Dünya 'İyi uykular sevgili dostum' diyerek duyurdular! Putin'in radyoaktif suikastçısı öldü

'İyi uykular sevgili dostum' diyerek duyurdular! Putin'in radyoaktif suikastçısı öldü

06.06.2022 - 07:11 | Son Güncellenme:

Rusya istihbaratı, zaman zaman yurt dışında gerçekleştirdiği suikastler ile gündeme geliyor. Özellikle muhalif Rus vatandaşlarını ve eski Rus istihbaratçıları hedef alan suikastler içinde en bilinenlerden biri Alexander Litvinenko suikastı. Bir dönem tartışmalar kopartan bu suikast yeni bir gelişme yüzünden tekrar gündemde.

İyi uykular sevgili dostum diyerek duyurdular Putinin radyoaktif suikastçısı öldü

Milliyet.com.tr - Rus istihbaratı ilginç suikast girişimleriyle dönem dönem gündeme geliyor. Soğuk Savaş döneminden bu yana gerçekleştirilen suikast ve suikast girişimlerinden bazılarında kullanılan silahlar ise oldukça dikkat çekici. 1978 yılında Sovyetler Birliği’ne muhalif fikirleriyle bilinen ünlü Bulgar yazar Georgi Markov, İngiltere’nin başkenti Londra’da zehirli mermi atan ve 'Bulgar şemsiyesi' olarak bilinen silah ile öldürüldü. 2006 yılında yine Londra’da tıpkı Markov’u hedef alan suikaste benzer bir suikast daha yaşandı. Putin muhalifi eski Rus ajanı Alexander Litvinenko, zehirlenerek öldürüldü. Litvinenko suikastında şüpheli olan Dmitri Kovtun, geçtiğimiz günlerde Kovid-19 sebebiyle Moskova’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

İÇECEĞİNE RADYOAKTİF MADDE ATTILAR

Alexander Litvinenko suikastı, gerçekleştiği dönemde tüm dünyada tepki ve endişe ile karşılandı. Olayın ardından İngiliz makamlarının yürüttüğü soruşturmada Litvinenko’nun içeceğine nadir bulunan ve insan vücudunda büyük yıkımlara sebep olan radyoaktif Polonyum-210 maddesi atıldığı tespit edildi.

İyi uykular sevgili dostum diyerek duyurdular Putinin radyoaktif suikastçısı öldü

Soruşturmaya ilişkin detaylarda Dmitri Kovtun ve Andrei Lugovoy’un, Londra’nın merkezinde bir otelde kalan Litvinenko’nun içeceğine radyoaktif madde katarak onu zehirlediği ve eski ajanın acılı bir ölüm yaşamasına sebep olduğu bilgisi paylaşıldı. Alexander Litvinenko, hastanede bir süre tedavi gördükten sonra hayatını kaybetti. Dmitri Kovtun ve Andrei Lugovoy’un bulunduğu yerlerde de araştırmalar yapan İngiliz yetkililer, ikilinin bulunduğu yerlerde Polonyum-210 maddesine dair bazı izler buldu.

Haberin Devamı

Litvinenko’nun ölümüne ilişkin yapılan soruşturmada, suikastte kullanılan radyoaktif maddenin yalnızca bir nükleer reaktörden gelmiş olabileceği ve bu durumun suikastın arkasında bir devlet müdahalesi olduğunun en güçlü göstergesi olduğu belirtildi.

KOVID-19 SONU OLDU

Rus basınında geçtiğimiz günlerde yayınlanan habere göre, Litvinenko suikastının baş şüphelilerinden birisi olan Dmitri Kovtun, Kovid-19 sebebi nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

İyi uykular sevgili dostum diyerek duyurdular Putinin radyoaktif suikastçısı öldü

Rusya’nın önde gelen haber ajansı TASS’ta yer alan habere göre, aşırı milliyetçi milletvekili Andrei Lugovoy, yakın dostu Dmitri Kovtun’un hayatını kaybetmiş olması sebebiyle yas tutmaya başladı.

56 yaşındaki Dmitri Kovtun’un ölümünün arından Lugovoy şu ifadeleri kullandı:

“Bugün yakın ve sadık arkadaşım Dmitry Kovtun'un Koronavirüs enfeksiyonuna bağlı ciddi bir hastalık sonucu aniden vefat ettiğine dair üzücü bir haber aldık. Bu bizim için yeri doldurulamaz ve zor bir kayıp. Kalbimin derinliklerinden, Dmitri'nin tüm akrabalarına ve arkadaşlarına en derin taziyelerimi sunarım. İyi uykular sevgili dostum! Seni asla unutmayacağız”

Kovtun’un 2006 yılından beri çeşitli sağlık sorunları yaşadığı iddia ediliyor ve bu sağlık sorunlarının Litvinenko suikastı sırasında maruz kaldığı radyoaktif maddeden kaynaklandığı iddia ediliyordu.

'PUTİN İLE KİŞİSEL DÜŞMANLIĞI VARDI'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Rus ajanı Alexander Litvinenko'nun 2006'da Londra'da öldürülmesinden Rusya'nın sorumlu olduğuna hükmetti. AİHM'in kararında, "Litvinenko suikastı, Rusya'ya isnat edilebilir" denildi. Alexander Litvinenko'nun eşi Marina Litvinenko'nun açtığı davanın sonuçlanmasının ardından Rusya suikast ile ilgisi olduğunu reddetti. Rus yetkililerin yaptığı açıklamada Dmitri Kovtun ve Andrei Lugovoy hakkında çıkarılan uluslararası tutuklama emirlerine uymayacağı belirtildi.

İyi uykular sevgili dostum diyerek duyurdular Putinin radyoaktif suikastçısı öldü

Haberin Devamı

Litvinenko suikasti ile yapılan soruşturmada Dmitri Kovtun ve Andrei Lugovoy’un Rusya gizli servisi ile ilişkisi olduğu belirtildi. Eski bir Rus casusu olan Alexander Litvinenko'nun öldürülmesinde dönemin FSB direktörü Nikolai Patrushev ve Putin’in onayı ve bilgisi olduğu belirtildi.

Suikastın nedenleri arasında Litvinenko'nun Rusya'dan ayrıldıktan sonra İngiliz istihbaratı ile ilişki içinde olması, Rus istihbaratını sert şekilde eleştirmesi ve Rusya dışında yaşayan Putin muhalifleri ile ilişki içinde olması sayılıyor. Litvinenko’un Putin ile arasında kişisel bir düşmanlık olduğu ve suikast emrinin bu sebeple verilmiş olduğu da iddialar arasında.