Dünya Libya’da saklambaç!

Libya’da saklambaç!

18.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bingazi yönetiminden isimlerle görüşmek için Libya’ya giden Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Trablus hükümeti Dışişleri Bakanı Necla Menguş tarafından karşılanınca uçaktan inmedi! Dendias, Malta üzerinden Bingazi’ye geçti.

Libya’da saklambaç

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, dün Libya’ya skandal sayılabilecek bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretinde, Bingazi yönetiminden isimlerle görüşmeler planlayan Dendias, Trablus hükümetinden de Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi ile görüşmek üzere anlaştı. Ancak Libya’nın başkenti Trablus’a varan Dendias’ın uçağını, Libya hükümetinden Dışişleri Bakanı Necla Menguş karşıladı. Menguş ile görüşmek istemediği öğrenilen Dendias, bu sebeple uçağından inmedi.

Haberin Devamı

Olay sonrası Libya’da Atina ve Trablus hükümetleri arasında diplomatik kriz de yaşandı. Libya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, El-Menfi ile görüşmek üzere Trablus Uluslararası Havalimanı’na gelen Dendias, Libyalı mevkidaşı Menguş alanda kendisini beklediği halde uçaktan inmeyi reddetti. Açıklamada, “Yunan Dışişleri Bakanı’nın son günlerde Libya devletinin çıkarlarına yönelik benimsediği akıl dışı politikalara ve pozisyonlara rağmen Libya Dışişleri Bakanlığı, kendisine 17 Kasım 2022’de Trablus’u ziyaret izni verdi. Diplomatik usule göre Libya Dışişleri Bakanı kendisini bekliyordu. Ancak Yunan Bakan sürpriz bir şekilde uçaktan inmeyi reddetti ve hiçbir açıklama yapmadan geri döndü” ifadeleri kullanıldı. Libya, tepki olarak Yunanistanlı Maslahatgüzarı bakanlığa çağırdı.

Haberin Devamı

Libya’da saklambaç

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya’nın başkenti Trablus’ta uçaktan inmeyerek geçtiği Bingazi kentinde ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile bir araya geldi.

Yunanistan: Zorladılar

Yunanistan kanadıysa, olayın Trablus hükümetinin varılan uzlaşıyı reddetmesi sebebiyle yaşandığını öne sürdü. Yunanistan Dışişleri’ne göre Menguş ile görüşmeye “zorlanan” Dendias, daha sonra Libya’nın doğusunda, Halife Hafter kontrolündeki Bingazi’ye geçti. Dendias’ın burada Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve diğer yetkililerle görüşmesinin beklendiği belirtilerek, “Ziyaretin Doğu Libya’daki ayağı normal bir şekilde devam ediyor” denildi.

Öte yandan uçağın Trablus’tan Bingazi’ye doğrudan gitmesinin engellendiği ve Dendias’ın Bingazi’ye Malta üzerinden gittiği öğrenildi.

Yunan basınındaki haberlerde de Dendias’ın, Trablus hükümetinin üyeleriyle bir araya gelmeme şartıyla, sadece Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile görüşmek istediği, Trablus hükümeti Dışişleri Bakanı Menguş’un kendisini beklediğini öğrenince Menfi ile görüşmesini iptal edip Bingazi’ye geçtiği belirtildi.

Dendias’ın görüşmek istemediği Menguş, Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırasına imza atmıştı. Atina yönetimi, Trablus hükümetinin görev süresinin sona erdiğini ve ülkenin geleceği için bağlayıcı olan uluslararası anlaşmaları imzalayamayacağını savunuyor.