Dünya Hava sahası gerilimi!

Hava sahası gerilimi!

14.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Batılı sigorta şirketlerinin Ukrayna üzerindeki uçuşları kapsam dışına çıkarma kararı aldığı, 14 Şubat'tan itibaren Ukrayna hava sahasının uçuşlara kapatılacağı öne sürüldü. Kiev, hava sahasını kapatmadığını açıkladı.

Hava sahası gerilimi

Ukrayna kriziyle ilgili kritik ve gerilimli günler yaşanırken, yeni bir hamle, heyecanı artırdı. Nitekim Batılı sigorta şirketlerinin, Ukrayna üzerindeki uçuşları sigorta kapsamı dışına çıkarma karar aldığı ve bu nedenle 14 Şubat'tan itibaren Ukrayna hava sahasının uçuşlara kapatılacağı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Sputnik'in aktardığına göre Ukrayna'da yayın yapan "strana.ua" haber sitesi, başta büyük İngiliz sigorta şirketleri olmak üzere batılı sigorta şirketlerinin, tüm uluslararası havayolu şirketlerine bildirim göndererek uçaklar üzerindeki sigorta teminatlarının 48 saat içinde kaldırılacağını ve şirketlerin bu sürede Ukrayna'dan ayrılmaları gerektiğini bildirdiğini yazdı. "Strana.ua"ya konuşan bir kaynak, "Pazartesi gün ortasından itibaren hiçbir uçak Ukrayna'ya gitmeyecek ve Ukrayna'dan kalkmayacak" diye konuştu.

Önceki gün Hollandalı havayolu şirketi "KLM", tansiyonun yükselmesi nedeniyle Ukrayna’ya olan uçuşların askıya alındığını duyurmuştu.

'Biz kapatmadık'

Konuya Ukrayna'dan itiraz geldi. Devlet Başkanlığı Ofisi danışmanlarından Mihail Podolyak, Rusya'yla yaşanan gerilim nedeniyle Ukrayna hava sahasının kapatılmasını anlamlı bulmadıklarını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Sözcüsü Serhii Nykyforov da, ülkesinin hava sahasını kapatmadığını bildirirken, Altyapı Bakanlığı da, "bazı havayollarının sigorta sektöründeki dalgalanmalardan dolayı böyle durumlar yaşamış olabileceğine" dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ancak Ukraynalı havayolu şirketi "SkyUp"ın bir uçağının, Ukrayna hava sahasına giriş izni alamadığı için Moldova'nın başkenti Kişinev'e indiğini duyurması kafa karıştırdı. Şirket, uçağın sahibi olan leasing şirketinin ısrarlı talebi üzerine, Portekiz'in Madeira kentinden Kiev'e giden yolcu uçağının Ukrayna'ya en yakın havaalanının bulunduğu Kişinev'e indiğini, yolcuların karayoluyla Kiev'e transfer edildiğini belirtti.

Kiev’den AGİT üyelerine acil toplantı çağrısı

ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, görüşmede Biden’ın ABD’nin müttefikleriyle birlikte Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik herhangi bir saldırganlığına süratle ve kararlı bir şekilde yanıt vereceğini açıkça belirttiği aktarıldı. Açıklamada, Biden ve Zelenskiy’nin Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağa yanıt olarak “diplomasi ve caydırıcılık” üzerinde anlaştıkları belirtildi.

Haberin Devamı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da Rusya dahil tüm Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyelerini 48 saat içerisinde toplantıya çağırdıklarını duyurdu. İki gün önce Rusya’dan Ukrayna sınırlarına yakın bölgelerde ve ilhak edilen Kırım’daki askeri faaliyetleri hakkında ayrıntılı açıklama talebine yanıt gelmediğini ifade eden Kuleba, “Bir sonraki adımı atıyoruz. Ukrayna, Rus ordu birliklerinin hareketlerini görüşmek üzere 48 saat içinde Rusya ve tüm katılımcı devletlerle toplantı çağrısı yapıyor” dedi.

Öte yandan AGİT bünyesinde görevli Amerikan vatandaşları, Rusya yanlısı muhaliflerin kontrolündeki Donetsk’ten çıkmaya başladı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın daha önce yaptığı “ülkeyi terk edin” çağrısının AGİT misyonunda çalışan vatandaşlarını da kapsadığı belirtildi. AGİT misyonu kapsamında yüzlerce uluslararası gözlemci, ülkenin doğusunda Rusya yanlısı muhaliflerle Ukrayna askerleri arasındaki ateşkesin uygulanmasını gözlemlemekle görevli.

Haberin Devamı

Hava sahası gerilimi

Rus Donanması’nın Karadeniz Filosu’na bağlı 70 metre uzunluğundaki “Rostov-no-donu” adlı denizaltı, dün İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e doğru yol aldı. Denizaltının İstanbul Boğazı’ndan geçişine Türk Sahil Güvenlik botları eşlik etti.

Bartholomeos’tan barış çağrısı

Patrik Bartholomeos, Fatih’teki Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ndeki ayinin ardından savaş söylentilerinin sona ermesi için dua ettiğini ifade etti. Fener Rum Patrikhanesi’nde düzenlenen ayinin ardından konuşan Bartholomeos, Ukrayna’da yaşanan gerilimle ilgili değerlendirmeler yaptı. Bartholomeos, savaş söylentilerinin sona ermesi için dua ettiğini ifade ederken, Avrupa’da olası bir savaşın kazananının olmayacağını da dile getirdi.