Dünya İspanya’da kıran kırana seçim

İspanya’da kıran kırana seçim

24.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İspanya’da halk, erken genel seçimler için sandık başına gitti. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Mayıs ayındaki yerel seçimlerde solun hezimete uğramasının ardından seçimleri erkene almıştı.

İspanya’da kıran kırana seçim

Resmi rakamlara göre, yüzde 96’sı açılan sandıklarda mevcut durumda iktidardaki sol da muhalefetteki sağ siyasi partiler de meclis çoğunluğunu elde edemedi. İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre, 350 sandalyeli mecliste en fazla milletvekili çıkaran siyasi parti 136 ile ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) oldu. PP’nin olası bir hükümet için önünde tek seçenek aşırı sağ görüşlü Vox partisi ile koalisyon kurmaktı. Ancak Vox ile PP’nin milletvekilleri sayısının toplamı 169’da kalırken, güvenoyu için gerekli olan 176 meclis çoğunluğuna ulaşamadı. Aşırı sağcı Vox’un son seçimlerde 52 olan milletvekili sayısı bu seçimlerde 33’e geriledi.

Haberin Devamı

Yaklaşık bir yıl önce PP’nin başkanlığına seçilen Alberto Nunez Feijoo, partisinin milletvekili sayısını 47 artırıp, seçimden birinci parti çıkmasını sağlasa da, mecliste Vox dışındaki diğer siyasi gruplardan destek alma olasılığı görünmüyor. Son 3.5 yıldır azınlıkla iktidarda olan koalisyonun büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) 122 ve küçük ortağı Sumar 31 milletvekili çıkardı. PSOE ve Sumar’ın toplam milletvekili sayısı 153’te kaldı. Diğer yandan seçimlere katılım oranı yüzde 70 seviyesinde kaldı.