Dünya Kremlin noktayı koydu: 'Azerbaycan'ın kendi toprağı'

Kremlin noktayı koydu: 'Azerbaycan'ın kendi toprağı'

20.09.2023 - 14:02 | Son Güncellenme:

Kremlin, öfkeli Ermeni protestocuların Erivan'daki Rus Büyükelçiliği'ni basmasıyla iyice doruğa çıkan Rusya-Ermenistan gerilimine net bir yorum getirdi.

Kremlin noktayı koydu: Azerbaycanın kendi toprağı

44 günlük İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın ardından bölgeye barış gücü askerleri konuşlandıran Rusya'nın Ermenistan'dan yükselen öfkeye nasıl yanıt vereceği merak ediliyordu, Kremlin'den sert bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

Üyesi olduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (CSTO) destek bekleyen ancak istediğini elde edemeyen Ermenistan ile Rusya arasındaki kriz gidere derinleşti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Laçın Koridoru'ndan geçişlerin durmasından Moskova'yı sorumlu tuttu, Rus barış gücü birliklerini doğrudan hedef aldı. Rus birlikleri bölgede istikrar ve güvenliği sağlayamıyorsa Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün devreye girmesini isteyen Paşinyan, Moskova'nın hışmına uğradı.

Ermenistan'daki Rus askeri üsleri çevresinde gösteriler düzenlenirken, Paşinyan ülkesinin 2023 yılında CSTO tatbikatlarına ev sahipliği yapmayacağını ilan etti.

Mart 2023'e gelindiğinde Erivan yönetiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olmayı planladığının ortaya çıkması, Moskova ile yaşanan krizlere bir yenisini ekledi.

Haberin Devamı

Nikol Paşinyan, Eylül ayının başında güvenlik için yalnızca Rusya'ya güvenmelerinin büyük bir hata olduğunu söyledi.

Rusya lideri Vladimir Putin ise, Ermenistan'ın 1991 sınırlarını kabul ettiğini ve Karabağ topraklarının Azerbaycan'a aidiyetini tanıdığını kaydetti.

Aynı günlerde Amerikan askerleri Ermenistan'a geldi ve Ermeni ordusuyla bir tatbikat gerçekleştirdi.

ERİVAN-MOSKOVA HATTI

Tam da bu tabloda Azerbaycan Karabağ'da anti-terör operasyonu başlattı, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da öfkeli göstericiler Rusya Büyükelçiliğini kuşattı. Arbede Moskova'nın Erivan'a nota vermesine yol açtı.

Ermenistan, uzun süredir Rusya'nın Karabağ'da kendilerine yardım etmemesinden şikayetçiydi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'a bugün Ermenistan'la ilişkiler soruldu. Nikol Paşinyan'ın 1991 sınırlarını tanıdığını hatırlatan Peskov, "Bu, Ermeni tarafının Karabağ'ı Azerbaycan topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak tanıdığı anlamına geliyor" deyip ekledi:

"Bize yöneltilen şikayetleri kabul etmiyoruz. Hukuki açıdan Azerbaycan'ın kendi topraklarındaki eylemlerinden söz ediyoruz."

Sözcü Peskov ayrıca Vladimir Putin ve Nikol Paşinyan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşeceğini, zamanlama üzerinde çalışıldığı bilgisini verdi.

Kremlin noktayı koydu: Azerbaycanın kendi toprağı

PUTİN VE PAŞİNYAN, KARABAĞ’DAKİ DURUMU GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Karabağ’daki gerginliğin ardından telefon görüşmesi yaptı.

Haberin Devamı

Kremlin noktayı koydu: Azerbaycanın kendi toprağı

Azerbaycan ordusunun Karabağ’da başlattığı terörle mücadele operasyonun sona ermesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, telefonda görüştü. Ermenistan tarafından yapılan açıklamada, “Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı. Dağlık Karabağ’daki durum ele alındı. Taraflar ayrıca Ermeni - Rus ikili ilişkilerine dair konuya da değindi” denildi.

LİSTEDE OLMAYAN LİDER

Rus medyasından Kommersant gazetesi, bugünkü haberinde Moskova-Erivan ilişkilerinimercek altına aldı. Gazete, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın Karabağ'da gerilimin tırmanması üzerine 9 Eylül'de bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, listede Fransa lideri Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre, telefon listesinde Rusya lideri Vladimir Putin yoktu.

Haberin Devamı

Bu hafta insani yardım konvoylarının Ağdam ve Laçin üzerinden Hankendi'ye geçmeye başlamasıyla tansiyonun düşecek gibi göründüğünü ve yeniden bir müzakere beklentisinin ortaya çıktığını kaydeden Kommersant, "Salı günü umutların boşa çıktığı açıkça belli oldu" dedi.

Rusya ve Ermenistan ilişkilerinin belirgin şekilde kötüye gittiği bir dönemde Karabağ'da silah seslerinin duyulduğunu aktaran gazete, Nikol Paşinyan'ın geçtiğimiz hafta yaptığı güvenlik için yalnızca Moskova'ya güvenmenin hata olduğunu belirten açıklamayı hatırlattı. Gazete, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın eşi Anna Hakobyan'ın Eylül ayı başında Ukrayna'nın başkenti Kiev'e insani yardım götürdüğünü, ayrıca Ermenistan ordusunun iki hafta önce ABD ordusuyla tatbikat yaptığını hatırlattı.

İSİM VERMEDEN ZEHİR ZEMBEREK

"Moskova tüm bunlardan hoşlanmadı" diyen Kommersant, Putin'in en yakınındaki isimlerden, halihazırda Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Rusya'nın bir önceki lideri Dmitry Medvedev'in Karabağ'daki operasyon başladıktan birkaç saat sonra Telegram hesabından yazdıklarına dikkat çekti, hem de isim ya da ülke vermeden:

"Kardeş bir ülkeden bir meslektaşım bana 'Ben sana yabancıyım, beni kabul etmiyorsun' dedi. Ben de gereken cevabı verdim: 'Biyografiye bakarak değil eylemlere bakarak yargılayacağız.' Sonra, savaşı kaybetti ve garip bir şekilde koltuğunu korudu. Sonra, vasat mağlubiyetin için Rusya'yı suçlamaya karar verdi. Sonra, ülkesinin bir bölümünden vazgeçti. Sonra, NATO ile flört etmeye karar verdi ve karısı cüretkar bir şekilde elinde kurabiyelerle düşmanlarımızın yanına gitti. Bilin bakalım, onu nasıl bir kader bekliyor..."