Dünya ‘Mirasımı görücüye çıkardım’

‘Mirasımı görücüye çıkardım’

09.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ünlülerin ve Avrupa yüksek sosyetesinin tasarımcısı Zeynep Kartal, Milliyet’e konuştu. Kartal, Ascot Kraliyet at yarışlarından ilham alarak yarattığı ve 15 yıllık kumaşları kullandığı son koleksiyonuyla büyük beğeni topladı.

‘Mirasımı görücüye çıkardım’

NEVSAL ELEVLİ Londra - The Royal Ascot’un ilk Türk Moda Başkanı, tasarımcı Zeynep Kartal, Londra Moda Haftası kapsamında gerçekleştirdiği “LF Fashion by Zeynep Kartal 2023 Hazır Giyim Koleksiyonu” ile bir ilke imza attı. Geçtiğimiz hafta moda severlerin beğenisini kazanan defilesinde Zeynep Kartal, günlük hayatta giyilebilecek tasarımları ile dikkat çekti.

Haberin Devamı

İngiltere’de 300 yıllık bir geleneğin simgesi olan Ascot Kraliyet at yarışlarından ilham alarak yarattığı “Asalet Kuralı” temasıyla tasarlanan koleksiyonda Zeynep Kartal’ın 15 yıllık kumaş mirası yeniden doğdu. Kartal, “Mirasımı görücüye çıkardım. 15 yıldır artan ve kullanılmış, kullanılmamış kumaşları yeniden işledim ve bu defile için kullandım” diyor. Defilede Kraliçe 2. Elizabeth’in kuzeni, Kent Dükü Prens Edward’ın torunu, Galler Prensi William’ın kuzeni, sürdürülebilir yaşam aktivisti Lady Amelia Windsor podyuma çıkarak, Zeynep Kartal’a yeni projesinde destek verdi. Kartal, “Defilemde Lady Amelia’nın yürümesi bana ayrı bir güç verdi. Modanın zamansız olması hayatımızın pek çok alanında önem taşıyor. Dünya devi tedarik şirketi Londra merkezli Li&Fung ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinde daha iyi bir gelecek için geçmiş yıllarda kullandığım kumaşlara bir şans vererek, bu koleksiyonu tasarladık. 15 yıllık geçmişe sahip olan yeniden yorumladığım kumaşlarla ortaya çıkan koleksiyonda, aslında dönüşümün getirdiği faydayı bir kez daha vurguladık” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Lady Gaga, Cheryl Cole, Kylie Minogue, Liz Hurley, Michelle Keegan, Ellie Goulding, Amanda Holden, Debecca Adlington, Coleen Rooney, Whitney Port, Pixie Lott, Marina Diamandis, Tess Daly, Rebecca Adlington, Amanda Holden gibi ünlüler onun tasarımları için sırada...

‘Mirasımı görücüye çıkardım’

Zeynep Kartal, Hamit Özçelik

‘Eşimin sayesinde var oldum’

Moda kariyeriniz nasıl başladı?

Bursa’da moda tasarımı okudum, okulu bitirdikten sonra uluslararası bir firmada çalışmaya başladım. Dünyanın büyük firmalarına ihracat yapıyorduk. 2000 yılında eşim Hamit Özçelik’le evlendim. Kendisi ODTÜ mezunu mühendis. 2004’te ikizlerim oldu. Bu arada eşim bir Amerikan firmasında çalışıyordu. Görevli olarak İngiltere’ye geldi. Projesi uzayınca ben de yanına gittim. Zamanımı iyi değerlendirmek ve modayı tanımak için orada moda tasarımı okudum. Manchester City Kolejinde üç yıllık eğitim aldım. Eşimin İngiltere’de kalması gerekti. Ben bu arada iş aradım ancak kendime uygun bir iş bulamadım. Neredeyse “Türkiye’ye gitsem mi?” demeye başladım. O arada da ev alacaktık. Eşim, “Gel biz daha küçük bir ev alalım, paranın geri kalanı ile sana iş yeri açalım” dedi. Ben kendisine “Nasıl olacak ben burada bir tasarım işi bile bulamazken?” diye sordum. Eşim bana inandığını ve yapabileceğimi söyledi. Kuru temizleme zincirleri var, oralara iş yapabileceğimi söyledi. “En azından kendi işini yaparsın” dedi. Bugün Zeynep Kartal varsa bunu eşim Hamit’e borçluyum. Ben eşimin sayesinde var oldum, hâlâ arkamda ve en büyük destekçim. Bir atölye açtım ve iki de makinacı aldım. Ama ben daha hiç oralara çalışmadan kendim kalıpları hazırlayıp, 30 parçalık koleksiyon yaptım. İngiliz bir arkadaşım koleksiyonu gördü ve inanamadı: “İnanılmaz çok güzel parçalar, kendi markanı yapmalısın” dedi.

Haberin Devamı

Eşimden dolayı soyadım Özçelik. Bana kızlık soyadımı sordu. ‘Kartal’ı duyunca “Tamam, işte bu!” dedi ve biz “Zeynep Kartal”la başladık. Bu arada Wayne Rooney’nin eşi Coleen Rooney’nin Cosmopolitan için çekimleri varmış. Bir şekilde adımı duymuş. Benim yaşadığım Cheshire bölgesinde çok sporcu yaşıyor. Tanıştıklarıma koleksiyon yaptığımı söyleyince atölyeye gelip, bakmaya başladılar. Coleen birkaç elbisemi aldı, bir ay sonra Cosmopolitan’da kapak oldum.

Haberin Devamı

Zeynep Kartal organik olarak büyüdü. Ne bir PR, ne bir marka danışmanı olmaksızın... Bu arada David Beckham’ın yardım defilesi vardı ve bana ulaştılar. Aynı anda Lady Gaga’nın siparişi geldi. Daha 4-5 ay ya olmuştu ya olmamıştı atölyeyi açtığım... Akabinde “Strictly Come Dancing” programında dansçıların kıyafetlerini bana verdiler. Hâlâ da yapıyorum. Televizyon dizilerinde birçok kişiyi giydiriyorum. “Coronation Street” bunlardan biri, BBC’nin kırmızı halı tasarımlarını yapıyorum.

İlk giydirdiğiniz ünlüler arasında kimler vardı?

Lady Gaga, Kylie Minogue, model Alex Gerrard, şarkıcı Anna Marie, tasarımcı Whitney Port, “Games of Thrones”da oynayan Maisie Williams, şarkıcı Rochelle Humes, oyuncu Michelle Keegan... Aslında hâlâ halka çalışamıyorum. Bu son defile hariç. Ünlülerin siparişlerini yapmaktan pek vakit olmuyor. Hep ünlülere çalışıyorum.

Haberin Devamı

Çok özel kumaşlar seçiyorsunuz sanıyorum...

İpek ve danteli çok seçiyorum. Uçuşan tüller ve romantik elbiseler, ayrıca çok karışık olmayan temiz kesimleri seviyorum. Giysilerim kadın vücudunda etkileyici ve erotik bir çağrışım yapmalı.

Sizce modaya uyum sağlamalı mı insanlar?

Gerçekten defilelerde kulpları gösteririz ancak bu son defile farklıydı, satılabilir parçalar olduğu için. İnsanın kendisine yakışanı giymesi önemli. Örneğin bu sene sarı çok modadır ama size yakışmayabilir. Moda diye giymemeli. Bir giysi tercihi yaparken özellikle giyeceğiniz tasarımla kendinizi iyi ve mutlu hissetmeniz çok önemli. Eğer giyilen bir parça içinde mutlu değilseniz, bu enerjiyi istemeden etrafa yayabilirsiniz. İnsanların kendilerini iyi hissettiği tasarımlarda girdikleri ortamlarda ışıldayacaklarına inanıyorum. Türk kadınların giyimini yakından takip ediyorum ve çok beğeniyorum. Bedenlerini iyi tanıyıp, tercihlerini ona göre yaptıklarını görüyorum. Trendleri de yakından takip ediyorlar

En beğendiğiniz modacılar kimler?

John Galliano’yu çok beğenirim, gençken ilham aldığım birisiydi... Ben okurken Bursa’da Vural Gökçaylı’nın defilesi vardı. O defileye gidebilmek için her yolu denemiştim.

‘Zevkli ama stresli...’

Haute Couture neden çok pahalı?

Aslında her döneme göre farklı olabiliyor. Şüphesiz ekonomi de önemli. Her şey “haute couture” olarak geliyor gözlerime. Kendimi onlarla iyi hissediyordum. Ben bu hazır giyimi yaparken çok zorlandım aslında, ilk defa böyle hazır giyime girdik. Dünya devi ile çalışıyorum. Daha önce hazır giyim yapan firmalara çok iş yapmıştım ama isim vermeden. Bu yeni projemizle uygun fiyata “haute couture”ü herkes giyebilecek. Zaten çıkış noktası Ascot At yarışlarıydı.

Gelinliklerde trendler nasıl?

Gelinlik trendleri de elbiselere dönüştü. Ben İngiltere’ye ilk geldiğimde Türkiye ile büyük farklar vardı. Ama şimdi benziyor. Burdakiler elbise gibiydi. Türkiye’de işlemeler, kabarık gelinlikler... Şimdi baktığımda daha sade bir görünüm aldı. İngiltere’de gelinlik siparişlerini iki yıl önceden veriyorlar. İlk zamanlar çok şaşırmıştım.

Yeni meslektaşlara tavsiyeleriniz neler?

Çok çalışkan olsunlar. Kolay olmuyor bu işler, işin mutfağını bilmeleri gerekiyor. Aksesuarın başka bir renge dönüşebileceğini bilmesi gerekiyor. Ben kendim bile fermuarı orda boyuyorum, kalıbı ve işin mutfağını bildiğim için. 15 senedir çalışan pozisyondayım, 15 yıldır da patron. Mutfağı iyi öğrensinler, modayı tutku haline getirsinler. Hiçbir zaman işe gidiyormuş gibi hissetmiyorum. Çalışırken de öyleydim. Çok zevkli bir o kadar da stresli. Hepsini bilmeleri gerekiyor, ışığı, fermuarı, fiyongu anında değiştirebilmeyi...

‘Mirasımı görücüye çıkardım’

Nevsal Elevli, Zeynep Kartal, Destan Bezmen

Bu sezonun modası ne?

Bu sezon modellerinde neler var?

Yine uçuş uçuş jakarlar ve biraz daha giyilebilir kıyafetler... Bu son çalışmamızda jakar ve paraşüt kumaşlarını çok kullandık. Çok pahalı elbiseleri alınabilir fiyatlara yaptım. Bütün dünyada, İngiltere, Avrupa’da ve Orta Doğu’da satılacak. İngiltere’de bilinen birçok ünlü firmalarla anlaşıyoruz ve zincir firmalarda satılacak.

Kahverengi: Yıllardır moda dünyasında hakimiyet kuran siyahlar, bu sezon yerini biraz daha kahverengi tonlara bırakıyor. Kahverengi ve siyah tonlarının birlikte kombin edildiği bir dönemdeyiz. Özellikle kahverengi deri eteklerle bütünleşen, vücuda oturan kısa deri ceketler moda severlerin radarında olacak.

Bol bol ışıltı: Bu sezon özellikle ışıltılı tasarımlar gardıroplarda yer alacak. Işıltılı, transparan üstler, gerek balıkçı yaka trikolarla ya da tek renk ince elbiselerle bir araya getirmek mümkün.

Sezonun iddiası trikolar: Denim ve deri pantolonlarla muhteşem uyum sağlayan trikolar, sonbahar döneminin vazgeçilmezi. Sokak modasında triko elbiselerle sık sık karşılaşacağız. Maksi boy çizme günlük stilinizi olgunlaştıracak.

Tüvitler yükselişte: Modanın zamansız tasarımı olarak ön plana çıkan tüvit takımlar, yeni sezona tüm iddiasıyla geldi. Fuşyalar, fıstık yeşilleri ve vazgeçilmez siyah-beyaz tüvitleri farklı normlarda göreceğiz.

‘Mirasımı görücüye çıkardım’