Dünya Mikroplara karşı ‘temiz’ mücadele

Mikroplara karşı ‘temiz’ mücadele

26.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nezle, grip, farenjit, larenjit, sinüzit, astım, bronşit, zatürre ve otitin (orta kulak iltihabı) kışın sık görülmesini soğuk hava-virüs ilişkisine bağlayan Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Dr. Kenan Çekem, “Soğuk hava virüslerin kendi koruma tabakalarını kalınlaştırarak dirençli ve güçlü hale getiriyor. Soğuk havalarda vücut mekanizmalarımız burun, hava yolları ve akciğerler gibi solunum sistemimizi daha zor ısıtıp nemlendiriyor. Bu da virüslerin tutunmasını kolaylaştırıp vücuttan atılmasını zorlaştırıyor” dedi.

Mikroplara karşı ‘temiz’ mücadele

Kimler aşı olsun?

Haberin Devamı

Dr. Çekem söz konusu üst solunum yolu hastalıklarına karşı alınabilecek önlemleri şöyle açıkladı: “Ellerinizi sık sık sabunla ovalayarak yıkayın. Kalabalık ortamlarda maske takın. Zorunlu olmadıkça seyahat etmeyin, ziyaret yapmayın, yakın temastan kaçının, hastalardan uzak durun. Kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üzeri bireyler, kalabalıkta çalışanlar her sonbaharda grip aşısı olmalı. Ayrıca astım ve bronşiti olanlar 5 yılda bir zatürre aşısı olmalı. Taze sebze - meyve yiyin, bol su, baharatlı - limonlu bitki çayı için. Üşütmeyin, terlemeyin, bulunduğunuz yeri havalandırın.”

‘PAKETLİ GIDADAN UZAK DURUN’

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Serap Sapmaz Deniz: “Kışın enfeksiyonlardan korunmak için kapalı ortamlar sık havalandırılmalı. Ortamın sıcaklığı 20 - 22 derece olmalı. Gözler kaşınacaksa parmak uçlarını değil, elin sırtını kullanalım. Çocukların spor yapması, erken uyuması, yeterli ve dengeli beslenmesi bağışıklığı güçlendiriyor. Rengarenk mevsim sebze - meyveleri, et, balık, yumurta, bal, soğan, sarımsak, yoğurt, kefir, ceviz gibi içeriği zengin gıdalarla beslenelim Paketli, şekerli gıdalardan uzak duralım.”