Dünya Irak’ta yine baskın! Yeşil bölge delik deşik

Irak’ta yine baskın! Yeşil bölge delik deşik

31.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Irak’ta Sadr yanlıları bir hafta içinde ikinci kez parlamentoyu bastı. Bariyerleri yıkarak Yeşil Bölge’ye giren protestocular, meclis içinde oturma eylemi başlattı!

Irak’ta yine baskın Yeşil bölge delik deşik

Irak’ta son dönemdeki siyasi gerginlik devam ederken, olaylar da durulmuyor. Başkent Bağdat’ta dün yine Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın destekçileri, beton bariyerleri aşıp hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin yer aldığı Yeşil Bölge’ye girerek meclis binasını bastı. 

Haberin Devamı

Şii lider Mukteda Sadr’ın destekçileri, Yeşil Bölge’ye giden Cumhuriyet Köprüsü’ndeki beton bariyerleri yıktı. Yeşil Bölge’ye giren kalabalığa güvenlik güçleri tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Irak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre çıkan olaylarda 125 kişi yaralandı. Ancak güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen Sadr destekçileri iktidardaki siyasi partilerin aleyhinde slogan atarak Yeşil Bölge’deki meclis binasını bastı. Protestocuların parlamento binasını basıp işgal etmesinin ardından planlanan oturum yapılamadı ve milletvekilleri binaya gelmedi. 

‘Sadr’ın çağrısı’ 

Associated Press’in konuştuğu Raad Thaber isimli protestcu, “Bugün buraya yozlaşmış siyasi sınıfı devirmek ve yeni hükümet kurulması için çerçeve oluşturulmasını önlemek için geldik” ifadesini kullanırken, “Sadr’ın çağrısına yanıt verdik” dedi. 

Haberin Devamı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi tansiyonun yükseldiği anlarda yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerini hem resmi kurumları hem de protestcuları korumaya çağırdı. Kazımi, siyasi gerilimin tırmanmasının kamu yararına hizmet etmeyeceğini ifade ederken, protestoculara eylemlerini barışçıl bir şekilde yapmaları ve resmi kurumların korunması yönünde çağrı yaptı. 

Irak’ta yine baskın Yeşil bölge delik deşik

Sadr’ın destekçileri ise girdikleri mecliste oturma eylemleri başlattıklarını açıkladı. Sadr Grubu yöneticilerinden İbrahim el-Cabiri, yaptığı açıklamada Yeşil Bölge’ye girip meclisi basan protestocuların içeride açık süreli oturma eylemi başlattıklarını duyurdu. 

Bağdat’ta önceki akşam saatlerinden bu yana alınan güvenlik önlemleri kapsamında Sinek, Ahrar, Cumhuriyet ve Şüheda köprüleri bariyerlerle kapatılmıştı. Ancak bu önlemler protestocuları durdurmaya yetmedi. Sadr yanlıları, Sadr dışındaki tüm Şii tarafları çatısı altında toplayan ve eski Başbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulunduğu İran destekli Koordinasyon Grubu’nun, Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz ediyor. Yüzlerce Sadr Grubu destekçisi, Çarşamba günü de Yeşil Bölge’ye girerek meclis binasını basmıştı. 

Haberin Devamı

Irak’ta yine baskın Yeşil bölge delik deşik