Dünya İnsan hayatı hiçe sayılıyor!

İnsan hayatı hiçe sayılıyor!

08.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nova Kakhovka barajının patlatılması ve Ukrayna’nın Herson bölgesinde birçok yerleşimin sular altında kalması, tüm dünyada büyük tepki topladı. Saldırı, savaşın gidişatı konusundaki endişeleri de artırdı.

İnsan hayatı hiçe sayılıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Ukrayna’nın Herson bölgesinde, Dinyeper Nehri üzerinde yer alan Nova Kakhovka Hidroelektrik Santrali’ne yönelik saldırı büyük ses getirmeye devam ediyor. Rusya, Ukrayna’nın askeri taarruzuna darbe vurmak amacıyla barajı patlatmakla suçlanırken, Moskova ise bunu reddediyor ve barajın Ukrayna saldırısında hasar gördüğünü öne sürüyor.

Haberin Devamı

Nova Kakhovka Hidroelektrik Santrali’nin vurulmasının ardından bölgedeki tehlike büyürken, tahliye çalışmaları sürüyor. Su seviyesinin yükselmeye devam ettiği bölgede 2 bin 700 evi su bastığı, bin 300’den fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı, 7 kişinin kayıp olduğu ve çiftliklere su tedariki konusunda sıkıntı yaşandığı kaydedildi. Yaklaşık 42 bin kişinin risk altında olduğu saldırılar sonrası 1 kişinin öldüğü ve 1 kişinin de yaralandığı aktarıldı. Rusya’dan kurtarılan Herson’da, sel sularının artmasıyla büyük sıkıntı yaşanmaya başladığı haber veriliyor.

İnsan hayatı hiçe sayılıyor

Ciddi sonuçları var

Bununla birlikte barajın patlatılması, savaşta insan hayatının hiçe sayıldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Barajın Zaporijya Nükleer Santrali’ne soğutma suyu sağlıyor olması da bir başka tehlike. İleriki günlerde nükleer santralin durumu da, bu saldırıyla birlikte sorgulanır hale geldi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Yardım Şefi Martin Griffiths, barajın çökmesinin ciddi ve geniş kapsamlı sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Griffiths, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, felaketin büyüklüğünün tam olarak önümüzdeki günlerde anlaşılacağını söyleyerek “cephe hattının her iki tarafındaki binlerce insan için ev, gıda, güvenli su ve geçim kaynaklarının kaybı” açısından sonuçlara neden olacağını belirtti. Cenevre Sözleşmeleri, sivillere yönelik oluşabilecek tehlikeler nedeniyle savaşlarda barajların hedef alınmasını yasaklıyor.

İnsan hayatı hiçe sayılıyor

Bulgular Rusya’yı işaret ediyor

Barajın patlatılmasıyla ilgili ABD istihbaratının eline geçen bulgular, saldırının Ruslar tarafından yapıldığını gösteriyor. Sosyal medyada yer alan Rus askerlerin paylaşımlarında da, ‘barajı patlatmalarıyla’ ilgili açıklamalar dikkat çekiyor. Bununla birlikte ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın saldırıdan sorumlu olduğuna ilişkin raporları aldıklarını ancak henüz kesin bir şey söyleyemediklerini belirtti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Ukrayna yönetimini suçladı. Şoygu, Ukrayna’nın karşı saldırısında başarısız olduğunu ve Herson yönünde pozisyonunu güçlendirmeye çalıştığını ve Rusya’nın saldırılarını engellemek için barajı yıktığını belirtti.

Haberin Devamı

İnsan hayatı hiçe sayılıyor