Dünya İngiliz basını yazdı! 'Dünya savaşını başlatacak'

İngiliz basını yazdı! 'Dünya savaşını başlatacak'

26.07.2023 - 10:16 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bütün kaosuyla sürerken Belarus ve Rusya'nın NATO ülkelerine yönelik bir saldırı girişiminde olacağı bekleniyor. Bu bağlamda bu saldırının NATO'nun 5. maddesi gereği olası bir dünya savaşını tetiklemesi öngörülüyor.

İngiliz basını yazdı Dünya savaşını başlatacak

Geçtiğimiz ay askerlerinin bombalandığını öne sürerek ordusuyla Moskova'ya yürüyen Prigojin dünyada infial yarattı. Paralı asker grubuna karşı çaresiz kalan Ruslar Moskova'ya giden yollara hendek kazdı. Rus siyasetçiler ise bir bir başkentten ayrıldı. Prigojin savunma ve genelkurmay başkanlarının istifasını isterken tarafların masaya oturmasıyla gerginlik 'son' buldu.

Haberin Devamı

'POLONYA'YA GEZİNTİYE ÇIKALIM'

Wagner Belarus'a çekildi ve burada Belarus kuvvetlerine eğitim vermeye başladı. Son günlerde ortaya çıkan iddialar göre ise Wagner'in Polonya'ya yönelik bir işgal girişimi olduğu yönünde. Belarus başkanı geçtiğimiz gün Putin ile olan birebir görüşmesinde 'Wagnerciler bizi zorlamaya başladılar, ‘Ben Batı'ya gitmek istiyorum. Varşova ve Rzeszow'a bir geziye çıkalım diyorlar' ifadelerini kullandı.

Sızıntılara göre Wagner'in amacı Polonya ve Litvanya arasına 60 kilometreden daha uzun bir koridor açmak.

İngiliz basını yazdı Dünya savaşını başlatacak

DÜNYA SAVAŞINI TETİKLEYECEK OLAY

Bu bağlamda İngiliz basını bu durumun oluşmaya başlamasının ardından savaşın artık NATO-Rusya-Belarus üçgenine çevrileceğini yazdı. Bahkmut'ta Ukraynalılara zor günler yaşayan kana susamış Wagner askerlerinin NATO için önümüzdeki günlerde yine baş ağrısı olacağı bildirildi ve kuvvetlerin karşılaştırılması yapıldı.

Haberin Devamı

Polonya ordusu kağıt üzerinde Wagner'den daha kalabalık. Zaten kimse Wagner'in Varşova'ya girmesini beklemiyor. Polonya sınırları içerisinden geçmesi planlanan koridora yapılacak küçük bir saldırı bile İngilizlere göre üçüncü dünya savaşını tetikleyebilir.

SUVALKE KORİDORU NEDİR?

Suvalke Koridoru Polonya-Litvanya sınırı boyunca uzanan ve adını bölgedeki en büyük şehirden alan 60 kilometre genişliğinde bir bölge şerididir. Polonya ve Litvanya daha önce bölgenin kontrolü için savaştı, ancak bugün burası Polonya'nın bir parçası ve anakara Avrupa ile Baltık Devletleri arasındaki tek kara sınırı.

Stratejik önemine rağmen Suvalke'ye ulaşım tek şeritli iki yol ve demiryolları ile sağlanıyor. Coğrafyası ise Büyük ölçüde tarım arazileri, seyrek ormanlık alan ve birkaç küçük köyden oluşuyor. Bu durum oraya daha önce konuşlanmamış bir ordunun olası bir saldırıda savunmasını zor kılıyor.

İngiliz basını yazdı Dünya savaşını başlatacak

RUSYA NEDEN SALDIRIR?

Baltıklar uzun zamandır NATO'nun 'Aşil Topuğu' olarak görülüyor. Putin için saldırmanın en kolay ve ittifak için savunmanın en zor olacağı bölge. Ayrıca istatistiklere göre iki ülke de NATO'nun en zayıf halkası. Ukrayna savaşı başladığından beri Baltık ülkelerine yönelik tehditlerde bulunan Rusya eğer böyle bir girişime kalkışırsa Suwalki Geçidi'ni kapatmak muhtemelen ilk hamle olarak bekleniyor.

Haberin Devamı

Suvalke bölgesinin Rusya'ya olası geçişi NATO'nun en büyük üslerinin bulunduğu Polonya ve Almanya'dan Baltık'a takviye kuvvet gönderilmesini çok daha zorlaştıracak. 2021'de Rusların bölgede tatbikat yaptığı da biliniyor. Rusya ve Belarus ordusu 'Zapad tatbikatı' sırasında geçidi ele geçirme denemesi yaptığı düşünülüyor.

İngiliz basını yazdı Dünya savaşını başlatacak

WAGNER'İN GÜCÜ

Tahminlere göre Belarus'ta şuan 5 bin civarı Wagner askeri var. Tankları, ağır topları, saldırı jetleri ve savaş gemileriyle 150.000'den fazla askere sahip olan Polonya, Litvanya ve NATO kuvvetleri tarafından sayıca çok daha azlar. Bu nedenle Suvalke koridoruna saldırmak ve onu tutmak Wagner için elbette imkansız.

ESKİ NATO KOMUTANI UYARDI

Ancak NATO'nun eski Avrupa komutanı Ben Hodges'ın ta 2018'de öne sürdüğü gibi, amaç Wagner'in bölgeyi tutmaması olabilir. Korgeneral Hodges, saldırıp boşluğu işgal etmek yerine, Rusya'nın 'sınırlı veya geçici saldırılar' gerçekleştirmek için Wagner gibi 'makul' grupları kullanacağını konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Haberin Devamı

Wagner, Rusya'nın kendi Belgorod bölgesinde savaşan askerler gibi sabotaj saldırıları gerçekleştirirse bu, sınırın kullanımını çok daha zor hale getirecektir. Bu durumda Polonya muhtemelen NATO'nun 5. maddesini devreye sokacak ve diğer Doğu Avrupa devletlerinin neredeyse kesinlikle destekleyeceği tüm NATO müttefiklerinin saldırılara yanıt vermesini talep edecektir.

İngiliz basını yazdı Dünya savaşını başlatacak

ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞINI TETİKLER Mİ?

İngiliz basını bu soruya tek kelimelik bir yanıt veriyor; evet. Wagner'in her ikisi de NATO üyesi olan Polonya veya Litvanya'ya herhangi bir silahlı saldırısı, birlikten kesinlikle askeri bir yanıta yol açacaktır. Bu, başlangıçta Rusya'ya veya Beyaz Rusya'ya saldırmayı içermeyebilir.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden daha önce bu senaryoyu 'Üçüncü Dünya Savaşı' olarak tanımlamıştı. İngiliz askerlerinin 800'ü şu anda üç Baltık ülkesinden biri olan Estonya'da ve düzinelercesi Polonya'da konuşlandırılmış durumda. Olası bir çatışmada bu askerler ön cephede yer alması planlanıyor.

YIKIM DEVASA OLACAK

İki tarafında binlerce nükleer silahı olduğu göz önüne alındığında olası bir savaşta yıkımın boyutunun devasa olması bekleniyor. Ukrayna'da savaş sürerken NATO'ya karşı ikinci bir cephe açmak Putin için pek olası görünmese de uzmanlar bunun göz ardı edilemeyeceği konusunda uyarıyor.