Dünya İmran Han’a suikast girişimi

İmran Han’a suikast girişimi

04.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pakistan eski başbakanı İmran Han, destekçilerinden oluşan konvoyla İslamabad’a doğru yol alırken bir kişinin silahlı saldırısına uğrayarak yaralandı. Partisi, bunu suikast girişimi olarak niteledi.

İmran Han’a suikast girişimi

Hükümeti güven oyu alamadığı için Nisan ayında görevini bırakmak zorunda kalan Pakistan eski başbakanı İmran Han, geçirdiği silahlı saldırı sonucu yaralandı. Lahor kenti yakınlarında konvoyuna açılan ateş sonucu ayağından vurulan Han’ın durumunun stabil olduğu belirtilirken, partililer saldırıyı “suikast” olarak niteledi.

Haberin Devamı

Nisan ayında Ulusal Meclis’te kendisi ve hükümeti için yapılan güven oylamasında yeterli oy alamadığı için başbakanlık görevinden alınan Han’ın yerine Şahbaz Şerif seçilmişti. Pakistan Yüksek Seçim Komisyonu ise, 21 Ekim’de Han’a yabancı ülkelerin liderlerinden ve temsilcilerinden aldığı resmi hediyeleri yasa dışı şekilde sattığı gerekçesiyle 5 yıl siyasi yasak getirmişti. Ancak Han, görevinden alındıktan sonra protesto mitingleri düzenlemeye başlamış, bunun kendisine kurulan bir komplo olduğunu savunmuştu.

İmran Han’a suikast girişimi

Yasağa rağmen erken seçim için destekçileriyle birlikte konvoy oluşturarak 28 Ekim’de başkent İslabamad’a doğru hareket eden Han’a, Penjab eyaletinin Vezirabad kenti yakınlarında bir saldırgan tarafından ateş açıldı. Bacağından yaralandığı öğrenilen Han, saldırı sırasında bulunduğu otobüsten indirilerek zırhlı araçla hastaneye götürüldü. Saldırıda İmran Han’ın Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Partisi milletvekilinin de bulunduğu 6 kişi de yaralandı. Saldırgan olay yerinde yakalandı. 70 yaşındaki İmran Han’ın hayati tehlikesinin olmadığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

Han’ın yardımcılarından Rauf Hasan, Fransız AFP ajansına yaptığı açıklamada, olayı bir “suikast girişimi” olarak tanımladı. Mermilerin kalabalığın arasından geldiğini belirten Hasan    “Bu, onu öldürmeye yönelik bir teşebbüstü” dedi. Hasan, bir şüphelinin vurularak öldürüldüğünü, bir diğerinin de gözaltına alındığını söyledi. Bununla birlikte destekçileri, saldırıyı kınamak için gösteriler düzenledi. 

İmran Han’a suikast girişimi

‘Öldürmek istedim!’

Bu arada eski başbakan İmran Han’ı yaralayan saldırgan, gözaltına alınmasının ardından suçunu itiraf ederek, “Onu halkı yanılttığı için öldürmek istedim” diye konuştu. Yalnız olduğunu savunan şüpheli, “İmran Han insanları yanlış yönlendiriyordu. İzlemeye dayanamadım ve bu yüzden onu öldürmek istedim. Onu öldürmek için elimden geleni yaptım. Sadece İmran Han’ı öldürmek istedim, başkasını değil” ifadelerini kullandı.

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, İmran Han’a yönelik silahlı saldırının “şok edici, endişe verici, utanç verici ve korkakça” olduğunu söyleyerek, “İmran Han’a hain bir suikast girişimi gerçekleştirildi. Allah’a şükrediyorum kendisi güvende ama bacağına birkaç kurşun isabet etmiş ve umarım durumu kritik değildir. Bu saldırı şok edici, endişe verici, utanç verici, aldatıcı ve korkakça” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Şahbaz Şerif ise şiddetin siyasette yeri olmaması gerektiğini söyleyerek, “PTI başkanının erken iyileşmesi için dua ediyorum. Siyasette şiddetin yeri yoktur. Silahlı saldırıya ilişkin Pencap eyalet hükümetine soruşturma ve güvenlik için gerekli tüm destek verilecek” diye konuştu.