Dünya Marjinal bir milyarder Jack Dorsey

Marjinal bir milyarder Jack Dorsey

05.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Jack Dorsey kurucularından olduğu Twitter’ın CEO’luğundan istifa edince yine gündemi işgal etti. O aslında aykırı bir iş insanı... Diğer milyarderlere benzemiyor. “Özgürlükçü bir hippi” olarak anılıyor. Günde bir öğün yemekle yetiniyor Dorsey, hafta sonları oruç tutuyor. Meditasyon için ortadan kayboluyor. Ne var ki tüm bunlara rağmen damarlarında dolaşan “kapitalist” nedeniyle kripto para peşinde koşuyor.

Marjinal bir milyarder Jack Dorsey

Pelin Aykın- Sosyal medya devi Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey, geçen hafta CEO'luk görevinden ayrılarak yerini, şirkette sadece mühendis olarak çalışmaya başlayan ve ardından giderek yükselen Parag Agrawal'a bırakacağını duyurdu. Dorsey, ilginç yaşam tarzı, sosyal medyada düşünce özgürlüğü konusundaki tavrı ve son olarak Twitter'daki işinin ardından odaklanacağı kripto para kariyeriyle son derece "marjinal" bir milyarder olarak adından söz ettiriyor. Yalnızca bir öğün yemek yiyen, meditasyon için günlerce inzivaya çekilen ve kripto paralara olan merakıyla bilinen Dorsey, "özgürlükçü bir hippi" olarak anılıyor ve diğer tekonoloji milyarderlerine hiç benzemiyor...

Haberin Devamı

ABD'nin Missouri eyaletinde 1976'da dünyaya gelen Jack Dorsey, St. Louis kentindeki Bishop DuBourg Lisesi'ne devam ederken bilgisayar yazılımlarına odaklandı. Nitekim 15 yaşındayken, bazı taksi şirketleri için araçları adrese yönlendirme yazılımını yarattı. Dorsey de diğer teknoloji milyarderleri gibi, hiçbir zaman üniversiteden mezun olmadı. Kısa süre Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde eğitim gören Dorsey, bir süre de New York Üniversitesi'ne      devam etti. 

'Twitter'ımı kuruyorum'

2000 yılında Dorsey, BlackBerry ve e-posta aracılığıyla metin ve anlık mesajlaşmaya dayanan, arkadaşlarını neler yaptığı konusunda bilgilendiren basit bir prototip geliştirdi. Ancak bu prototip kimsenin ilgisini çekmeyince fikri bir süreliğine erteledi.

Haberin Devamı

Dorsey, gelecekte Twitter'ın kurucu ortakları olacak Evan Williams ve Christopher Stone ile tanıştığı "Odeo" adlı bir podcast şirketinde iş buldu. Odeo 2006'da iflas edince mesajlaşma fikrine geri dönen Dorsey, Williams ve Stone ile 2006'da Twitter'ı kurdu. Ortaklar, "Twitter" alan adını yaklaşık 7 bin dolara satın alırken Dorsey "@jack." adlı Twitter hesabında ilk Tweet'ini 21 Mart 2006'da yayınladı.

Dünyayı değiştirdi

Dorsey, "Sadece Twitter'ımı kuruyorum" yazdığı ilk tweetini paylaşarak aslında dünyayı tamemen değiştirecek bir platformu da tanıtmış oldu. 30 yaşında bir CEO olarak daha ciddi görünmek için burun piercing'ini çıkaran Dorsey, 2008'de bu görevi Williams'a devrederken, Twitter'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine geçti. Böylece yeni projelere başlayan Dorsey, konum tabanlı bir sosyal ağ olan "Foursquare"e yatırım yaptı, 2015'te küçük işletme sahiplerinin bir akıllı telefon eklentisi aracılığıyla kredi kartı ödemelerini kabul etmelerini sağlayan "Square" adında bir ödeme girişimi başlattı. Twitter Kasım 2013'te halka açıldı ve birkaç saat içinde Dorsey milyarder oldu.2014'te Forbes, Dorsey'in net servetini 2.2 milyar dolar olarak açıkladı. Dorsey'nin bir önceki yıl Twitter CEO'su olarak yaptığı iş için sadece 1.40 dolar kazandığı ortaya çıkarken, hisselerinin yüzde 10'unu Square'e vermeseydi daha zengin olması mümkündü. Bunun yerine Dorsey, Square çalışanlarına yardımcı oldu ve onlara daha fazla hisse senedi verdi. 2015'te Twitter'ın daimi CEO'su olan Dorsey'nin şu anki kişisel servetiyse yaklaşık 12 milyar dolar.

Haberin Devamı

Kripto para tutkusu

Jack Dorsey, kullanıcı deneyimini kârlılığın önüne koymuş bir sadelik tutkunu olması nedeniyle şirketin yatırımcıları tarafından, Twitter'ın, rakipleri Facebook ve Google ile karşılaştırıldığında daha küçük kalmasına yol açmakla suçlanıyordu. Ayrıca yatırımcılar, son yıllarda Dorsey'nin hem sanal ödeme sistemi şirketi olan Square'i hem de Twitter'ı aynı anda yönetmesini istemeyerek birini seçmesi gerektiğini söylüyordu.

Odağını ve zamanını sadece Twitter'a yöneltmesi için yatırıcımcıların baskısı altında olan Dorsey, seçimini kripto para tutkusu nedeniyle Square'den yana yaptı. Nitekim, kripto para birimlerine ve özellikle de Bitcoin'e takıntılı olan Dorsey, Twitter'da da bir kripto takımı kurarak bu grubun başına halefi Parag Agrawal'i getirmişti.

Haberin Devamı

Dorsey, kripto para hedefine odaklanarak CEO'luk görevini bırakmasının hemen adından Square şirketinin adını "Block" olarak değiştirdi. Square, odağına kripto para birimleri ve onların arkasındaki "blok zinciri" adı verilen teknolojiyi alması nedeniyle isim değiştirdiğini bildirdi. Bu isimle beraber Square kripto ürünü de "Spiral" olarak yeniden adlandırılırken, şirketin kurumsal hazinesinde yaklaşık 220 milyon dolarlık Bitcoin bulunduğu bildirildi.

Öte yandan, Dorsey, bu yılın başlarında bir Bitcoin konferansında "Hayatımda üzerinde çalışmak için daha önemli bir şey olduğunu düşünmüyorum" diyerek kripto para sektörüne gireceğinin sinyallerini vermişti. 

Marjinal bir milyarder Jack Dorsey

Jack Dorsey, bir dönem model Raven Lyn Corneil ile de büyük aşk yaşamıştı.

Buz banyosu yaparak uyanıyor

Jack Dorsey, 2019’da stresi, sıkı bir diyet ve egzersiz rejiminin yanı sıra her gün saatlerce meditasyon yapmak gibi ilginç yaşam tarzıyla kontrol ettiğini açıkladı. Milyarder, günde sadece tek öğününün akşam yemeği olduğunu ve hafta sonları hiç yemek yemeyerek oruç tuttuğunu söyledi. Ayrıca ılık duşları tamamen bıraktığını belirten Dorsey, dönüşümlü olarak saunasında 15 dakika kaldıktan sonra buz banyosu yaptığını ifade etti. Bir dakikalık buz banyosuyla rutini bitirmeden önce bunu üç kez tekrarladığını belirten Dorsey, ayrıca sabahları kendisini uyandırmak için buzlu banyo yaptını söyledi.

Haberin Devamı

Myanmar’da meditasyon

İddialara göre Dorsey, zihninin keskin kalmasını sağlamak için evi ile Twitter’ın merkezi arasındaki 8 kilometrelik mesafeyi yürüyor. Bu rutinlerle günlerinin daha uzun geçtiğini hissettiğini söyleyen Dorsey, okuma, yazma veya teknolojik cihazlara izin verilmeyen “Vipassana meditasyonu” yapmak için Myanmar’a da gitti. Milyarder, Twitter’da yaptığı açıklamada, stresle başa çıkmak için Myanmar’da “Vipassana meditasyonu” yaparak izivaya çekildiğini ve 10 gün kimseyle görüşmeyeceğini açıkladı. Dorsey, Myanmar’da kaldığı küçük odanın fotoğrafını da paylaştı. Ayrıca milyarder, pandemiden önce de haftada bir gün evden çalıştığını açıklamıştı. Marjinal yaşam tarzının yanı sıra Dorsey’nin diğer milyarderlere benzediği noktalar da var. San Francisco’nun seçkin Seacliff semtinde 9.9 milyon dolarlık bir sahil evi olan Dorsey, BMW otomobil tutkunu ve başka marka araç kullanmıyor. Pek çok mankenle aşk yaşayan Dorsey’nin 2018 yılında Sports Illustrated modeli Raven Lyn Corneil ile ilişkisi vardı. Dorsey’nin eski sevgilileri arasında aktris Lily Cole ve balerin Sofiane Sylve de yer alıyor.

Marjinal bir milyarder Jack Dorsey

Mühendisi olduğu şirketin artık CEO’su

Jack Dorsey’nin yerine CEO yapılan Hint asıllı Amerikalı Parag Agrawal, Twitter’da 2011’de mühendis olarak işe başladı, 2017’den beri de CTO (Teknolojiden Sorumlu Başkan) olarak görev yapıyordu. Dorsey, istifa ettiğini duyurduğu açıklamada, hırsı ve katkılarıyla şirkette yükselen Agrawal’ın Twitter ile ilgili kritik kararlarında kendisine çok yardım ettiğini belirterek ona güveninin tam olduğunu söyledi.
Şirketin teknik stratejisine liderlik eden Agrawal, yanlış bilgilerin daha iyi yönetilmesini sağlayan yapay zeka teknolojilerinin üretilmesine de katkı sağlamıştı. Ancak, Agrawal, CEO görevini üstlenmesinin ardından Dorsey’den miras kalan bazı sorunlarla da yüzleşmek zorunda kalacak.

İki ateş arasında

Twitter son zamanlarda ABD’de siyasetin içine çekilmiş, Dorsey, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ile birlikte Kongre’de ifade vermek zorunda kalmıştı. ABD’de Demokratlar, Twitter’ın sahte haberlerle yeterince mücadele etmediğini savunuyor. Cumhuriyetçiler ise Twitter’ın muhafazakârlara karşı bir tavır içinde olduğu görüşündeler. Buna dayanak olarak da, ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın hesabının Ocak ayındaki Kongre baskını sonrası Twitter’da askıya alınmasını gösteriyorlar. Sektörün bildiği bir kişiden tek gecede milyonların tanıdığı bir isme dönüşen Agrawal, 2010 yılında yaptığı bir paylaşım nedeniyle, şimdiden Cumhuriyetçiler tarafından “sol eğilimli” olarak nitelendirildi. Bu nedenle, Agrawal’ın da yakın gelecekte Kongre’ye çağırılma ihtimali yüksek.

İlk tweet’ini bir Türk aldı

Jack Dorsey, Mart 2021’de ilk tweet’ini NFT (Değiştirilemez Token) olarak hayır kurumu için açık artırmaya çıkardı. Malezya’da yaşayan, teknoloji şirketi Bridge Oracle’ın CEO’su olan Türk asıllı iş insanı Sina Estavi, Dorsey’nin 2006’da paylaştığı “Sadece Twitter’ımı kuruyorum” tweet’ini 2.9 milyon dolara satın aldı.