Dünya ‘Impeachment’ söz konusu değil

‘Impeachment’ söz konusu değil

01.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk iki haftasında seçim kampanyasındaki ‘uçuk vaatlerini’ bir bir hayata geçirmeye başlaması, Trump’ın adımlarından rahatsız olan kesimleri yeni başkana karşı olası bir görevden alma sürecinin nasıl başlayacağını düşünmeye itti. ABD Anayasası’nda yer alan ilgili madde ve geçmişteki görevden alma (impeachment) örnekleri, Trump’ın fiillerinin görevden alma süreci için yeterli olmadığı yönünde. “Change.org” sitesinde Trump’ın görevden alınması için başlatılan kampanyaya şu ana kadar 181 bin imza atıldı.

‘Impeachment’ söz konusu değil

Yetki kongrede
ABD Anayasası’nda Kongre’ye ABD başkanının da dâhil olduğu devlet yetkilileri hakkında dava süreci başlatma ve görevden alma yetkisi veriliyor. Bunun için ilk olarak Temsilciler Meclisi’nde söz konusu yetkilinin görevden alınması konusunda bir oylama yapılıyor. Daha sonra Senato’da başkan hakkında yasal sürecin başlaması ve görevden alınması tartışılıyor. Senato üyelerinden 3’te 2’sinin başkanın görevden alınması yönünde oy kullanması durumunda, başkan düşüyor ve yasaya göre başkan yardımcısının görevi devralması gerekiyor. ABD Anayasası’nın 2’nci maddesinin 4’üncü bendinde başkanın görevden alınmasına yol açabilecek gerekçeler olarak ‘İhanet, rüşvet, ya da diğer ağır suçlar ve görevin kötüye kullanıması’ ifadesi yer alıyor. ABD Anayasası’ndaki ‘görevden alınma’ maddesinin, başkanın yetkilerini kötüye kullanmamasının önüne geçmek için bir denge unsuru olarak yer aldığı belirtilirken, Trump’ın şu ana kadar imzaladığı kararnamelerin bu tip bir görevden alma durumuna temel oluşturacak nitelikte olmadığı düşünülüyor.
Geçmişteki örnekler..
ABD’de görevden alma süreci bu zamana kadar iki başkan için uygulandı. Bunlardan ilki, Abraham Lincoln’ün ölümünün ardından 1865 yılında görevi devralan Andrew Johnson’un görevi kötüye kullanma suçlamasıyla 1868’de başlayan süreç. O tarihlerde 54 üyeli Senato’nun 36’sının Johnson’un görevden alma yönünde oy kullanması gerekirken, oylamada bu rakam 35’te kalmıştı. ABD eski Başkanı Bill Clinton’un isminin karıştığı seks skandalı nedeniyle konu Senato’da oylanmış, Senato’da Clinton’un görevden alınması için gerekli olan 67 sayısına ulaşılamamıştı. Eski başkan Richard Nixon’un adının karıştığı skandal sonrası istifa etmesiyle, “görevden alma” süreci tamamlanmamıştı.

‘Trump, SDG’ye yardımı artırdı’

Suriye’de, PKK’nın Suriye bağlantısı PYD’nin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ABD yönetiminin kendilerine DAEŞ’e karşı kullanılmak üzere zırhlı araç gönderdiğni açıkladı. SDG Sözcüsü Talal Silo, Trump yönetimi altında örgüte desteğin arttığını belirtirken, birkaç gün içinde DAEŞ’e karşı yeni bir operasyon başlatarak Rakka’yı kuşatma altında almak
istediklerini açıkladı.