Dünya Alper Gezeravcı'yı taşıyan Dragon kapsülü dünyaya döndü! İşte o anlar

Alper Gezeravcı'yı taşıyan Dragon kapsülü dünyaya döndü! İşte o anlar

10.02.2024 - 08:30 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD'nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa iniş yaptı. Yer ekibi tarafından gemiye alınan kapsülün kapağı açıldı. Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı ekip Dragon kapsülünden çıkarıldı.

İlk Türk Astoronot Alper Gezeravcı dünyaya indi.

'EN KISA SÜREDE TÜRKİYE'DE OLACAK'

Giresun’da aday tanıtım toplantısına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın en kısa sürede Türk gençleriyle bir araya geleceğini belirterek, “Türkiye’nin bir gözü de ilk insanlı uzay misyonunu gerçekleştiren ve dün dünyaya dönüşünü gerçekleştiren astronotumuz Alper Gezeravcı da sağ salim inmiş oldu. İlk sağlık kontrollerinden sonra ailesiyle buluşma imkanına kavuştu. Geçtiğimiz saatlerde annesiyle, babasıyla, kardeşiyle, yengesiyle ve yeğeniyle bir araya geldi. Şimdi önümüzdeki günlerde sağlık kontrolleri tamamlanacak ve astronotumuz çok erken bir şekilde ülkemize gelecek” dedi.

Gezeravcı’nın en kısa sürede gençlerle buluşacağını söyleyen Bakan Kacır, “İlham kaynağı olduğu, geleceğin bilimsel projelerine imza atacak. TEKNOFEST kuşağıyla bir araya gelecek. En erken şekilde ülkemize gelmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız bir Cumhurbaşkanlığı uçağını astronotumuz için tahsis etmiş oldular. İnşallah önümüzdeki günlerde hepimizin belki beklediğinden de erken bir şekilde Türkiye'de olacak ve bütün bu deneyimi özellikle yürüttüğü bilimsel çalışmaları kendi ağzından hem milletimize hem bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza hem de gençlerimize anlatma, onlarla paylaşma imkanı bulacak. Türkiye nice Alper Gezeravcı’lar yetiştirecek, nice bilim misyonlarına imza atacak” diye konuştu.

HASRET GİDERDİ

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevinin ardından Dünya'ya ayak basan Alper Gezeravcı, annesi Sıdıka ve babası Ali Gezeravcı ile hasret giderdi.

Gezeravcı, kendisini karşılamaya gelen yeğeni Karan Gezeravcı ile kucaklaştı.

ALPER GEZERAVCI AİLESİYLE KAVUŞTU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Alper Gezeravcı'nın ailesiyle kavuşma anlarını paylaştı.

Kacır paylaşımında, 'Kavuşma anı... Astronotumuz Alper Gezeravcı ailesiyle buluştu. Sağlık kontrollerinin ardından ülkemize gelecek.' dedi.

Haberin Devamı
"MERHABA DÜNYA"

Dünya'ya dönen Gezeravcı, ilk paylaşımını yaptı. Sosyal medya paylaşımında, Dragon kapsülünden çıktıktan sonra çekilen Axiom Space tarafından ilk fotoğraf karesine yer veren Gezeravcı, "Merhaba Dünya, ben geldim" dedi.

'İLK TÜRK ASTRONOTU OLARAK TARİH YAZIYOR'

Axiom Space, tarafından sosyal medyada yapılan Alper Gezeravcı paylaşımında ise "Ax3 Görev Uzmanı Alper Gezeravcı, ilk Türk astronotu olarak tarih yazıyor. Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK Uzay, gelecek nesil kaşiflere ilham veriyor" ifadeleri kullanıldı.

BAKAN KACIR GEZERAVCI İLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Kacır ile görüşen Alper Gezeravcı şu ifadeleri kullandı: Öncelikle hakikaten bütün çalışmalarını buralara taşıyan bütün katılımcılara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah memleketimize daha çok başarılara imza atacak çalışmalar yapacağız. Fazladan 6 gün daha kaldık. Bizim için büyük şanstı. Zaten planlı görevin uzadığı sürece haberleştik. Sürekli süreci takip ettiniz. Planlı faaliyetlerimizin tamamını gerçekleştirdik. Hava durumuyla ilgili elverişli olduğu bilgisi sonrasında transfer sürecimiz teyit edildi. Öncelikli kargolarımızı ve deney setlerimizi soğuk depolara aldıktan sonra iniş planlandı.

BAKAN KACIR: YENİ BİR PERDE AÇMIŞTIR

Türkiye'nin Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay bilim misyonuyla tarih sayfasında yeni bir perde açtığını kaydeden Bakan Kacır, "Türkiye'de bu misyon çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenilmiş, çok yakından takip edilmiştir. Ve böylelikle aslında Türkiye'nin bir bilim toplumuna dönüşmesi sürecinde de çok önemli kazanımlar elde edilmiştir. Bu misyon bu yönüyle tarihte yerini almış. Türk çocuklarının, Türk gençlerinin gelecekte gerçekleştirecekleri bilimsel çalışmalar için şimdiden muazzam bir ilham kaynağına dönüşmüştür. Tabii Alper Gezeravcı'yı tebrik ediyorum. Kendisi büyük bir özgüven ve cesaretle, kararlılıkla gerçekleştirdiği bu misyon boyunca aslında hem ülkesini ne kadar sevdiğini hem de ülkesinin yetiştirdiği bir vatan evladı olarak hazırlıklarını en iyi şekilde gerçekleştirmek ve nihayetinde orada da titizlikle bilimsel çalışmaları sürdürmek yoluyla, bu misyon için en doğru isim olduğunu bir kez daha her birimize göstermiş oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı
İLK GÖRÜNTÜ

Alper Gezeravcı'nın kapsülden inişi böyle görüntülendi. Gezeravcı'nın sağlık durumunun da iyi olduğu görüldü. Gezeravcı, Dünya'ya dönüşünün ardından bir hafta gözlem altında tutulacak. 

 




KAPSÜLÜN KAPAĞI AÇILDI

Yer ekibi tarafından gemiye alınan kapsülün kapağı açıldı. Astronotlar inişi bekleniyor.


KAPSÜL GEMİYE ALINDI

Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Axiom-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, yer ekibi tarafından gemiye alındı.

 

Haberin Devamı
ŞİMDİ NE OLACAK?

SÜREÇ:

- İnişten sonra hücum botlarıyla ilk ekip astronotlara ulaşacak.

- Onların iyi olduklarından emin olacaklar ve tedavi edilecekleri gemiye alınacaklar.

- Daha sonra doktorlar kapsüllerin kapılarından birini açacak ve içeri girip astronotların durumunu kontrol edecek.

- Astronotlar tek tek kapsülden çıkarılarak, kurtarma gemisinde bir kontrol odasına alınacak.

- Kontrol odasında ilk kontroller gerçekleşecek.

- İlk etapta su ve yemek ihtiyaçları karşılanacak.

- Gemiye inen helikopter vasıtasıyla yakındaki havaalanına geçecekler ve Houston’a hareket edecekler.

- Suya indikten Houston2a kadar geçecek süre 5-6 saati bulacak.

- Astronotların 1 haftalık gözlem altında tutulması ve adaptasyon sürecinin tamamlanması bekleniyor.

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Antalya'da ilçe adaylarını tanıtan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alper Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüşünü kürsüdeyken öğrendi.

Türkiye'nin ilk astronotu olan Gezeravcı'nın Dünya'ya dönmesiyle ilgili Erdoğan, 'Alper Gezeravcı astronotumuz Dünya'ya inişini yaptı. Güzel gitti, güzel geldi. Tabi şimdi Türkiye'ye de inişini bekleriz. Daha birçok Alper Gezeravcıları uzaya Türkiye olarak göndereceğiz.' dedi.

30 DAKİKA İÇİNDE ÇIKARTILACAKLAR


Canlı yayında gelişmelerle ilgili bilgi veren spiker, ekibin kapsülden yaklaşık 30 dakika içinde çıkartılacağını belirtti.

Haberin Devamı
KAPSÜLDEN ÇIKARTMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Uzmanlar  Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Crew-3 ekibini Dragon kapsülünden çıkarmak için çalışmalarını yürütüyor

BAKAN KACIR: ÇOK ŞÜKÜR

Alper Gezeravcı'nın dünyaya dönüşüyle ilgili tweet atan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Bakan Kacır, "İlk Türk Astronotumuz @TURKastro Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 ekibini taşıyan kapsül yeniden dünyada Çok şükür…" ifadelerini kullandı.

İLK GÖRÜNTÜ GELDİ


Alper Gezeravcı'yı taşıyan Dragon kapsülü dünyaya başarıyla indi. Ekipler an itibariyle astronotları kapsülden çıkarıyor.

Haberin Devamı
13 DENEY GERÇEKLEŞTİRDİ


Alper Gezeravcı'yı uzaya taşıyan araç, 16 Ocak'ta ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı. Ax-3 Misyonu astronotları Michael López-Alegría, Walter Villadei, Marcus Wandt ve Alper Gezeravcı 20 Ocak Cumartesi günü ABD yerel saatiyle 07.13'te (TSİ 15.13) Uluslararası Uzay İstasyonu'na giriş yaptı.

Gezeravcı'nın yolculuğunun başlamasının ardından uzay aracında ilk mesajı "İstikbal göklerdedir" oldu. Gezeravcı istasyonda kaldığı süre boyunca 13 deney gerçekleştirdi.

ATLAS OKYANUSU'NA İNİŞ YAPILACAK


Ekibi taşıyan kapsül, Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi'nde bulunan 7 potansiyel noktadan birine iniş yapacak. Kapsül suya indikten sonra astronotlar gemiye alınacak ve burada ilk muayeneleri yapılacak. Ekip gemiden helikopterle havaalanına, ardından da uçakla Houstan kentine götürülecek.

Uçaktaki doktorlar da uçuş sırasında astronotların genel kontrollerini gerçekleştirecek. Astronotlar Houston'da kapsamlı sağlık taramasından geçecek ve bir süre karantinada kalacak.

GEZERAVCI DÖNÜYOR


Amerikan Ulusal Uzay Ajansı (NASA), Alper Gezeravcı ile birlikte dört kişilik mürettebatı taşıyacak SpaceX/Axiom-3 uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrıldı. NASA sosyal medya platformu X üzerinden yolculuğu canlı yayınlıyor.

Dragon kapsülü, dünya çevresinde dönüşe devam ederek belirlenen açı ile atmosfere girecek.