Dünya Gazze'de son durum... ABD medyası duyurdu: CIA saldırıyı öğrendi! İran 48 saat içinde vuracak

Gazze'de son durum... ABD medyası duyurdu: CIA saldırıyı öğrendi! İran 48 saat içinde vuracak

04.04.2024 - 12:06 | Son Güncellenme:

Suriye'nin başkenti Şam'daki saldırının yankıları dinmeden İran bir kez daha sarsıldı, gece boyunca kesilmeyen patlamalar ve silah seslerini sabah saatlerinde gökyüzünde beliren helikopterler ve insansız hava araçları izledi. ABD medyası ise CIA'in İran'ın saldırısını öğrendiğini belirterek adeta tarih vererek Tahran'ın planını suya düşürdü.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta altı ay doldu, Orta Doğu'daki tüm gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

DENİZ YOLU YARDIMLARI ASKIYA ALINDI

İspanyol sivil toplum kuruluşu Open Arms, İsrail’in düzenlediği saldırıda uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen’a (WCK) bağlı 7 çalışanın hayatını kaybetmesinin ardından Gazze Şeridi’ne deniz yoluyla yardım ulaştırma operasyonlarını askıya aldı.

NETANYAHU'DAN İRAN'A TEHDİT

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik kabinesi toplantısında yaptığı konuşmada, İran’ı tehdit ederek, “Bize zarar verenlere ya da zarar vermeyi planlayanlara biz de zarar vereceğiz” dedi.


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası güvenlik kabinesi toplantısında açıklamalarda bulundu. İran’ın İsrail’e yönelik tehditlerine değinen Netanyahu, "İran yıllardır doğrudan ya da vekilleri aracılığıyla bize karşı hareket ediyor. Bu nedenle İsrail de İran'a ve vekillerine karşı hem savunma hem de saldırı amaçlı hareket ediyor. Kendimizi nasıl savunacağımızı biliyoruz ve basit bir ilkeye göre hareket edeceğiz: bize zarar verenlere ya da zarar vermeyi planlayanlara biz de zarar vereceğiz” dedi.

BIDEN VE NETANYAHU ARASINDA GÖRÜŞME

ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya "Gazze'de acil ateşkesin gerekli olduğunu" ve "İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini" söyledi. Biden, Netanyahu'ya, insani yardım kuruluşu WCK yardım görevlilerine ve diğer insani yardım çalışanlarına yönelik İsrail saldırılarının "kabul edilemez" olduğunu söyledi

Haberin Devamı
İRAN'DA TERÖR SALDIRISI 11 ÖLÜ

İran'ın güneydoğusundaki Sistan ve Belucistan eyaletindeki Devrim Muhafızları Ordusu'na ait askeri tesise ve Çabahar kentindeki 2 polis karakoluna Ceyş'ul Adl örgütü tarafından eş zamanlı gerçekleştiren terör saldırılarında 11 güvenlik gücü hayatını kaybetti.

"CIA SALDIRIYI ÖĞRENDİ: 48 SAAT İÇİNDE VURACAKLAR"

Nisan ayının ilk günü Suriye devlet medyası, İsrail'in düzenlediği hava saldırısında İran'ın Şam'daki büyükelçiliğinin konsolosluk bölümünün yerle bir olduğunu duyurdu saldırıda 8 İranlı general hayatını kaybetti. Ölenler arasında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nde üst düzey komutan olan Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin de bulunduğu duyuruldu.


İran devlet televizyonu, konsolosluğa yapılan saldırının "Zahedi'yi hedef alan bir suikast girişimi" olduğunu kaydetti. Zahedi'nin Kasım Süleymani'nin Ocak 2020'de bir ABD hava saldırısında hedef alınmasından bu yana öldürülen en üst düzey İran Devrim Muhafızları komutanı olduğu belirtildi. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, "İsrail saldırısı Şam'ın Mazzeh mahallesindeki İran konsolosluk binasını hedef aldı" dedi.

"ŞİDDETLE KINIYORUZ"

Suriye Savunma Bakanlığı İsrail saldırısında çok sayıda "ölü ve yaralı" olduğunu açıklarken, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad da bölgeyi ziyaret ettikten sonra saldırıyı kınadı.
Mekdad, "Şam'daki İran konsolosluk binasını hedef alan ve çok sayıda masum insanın ölümüne yol açan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" dedi.

Saldırı sonrası İran yıllardır yaptığı gibi yine intikam yemini etti ancak şimdiye kadar İsrail'e yönelik ne kendisi ne de vekil güçleri üzerinden geniş çaplı bir saldırı düzenledi.

GPS'LER BOZULDU

İran'dan gelecek muhtemel misilleme için kırmızı alarm veren İsrail'de askerlerin ev iznine çıkması yasaklanırken, bugün sabah başkent Tel Aviv dahil orta kesimdeki şehirlerde geniş çaplı GPS karartması uygulanmaya başlandı.

"48 SAAT İÇİNDE VURACAKLAR"

ABD merkezli VOX News ise CIA'in İsrail'e 48 saat içinde İran'ın saldıracağına dair bir bilgi verdiğini yazdı. Aynı haber Lübnan basını Al Mayadeen'de de yer aldı, Lübnan basını İran'ın insansız hava araçları ve füzelerden oluşan bir "yağmur" ile saldıracağını öne sürdü.

GAZZE'DE CAN KAYBI 33 BİNİ GEÇTİ

Filistinli yetkililer, İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 62 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Böylece, savaşın altıncı ayının dolduğu gibi Gazze Şeridi'ndeki katliamda can kaybı 33 bin 37'ye çıktı.

Yerle bir olan Gazze'deki kurbanların üçte ikisinden fazlası, çocuklar ve kadınlar.

Haberin Devamı
İSRAİL KORKUDAN GPS KAPATTI! TEL AVİV YERİNE BEYRUT GÖRÜNÜYOR



Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Büyükelçiliği'nin vurulmasıyla yeni bir aşamaya giren savaşta, İsrail bugün navigasyon uygulamalarını değiştirdi.

İsrail'e ait F-35 savaş uçakları, Şam'ın lüks mahallesi Mezzeh'de bulunan İran Büyükelçilik kompleksine birçok füze ateşledi. Güpegündüz gerçekleşen saldırıda Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi öldürüldü. Füzeler beş katlı binanın tamamen enkaza çevirirken, Tuğgeneral Zahedi'nin yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Hadi Hacı Rahimi ve beş Kudüs Gücü subayı da ölenler arasındaydı.

İsrail'in bir İran diplomatik merkezini ilk kez doğrudan hedef aldığı saldırıda, toplam 14 kişi öldü. Tahran yönetimi beklendiği gibi intikam yeminleri etti, İsrail'in pişman olacağını dünyaya duyurdu.

İran'dan gelecek muhtemel misilleme için kırmızı alarm veren İsrail'de askerlerin ev iznine çıkması yasaklanırken, bugün sabah başkent Tel Aviv dahil orta kesimdeki şehirlerde geniş çaplı GPS karartması uygulanmaya başlandı.

Google Haritalar, Waze ve diğer uygulamaları açanlar kesintiler yaşarken, Tel Aviv'de GPS kullananan sürücülerin önüne Beyrut caddeleri ve sokakları çıktı.

Navigasyon problemlerinin yanı sıra Wolt ve Gett gibi kurye ve nakliye uygulamalarında da kesintiler var. Söz konusu uygulamalar, müşterilerini gecikmeler konusunda uyarıyor.

İsrail işgal ordusunun küresel GPS sinyallerini engellediği biliniyor ancak henüz ordudan bir yorum yok.

Times of Israel, GPS kesintilerinin önceki aylarda Lübnan ve Gazze Şeridi sınırlarında uygulandığını ancak ülkenin orta kesimindeki karartmanın nadiren olduğunu bildirdi.

İsrail işgal ordusu Çarşamba günü yedek askerlerin izinlerini askıya aldı, bugün aynı uygulamanın muharebe birlikleri için de geçerli olduğu açıklandı. Yanı sıra ülkenin tüm bölgelerindeki hava savunma sistemleri güçlendirildi.

MERMİ KAFASINI DELEMEDİ

Ukrayna askerleri ile çatışmaya giren Rus askerinin kafasına mermi saplandı. Kafatasını delemeyen merminin yarısı kemiğin içine girerken diğer yarısı dışarıda kaldı, söz konusu fotoğraf dünyada ses getirdi.

YENİ GAZZE PLANI: BARIŞI KORUMA GÜÇLERİ



İsrail'in Gazze'yi yerle bir etmesine seyirci kalan ABD, şimdi de işgal ordusunun gündeme getirdiği planı kabul etti. Filistinlilerin reddettiği plan, Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın tasfiyesini hedefliyor.

Şarkul Avsat'ın haberine göre, İsrail ve ABD savunma bakanlarının buluşmasında savaş sonrası Gazze planı konuşuldu. Tel Aviv'in gündeme getirdiği Gazze Şeridi'ne barış gücü konuşlandırma planı, Washington tarafından bölgedeki Arap ülkelerine iletildi.

Plana göre Gazze’de görev yapacak barışı koruma gücü, Filistinliler ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşmalarının uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla 1949 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Ateşkes Denetleme Örgütü'ne (UNTSO) bağlı olmayacak. UNTSO aynı zamanda NATO bünyesinde de yer almıyor.

İsrail, planında barışı koruma gücünün ya Filistinli güvenlik birimlerinden ya da henüz ismi belirlenmemiş üç farklı Arap ülkesinin güçlerinden oluşturulmasını önerdi.

Eğer barışı koruma gücü unsurları Filistinli güvenlik birimlerinden oluşturulursa üyeleri, Gazze Şeridi'ndeki Filistin Yönetimi'ne bağlı 20 bin askeri personel arasından seçilecekler. Ardından eğitilecek ve güvenliği sağlamak üzere Gazze’ye konuşlandırılacaklar.

Eğer söz konusu üç Arap ülkesinden geleceklerse ABD, amacı kanunları ve düzeni korumak olan bu barış gücünü eğitecek, finanse edecek ve yönetecek. Bu barış gücünün unsurları, Hamas'la hiçbir bağlantısı olmayan Gazzelilerle çalışacak.

Plana göre barışı koruma güçlerinin başlıca üç görevi olacak. Bu görevlerden ilki, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşı devam ederken başlayacak. Bu görev kapsamında yardım konvoylarının güvenliğini sağlayacak ve İsrail ordusunun ve Hamas'ın ya da Gazzeli ailelerden silahlı kişilerin yerine Gazze halkına gıda ve ilaç dağıtımını üstlenecek.

Özellikle ABD’nin Gazze kıyısına inşa ettiği ve yakında açılması beklenen iskelenin etrafında söz konusu güçlerin konuşlanması bekleniyor.

Barışı koruma gücünün ikinci görevi ise savaş sona erdikten sonra herhangi bir güvenlik boşluğu oluşmasını ya da kaos yaşanmasını engellemenin yanı sıra Filistin Yönetimi’nin Gazze’deki Hamas yönetimine alternatif olarak bir hükümet sistemi kurmasını sağlamak.

Barışı koruma güçlerinin üçüncü görevi de Filistin Yönetimi'nin yenilenmiş ve donanımlı hale gelmiş olarak Gazze Şeridi'ne girişini kolaylaştırmak, yeniden inşa sürecine yardımcı olmak ve güvenliğin sağlanması konusunda yardımcı olmak.

Filistinliler ise, Gazze Şeridi'ne barışı koruma güçlerinin konuşlandırılması önerisini kabul etmediler. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Gazze'deki İsrail işgal güçlerinin tamamen çekilmesi için uluslararası toplumun müdahale etmesini istedi, Hamas yetkilileri ise İsrail'in önerdiği hiçbir projeyi kabul etmeyeceğini ilan etti.

Haberin Devamı
ABD ORDUSU FÜZE VE DRONE'LARI DÜŞÜRDÜ

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemenli Husilerin ateşlediği gemisavar balistik füze ve iki kamikaze drone'un havada imha edildiğini açıkladı.

CENTCOM ayrıca Yemen topraklarında bir karadan havaya füze sisteminin de vurulduğunu duyurdu.

Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'den geçen gemilere saldırılar düzenleyen İran destekli Husiler, bölgeye savaş gemileri konuşlandıran ABD ve Batılı müttefikleriyle de çatışıyor.

TRUMP SAHNEYE ÇIKTI

Amerikan New York Times gazetesi, Kasım ayındaki seçimlerde bir kez daha yarışması kesinleşen ABD'nin eski lideri Donald Trump'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la görüştüğünü yazdı.

Gazete, kısaca MBS olarak bilinen Veliaht Prens'le Trump'ın neler konuştuğuna dair bir bilgi bulunmadığını belirtti.

New York Times'ın gündeme taşıdığı temas, Trump'ın Ocak 2021'de olaylı bir şekilde Beyaz Saray'dan ayrılışından bu yana ilk kez görüşme niteliği taşıyor.

ABD'nin halihazırdaki Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bu hafta içinde planlanan Riyad seyahatini sağlık sorunları nedeniyle iptal etti. Sullivan, Suudi Arabistan'ın fiili lideri MBS ile görüşecekti.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, 2017 yılında resmen göreve geldiğinde ilk yurt dışı gezisini Suudi Arabistan'a düzenlemişti.

İRAN KENDİ TOPRAKLARINDA VURULDU



Hafta başında Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçilik binası İsrail tarafından füzelerle vurulan İran, bu kez kendi topraklarında saldırıya uğradı.

Şam'daki büyükelçilik kompleksinde toplantı halinde olan Devrim Muhafızları komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi, yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Hadi Hacı Rahimi ve diğer İranlı subaylar, F-35 savaş uçaklarından ateşlenen füzelerin hedefi oldu.

Güpegündüz gerçekleşen saldırıda beş katlı bina yerle bir olurken, ölenler arasında Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün diğer subayları da vardı. Tuğgeneral Zahedi'nin Kudüs Gücü'nün Suriye, Lübnan ve Filistin komutanı olduğu biliniyordu.

Toplam 14 kişinin öldüğü İsrail saldırısının yankısı dinmeden, bu kez İran'ın güneydoğusundaki Sistan ve Belucistan'da patlama sesleri duyuldu. Ceyş el-Adl adlı militan grup bölgedeki bir cephaneliği ele geçirip iki İran karakolunu bastı.

Ceyş el-Adl grubu geçtiğimiz Ocak ayında dünya gündemine taşındı. Orta Doğu'daki savaş tüm hızıyla devam ederken, İran Pakistan topraklarında üslenen Ceyş el-Adl grubunu füzelerle vurdu.

Saldırıya Pakistan misillemede bulunurken, İslamabad yönetimi Sistan ve Belucistan'daki Beluç ayrılıkçıların hedef alındığını duyurdu.

Orta Doğu'daki çatışmanın bölge dışına taşacağı yönündeki korkuları tetikleyen restleşmede gözler Ceyş el-Adl ya da 'Adalet ve Eşitlik Ordusu' olarak bilinen gruba çevrildi. Yıllardır Tahran yönetimine karşı mücadele eden silahlı grup, 2005 yılında İran'ın o dönemki cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a suikast girişiminde bulundu.

Pakistan sınırında faaliyet gösteren Ceyş el-Adl’ın ABD ve İsrail tarafından desteklendiğini savunan İran, Çarşamba gününü Perşembe'ye bağlayan gece yarısı aynı grup tarafından saldırıya uğradı.

Ceyş el-Adl militanları İran Devrim Muhafızları'na ait bir karargahı ele geçirdi. Rask ve Çabahar'daki polis karakolları da saldırıya uğrarken, militanlar ordu karargahındaki cephanelikten video kaydı paylaştı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Çabahar sokaklarında ellerinde ağır silahlar olan militanların İranlı güvenlik görevlileriyle çatıştığı görüldü.

Rask'taki askeri tesiste yer alan cephanelikte ise gece yarısı kulakları sağır eden patlamalar gerçekleşti.

İran devlet medyası saldırılarda en az beş güvenlik görevlisinin öldüğünü duyurdu, sabaha karşı İran Devrim Muhafızları'na ait helikopterlerin ve insansız hava araçlarının da çatışmaya katıldığı ortaya çıktı.

Militanların Çabahar'daki donanma karargahını da ele geçirdiği yönünde doğrulanmamış bilgiler var.

Uluslararası haber ajansı AFP, Sünni grup Ceyş el-Adl'in Aralık ayında bir karakola düzenlediği saldırıda 11 polisin öldürüldüğünü hatırlatıyor.

Haberin Devamı
KANADA'DAN İSRAİL'E TEPKİ: KABUL EDİLEMEZ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanadalı yardım görevlisi Jacob Flickinger'in Gazze'de İsrail güçleri tarafından öldürülmesinin "kesinlikle kabul edilemez" olduğunu söyledi. Trudeau, World Central Kitchen yardım grubunun yedi çalışanından biri olan ve hava saldırısında öldürülen Kanadalının "ihtiyacı olan sivillere yiyecek dağıtırken" öldüğünü hatırlattı.