Dünya Kuzey Kore’den ‘tanıdık’ manzara

Kuzey Kore’den ‘tanıdık’ manzara

06.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, ordu güçlerinin önceki gün Doğu Denizi’ne (Japon Denizi) doğru birden fazla kısa menzilli füze ateşlenmesini izlediği bildirilirken, son denemelerin, iki Kore arasındaki anlaşmayı buzup bozmayacağı tartışılıyor.

Kuzey Kore’den ‘tanıdık’ manzara

Ülkenin devlet haber ajansı KCNA’da yer alan haberde Kim’in, önceki sabah ülkenin doğusundaki Wonsan kentinde yapılan “saldırı tatbikatı”nı yerinde izlediği kaydedildi. Haberde, tatbikatın amacının, Kuzey Kore savunma güçlerinin ürettiği çoklu roketatar ve taktiksel güdümlü silahların performansını test etmek olduğu belirtildi. Kuzey Kore ordusu, önceki gün, ülkenin doğusundaki Wonsan kentinden birden fazla kısa menzilli füzeyi Doğu Denizi’ne (Japon Denizi) doğru ateşlemişti. Kuzey Kore’nin bu eyleminin ardından Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefonda görüşmüş ve bu durumu “ihtiyatlı şekilde” ele alma konusunda mutabık kaldıklarını belirtmişti.

Haberin Devamı

Anlaşmaya aykırı mı?

Bununla birlikte söz konusu denemelerin, Pyongyang’ın diplomatik temaslardan sonuç alamamasından duyduğu hayal kırıklığını ifade ettiği, gözdağı niteliği taşıdığı iddia ediliyor. Güney Kore hükümetiyse, bunun gözdağından çok iki ülke arasında varılan ve imzalanan, “iki ülke arasında tüm düşmanca faaliyetlerin sona erdirilmesi”ne yönelik askeri anlaşmaların, son denemelerle ihlal edildiği görüşünde.

Güney Koreli üst düzey yetkililer, her ne kadar olayları soğukkanlılıkla değerlendireceklerini söylerken, Kuzey Kore’yi “tansiyonu yükseltmemesi” konusunda uyarmayı da ihmal etmedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise, Cumartesi günü Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un kendisine nükleer program konusunda verdiği sözü bozacak bir şey yapmayacağına inandığını söylemişti. Trump, “Bu ilginç dünyada her şey mümkün, ancak ben Kim Jong-un’un Kuzey Kore’nin ekonomik potansiyelinin tam farkında olduğunu ve bunu engelleyecek veya akim bırakacak bir şey yapmayacağına inanıyorum. Onun yanında olduğumu biliyor ve bana verdiği sözü bozmak istemiyor. Anlaşma olacak” ifadelerini kullanmıştı.