Dünya İsrail harekâtı genişletiyor!

İsrail harekâtı genişletiyor!

12.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail’in Gazze’de uluslararası hukuka aykırı şekilde hareket etmiş olabileceği yönündeki raporun ardından, ordu Refah’ta operasyonları genişletmeye başladı.

İsrail harekâtı genişletiyor

İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş devam ederken, tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği Refah kentinden yeni haberler geliyor. 1 milyonun üzerinde Filistinlinin sığındığı kentin doğusunda bir operasyona başlayan İsrail ordusu, bu bölgede bulunan Filistinlilerin tahliyesini istemişti. Bunun üzerinde Birleşmiş Milletler (BM) açıklamalarına göre 80 binin üzerinde kişi bu bölgeden ayrılmıştı. 

Haberin Devamı

Şimdi bölgeden gelen haberler İsrail ordusunun operasyonu genişletme niyetinde olduğunu gösteriyor.  

TAHLİYE EMRİ ATTILAR 

ABD’den gelen sert uyarılara rağmen Refah’a askeri operasyondan vazgeçmeyen İsrail, kenti güneyden kuşattı. İsrail savaş kabinesi operasyonların genişletilmesine izin verirken, ordu yerinden edilmiş 100.000 Filistinlinin tahliye edilmesini emrettiği ‘kırmızı bölge’nin kuşatmasını tamamladı. İsrail’in dün Refah’ın bazı mahallelerine havadan tahliye emirleri attığı öğrenildi. Bu mahallelerin bir kısmı sadece doğuda değil ve kentin merkezine de yakın. İsrail ordusu daha sonra yaptığı açıklamada, bu hafta Gazze’nin güneyinde tahliye emri verilmesinden bu yana yaklaşık 300 bin kişinin Refah’ın doğusundan El Mavasi’deki insani yardım bölgesine gittiğini duyurdu. Bununla birlikte Refah’ın doğusunda İsrail ordusunun Hamas üyeleriyle çatışmaya girdiği öğrenildi. Bölgeye yoğun hava saldırıları ise devam ediyor. 

Haberin Devamı

GÖRÜŞMELER TIKANDI 

Öte yandan Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşen ateşkes görüşmelerinde ise bir sonuca ulaşılamıyor. İsrail ve Hamas arasında ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen ateşkes ve esir takası anlaşmaları tıkanmış durumda. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, müzakerelerdeki son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, görüşmelerin şimdilik anlaşma sağlanamadan sona erdiğini belirterek, “Açıkçası bir anlaşmaya varamadık ve bu son derece üzücü” dedi. Kirby, ABD’nin İsrail’in Refah’taki operasyonunu yakından takip ettiğini de ifade etti. Hamas’ın ise İsrail saldırısında öldüğünü belirttiği bir rehinenin videosunu yayınlaması dikkat çekti. 

‘ULUSLARARASI HUKUK İHLAL EDİLMİŞ OLABİLİR’

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Başkan Joe Biden’ın talebi doğrultusunda hazırlanan raporda, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında Amerikan silahlarını kullanarak uluslararası insani hukuku ihlal etmiş olabileceği belirtildi. ABD silahlarının Gazze’de uluslararası hukuka aykırı şekilde kullanılmış olabileceği belirtilen raporda, bu konuda kesin bilgiye sahip olunmadığı ifade edildi. Raporda sivil kayıpları azaltma konusunda İsrail’e yönelik eleştiriler dikkat çekerken, Gazze’deki şartların bölgede yaşanan bireysel olaylara ilişkin kesin bulgulara ulaşmayı zorlaştırdığı kaydedildi. Raporda İsrail’in “Hamas ile savaşta olağanüstü askeri zorluklarla karşı karşıya kaldığı” da ileri sürülüyor. 

Haberin Devamı

İsrail ordusunun (IDF) sivillere yönelik zararı azaltabilecek bilgi, deneyim ve teknolojiye sahip olduğu vurgulanan raporda, IDF, sivil kayıpları azaltma konusunda başarısız olmakla eleştirildi. Raporda, “Çatışmalarda bildirilen sivil kayıp oranı aynı zamanda İsrail’in ihtiyati tedbirlerinin etkinliği hakkında da ciddi soruları gündeme getiriyor” denildi. Öte yandan ABD’nin henüz incelemelerini tamamlamadığı ve silah sevkiyatının devam edebileceği de rapora eklendi. 

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e silah sevkiyatını Refah’taki endişeleri nedeniyle durdurabileceğini açıklamıştı. Cumhuriyetçiler ise Biden’ı İsrail’e verdiği destekte tereddüt etmekle ve Hamas’ı desteklemekle suçluyor. 

Haberin Devamı

ABD’DE 50 PROFESÖR GÖZALTINA ALINDI

ABD basını, Filistin’e destek gösterilerinde bugüne kadar 50 profesör ile 2 bin 400’den fazla öğrenci gözaltına alındığını aktararak, öğrencilerin ifade özgürlüğü hakkını desteklemek istediklerini söyleyen bazı profesörlerin şiddet kullanılarak gözaltına alındığını ve yaralandığını ifade etti.