Dünya Hollanda eski Başbakanı Van Agt, eşiyle birlikte 'el ele' ötanazi yoluyla hayatlarını sonlandırdı

Hollanda eski Başbakanı Van Agt, eşiyle birlikte 'el ele' ötanazi yoluyla hayatlarını sonlandırdı

11.02.2024 - 13:58 | Son Güncellenme:

Filistin'e verdiği destekle bilinen Van Agt, beş yıl önce bir etkinlikte konuşurken beyin kanaması geçirdi ve bir daha da tam iyileşemedi.

Hollanda eski Başbakanı Van Agt, eşiyle birlikte el ele ötanazi yoluyla hayatlarını sonlandırdı

Hollanda'nın 1977-1982 yılları arasında başbakanlığını yapan Dries van Agt, eşiyle birlikte "el ele" ötanazi yoluyla hayatlarına son verdi.

Haberin Devamı

Ölüm haberi kurucusu olduğu The Rights Forum tarafından kamuoyuna duyuruldu. Açıklamada çiftin pazartesi günü öldüğü ve ülkenin doğusundaki Nijmegen kentinde özel bir törenle defnedileceği belirtildi.

The Rights Forum'dan yapılan açıklamada, "70 yılı aşkın bir süredir birlikte olduğu ve her zaman 'kadınım' diye hitap ettiği, destek ve dayanak noktası olan sevgili eşi Eugenie van Agt-Krekelberg ile el ele öldü" denildi.

Her ikisi de 93 yaşında olan çiftin sağlık durumu bir süredir kötüydü.

FİLİSTİN'E VERDİĞİ DESTEKLE BİLİNİYORDU

Dries Van Agt 2019 yılında Filistinliler için düzenlenen bir anma etkinliğinde konuşma yaparken beyin kanaması geçirmiş ve bir daha tam olarak iyileşememişti.

Siyasi hayatında Hıristiyan Demokrat kökenli olan Van Agt, siyasetten ayrıldıktan sonra giderek daha ilerici bir tutum sergilemiş ve nihayetinde 2017 yılında merkez sağ Hıristiyan Demokrat Partisi'nin İsrail ve Filistinlilere yaklaşımındaki ideolojik farklılıklar nedeniyle partisinden ayrılmıştı.

Haberin Devamı

Van Agt'tan 'büyük-büyük-büyükbabası' olarak söz eden Hollanda Başbakanı Mark Rutte, eski siyasetçiden övgüyle söz etti. Rutte yaptığı açıklamada, "Dries van Agt benzersiz dili ile kutuplaşma ve partilerin yenilendiği bir dönemde Hollanda siyasetine renk kattı" dedi.

Van Agt, bisiklet tutkusuyla da tanınıyordu. 2019 yılında geçirdiği beyin kanaması sonrası bu hobisini bırakmak zorunda kaldı.

Hristiyan Demokrat Partisi, sağcı Liberal Parti ile birlikte Hollanda'yı 1977'den 1981'e kadar Van Agt'ın başbakanlığında yönetti.

Van Agt seçimlerden sonra tekrar başbakan oldu ve İşçi Partisi ve merkezci Demokratlar 66 ile bir koalisyon kurarak bir yıl boyunca hükümette kaldı.

1999'da İsrail'e yaptığı bir ziyaretin ardından Filistin halkına verdiği desteği giderek daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu'yu sertçe eleştiren Van Agt, Netanyahu'nun 'bir savaş suçlusu' olduğunu söylemiş ve Adalet Divanı'nda yargılanması gerektiğini belirtmişti.

2009 yılında Filistin-İsrail meselesine ilişkin adil ve sürdürülebilir bir Hollanda ve Avrupa politikası'nı savunan The Rights Forum'u kurdu.