rusya ile savaşta, güney cephesinde ciddi bir karşı atağa geçtiği ifade ediliyor.

Gözler yine Kırım’da

Birleşmiş Milletler’in eski genel sekreteri Ban Ki-moon, dünyaya çağrıda bulunarak, Rusya’nın, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i işgal etmek isterken, çevresinde bulunan yerleşim birimlerinden biri olan Buça’da katledilen sivillerin anılmasını talep etti. Ruslar kentten çekildikten sonra burada toplu mezarlar bulunmuştu.

PUTİN: ABD ÇATIŞMAYI KÖRÜKLÜYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada ABD’yi sert bir dille eleştirdi. Putin, konuşmasında ABD’nin tehdit, şantaj ve baskılarla bağımsız devletleri kendilerine boyun eğmeye zorladığını öne sürdü. ABD’nin Ukrayna’daki çatışmayı körüklediğini söyleyen Putin, benzer bir denemeyi Asya-Pasifik bölgesinde de yaptığını söyledi. Putin, Batı ülkelerinin Asya Pasifik bölgesinde ‘NATO benzeri bir sistem’ inşa etmeye çalıştığını öne sürerken, ABD’nin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ‘planlı bir provokasyon’ olduğunu iddia etti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, Avrupa’da güvenlik alanındaki durumun, Soğuk Savaş dönemindeki durumdan daha kötü olduğunu söyledi.