Dünya İsrail Refah’ta ‘çatı tıklatmaya’ başladı

İsrail Refah’ta ‘çatı tıklatmaya’ başladı

29.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bir yandan ABD’nin Refah’a olası kara harekatı konusundaki itirazlarını ve alternatif önerilerini görüşmek için Washington’a heyet göndermeyi kararlaştıran İsrail diğer yandan da Gazze Şeridi’nin güneyindeki bu kente yönelik saldırılarını hızlandırdı. Ancak İsrail’in, bu kentte, 7 Ekim’de savaşın patlak vermesinden bu yana kullanmadığı “çatı tıklatma” taktiğine başvurduğuna dikkat çekiliyor.

İsrail Refah’ta ‘çatı tıklatmaya’ başladı

“Çatı tıklatma”, İsrail ordusunun, içinde silah ve mühimmat bulunduğu veya mevzi olarak kullanıldığını düşündüğü sivil evleri hedef almadan önce, sivillerin kaçması için Filistin topraklarında 2006’dan beri uyguladığı bir uyarı yöntemi.

Haberin Devamı

Bu yöntemle hedef alınacak sivil binanın çatısına önce uyarı niteliğinde bir ses bombası atılıyor, bundan 5-10 dakika sonra da bina gerçek mühimmatla vuruluyor. Bununla birlikte İsrail’in, Beyaz Saray’dan, Refah’a yönelik askeri planlarla ilgili toplantıyı yeniden planlamasını istediği, Beyaz Saray’ın da, “uygun bir tarih belirlemek için çalıştığı” bildiriliyor. İsrail, Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada ateşkes kararını veto etmediği gerekçesiyle, Washington’a heyet göndermekten vazgeçmişti.

“YARDIMLARI ENGELLEME”

Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı’ndan Gazze’ye yardımların önünü kesen İsrail’e yönelik yeni bir karar geldi. Kararda İsrail ordusunun, Gazze’de acilen ihtiyaç duyulan insani yardımın ulaştırılmasını engellememek dahil, Filistinlilerin haklarını ihlal etmeyeceğinin güvence altına alınması istendi.