Dünya 'Hızlı bulaşıyor ama hastalık ağırlaşmıyor'

'Hızlı bulaşıyor ama hastalık ağırlaşmıyor'

14.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni tip koronavirüsün B.1.1.7 olarak bilinen ve Türkiye’deki yeni vakaların da yüzde 85’ini oluşturduğu açıklanan İngiliz varyantı hakkında iki yeni araştırma yayınlandı. Araştırmalar, İngiliz varyantının bulaşıcılığının daha yüksek olduğunu ama hastalığın şiddetini artırmadığı sonucuna vardı.

Hızlı bulaşıyor ama hastalık ağırlaşmıyor

Lancet Bulaşıcı Hastalıklar (The Lancet Infectious Diseases) dergisinde yayımlanan ilk araştırmada, B.1.1.7 varyantı nedeniyle hastaneye yatan hastaların Kovid-19’u daha ağır geçirmediği tespit edildi. Ancak varyantın daha yüksek viral yüke yol açtığı, bu nedenle de bulaşıcılığının arttığı sonucuna varıldı. Araştırmada, Londra’da Kovid-19 pozitif tanısı ile hastaneye yatan ve yüzde 58’i İngiliz varyantını taşıyan 496 kişinin verileri incelendi. Araştırmacılar, B.1.1.7 hastalarının daha genç olduğunu ve daha fazla viral yük taşıdığını da tespit etti. Araştırmada, B.1.1.7’nin hastalığın şiddetini artırdığına dair somut kanıt bulunmadığı belirtilse de, bu varyanta yakalanan daha genç kişilerin diğer virüsü taşıyanlara kıyasla hastaneye daha sık yatırılıyor olması halinde bunun “daha ağır hastalık” anlamına gelebileceği notu da düşüldü.

Haberin Devamı

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ:

‘Olmamız gereken durum bu değil’

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Sağlık Acil Durumları Programı Teknik Lideri Maria Van Kerkhove, dünyada salgının kritik bir aşamasına tanık olunduğunu belirterek, “Salgının seyri sürekli artıyor. İstikrarlı bir şekilde büyüyor. Salgını kontrol etmek için etkili araçlarımız varken, salgının başlamasından 16 ay sonra olmamamız gereken durum bu değil” dedi. Kerkhove, vaka sayısının geçen hafta dünya çapında yüzde 9 artarken, Kovid-19 kaynaklı ölümlerin ise yüzde 5 arttığına dikkati çekti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise Kovid-19 karşısında kafa karışıklığı ve kayıtsızlığın pandeminin son bulması için daha uzun bir yolun olduğu anlamına geldiğini ancak bu durumun etkili halk sağlığı önlemleriyle aylar içinde kontrol edilebileceğini belirtti. Ghebreyesus, önlemlerin gevşetilmesini eleştirdi:

Haberin Devamı

“Vaka sayısında artışa tanık olunan peş peşe 7. hafta ve ölümlerin arttığı 4. hafta. Geçen hafta şimdiye kadar bir haftada 4. en büyük vaka sayısını kaydettik. Asya ve Ortadoğu’daki birçok ülke vaka sayısında ciddi bir artışa tanık oldu. Bu durum dünya çapında 780 milyondan fazla aşı dozunun uygulanmasına rağmen yaşandı. Bazı ülkelerde vakalar artmaya devam etmesine rağmen restoranlar ve gece kulüpleri dolu. Bu yılın ilk 2 ayında vaka ve ölüm sayısının azalması bu virüsün ve mutasyonlarının durdurulabileceğini gösterdi. Tedbirler uygulamaya yönelik uyumlu çabalarla, bu salgını aylar içinde kontrol edebiliriz. Buna ulaşıp ulaşamayacağımız, hükümetlerin ve bireylerin her gün aldığı kararlara ve eylemlere bağlıdır.”

ALMANYA

Önlemler sertleşiyor

Almanya’da korona önlemlerinin ele alındığı Bakanlar Kurulu toplantısında federal hükümetin gerekli durumlarda ülke çapında kararları uygulamaya koyabilmesini mümkün kılacak yasa değişikliği onaylandı. Salgın Hastalıklara Karşı Koruma Yasası’nda yapılacak değişiklikle federal hükümet, 21.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulayabilecek. İnsanlar ikamet ettikleri evlerini, bu evlere ait avlu ve bahçeleri bu saatler arasında terk edemeyecek. Ancak ev hayvanlarının gereksinimlerini gidermek veya işyerlerine gitmek zorunda olanlar bu kısıtlamalardan muaf tutulacak. Alman haber ajansı dpa’nın aktardığı bilgilere göre söz konusu kısıtlamalar bir bölgede son 7 günlük insidansın üst üste 3 gün boyunca 100’den fazla olduğu durumlarda uygulanacak. Ayrıca daha yüksek insidans durumunda çoğu mağaza, eğlence ve kültür kurumu ile restoranlar kapalı kalacak. Cenaze törenlerine de en fazla 15 kişinin katılmasına izin verilecek. Okullarda öğrencilere haftada iki kez korona testi yapılacak.