Dünya ‘Haksızlığa susan dilsiz şeytandır!’

‘Haksızlığa susan dilsiz şeytandır!’

21.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu’nun Filistin oturumunda yaptığı konuşmada, “Adaletsizlik karşısında sessiz kalmak, işlenen suça ortak olmakla aynı şeydir. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, yaşananların tek sorumlusunun İsrail olduğunu kaydetti

‘Haksızlığa susan dilsiz şeytandır’

Ali ÇINAR - NEW YORK - İsrail ve Filistin arasında yaşanan krizi görüşmek üzere toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na hitap eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu saldırgan eylemler bir savaş suçu teşkil etmekte. Suçun failini ortaya koymak zorundayız. Bugün Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de yaşananların tek sorumlusu İsrail’dir” ifadesini kullandı. 

Haberin Devamı

Konuşmasının başında, toplantının düzenlenmesine öncülük eden Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır’a teşekkür eden Çavuşoğlu, ayrıca İsrail saldırılarında hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce yaralıya da acil şifalar diledi. Filistin’de uzun yıllardır bir dram yaşandığını ve yürekleri burkan bu trajedinin gözler önünde devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Bu trajedinin failleri aynı suçları tekrar tekrar işleyerek bizleri, bu ağır suçlara, Filistin halkının zulmüne, temel insan hak ve özgürlüklerinin ihlallerine karşı kayıtsız kılmaya çalışıyor” dedi. Bu vahşet karşısında sessiz kalınmaması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Adaletsizlik karşısında sessiz kalmak, işlenen suça ortak olmakla aynı şeydir. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mevcut krizin, İsrail’in Kudüs’te süren provokasyonları, Mescid-i Aksa’nın kudsiyetine yapılan saldırılar, Filistinlilerin ibadet özgürlüklerinin engellenmesi ve Filistinlilerin Şeyh Cerrah’taki evlerinden zorla tahliye edilmeleri nedeniyle yaşandığını belirten Çavuşoğlu, saldırıların Ramazan ayında gerçekleştiğini, Gazze’de sadece sivillerin kullandığı binalar değil, aynı zamanda okul ve hastanelerin de hedef alındığını ifade etti.

‘Doktorlar öldürüldü’

İsrail’in, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, Kızılay ve medya kuruluşlarının kullandığı binaları bile bombalamaktan çekinmediğini belirten Çavuşoğlu, Gazze’nin en önemli doktorlarının İsrail’in hava saldırılarıyla öldürüldüğünü söyledi. Çavuşoğlu, “Bu saldırgan eylemler bir savaş suçu teşkil etmekte. Suçun failini ortaya koymak zorundayız. Bugün Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de yaşananların tek sorumlusu İsrail’dir” dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukası, bu toprakları dünyanın en büyük açık hava hapishanesine dönüştürdü. İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını durdurmak için uluslararası toplum tarafından etkili yasal ve ahlaki tedbirler almanın vakti gelmiştir. Filistinli siviller için uluslararası bir koruma mekanizmasının kurulması için çalışmalıyız. Bu çalışmalar, gönüllü ülkelerin askeri ve mali katkılarıyla oluşturulacak uluslararası bir güç yoluyla fiziki korumayı da içermelidir... Filistin topraklarında sürdürülebilir barış ve istikrar, ancak yasadışı ve insanlık dışı İsrail işgali sona erdiği takdirde sağlanabilir. Aslında İsrail’in son saldırıları, Filistinlilere yönelik etnik temizlik ve ilhak politikalarının bir parçasıdır.”

Haberin Devamı

2 milyondan fazla insanın 365 kilometrekarede yaşamaya mahkum edildiğini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, İsrail’in bu eylemleriyle iki devletli çözüme ilişkin yerleşik parametreleri daha da aşındırmayı ve yeni bir oldu-bitti yaratmayı hedeflediğini vurguladı. BM Güvenlik Konseyi’nin sorumluluklarını yerine getirmekte başarısız olmasının üzücü olduğunu dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, “Konsey ve üyeleri gerçekten ahlaki sorumluluklarını yerine getirme iddiasında olsalardı, İsrail’in masum sivillere yönelik ayrım gözetmeyen saldırılarını kati suretle kınar, etnik temizlik kampanyasını durdurmak için harekete geçerlerdi” değerlendirmesini yaptı. Çavuşoğlu, Türkiye’nin, hak ve özgürlüklerinin korunması için Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğini de belirtti.

Haberin Devamı

İsrail temsilcisi salonu terk etti

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el- Maliki, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “İsrail’in kendini savunma hakkından bahseden ülkeler hangi haktan bahsediyor. İsrail bir sömürge gücü ve tüm halkı cezalandırıyor. Netanyahu hükümeti, iki devletli çözüme inanmıyor, yasa dışı yerleşim politikasına devam ederek bu çözümü boşa çıkarıyor” dedi. İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Maliki konuşurken salondan ayrıldı.