Dünya Kıyamet uyarısı

Kıyamet uyarısı

08.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Biden dünyada nükleer savaş riskinin 1962 Küba Füze Krizi’nden beri en yüksek seviyede olduğunu belirterek, ‘kıyamet’ uyarısı yaptı.

Kıyamet uyarısı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaşta nükleer silah kullanma ihtimaline yönelik değerlendirmelerde bulunurken, “Putin oldukça iyi tanıdığım bir adam. Nükleer, biyolojik veya kimyasal silahların kullanımı hakkında konuşurken şaka yapmıyor” dedi. Biden, ayrıca, dünyada nükleer savaş riskinin 1962 Küba Füze Krizi’nden beri ilk kez bu kadar yüksek olduğunu da söyledi.

Haberin Devamı

New York’taki bir etkinlikte yaptığı konuşmada, dünyanın sonu geldiğinde yapılacağı belirtilen büyük savaş anlamına gelen “armageddon” ifadesini kullanan Biden, “Kennedy ve Küba Füze Krizi’nden bu yana armageddon ihtimaliyle karşı karşıya kalmamıştık. Putin’in tehdidi gerçek, çünkü ordusu önemli ölçüde düşük performans gösterdi” dedi.

Sert demeçler

Düşük sonuç alınacak bir taktik silahın kullanılmasının kontrolden çıkıp, küresel yıkıma yol açabileceğini kaydeden Biden, “Taktiksel bir nükleer silahı kolayca kullanma ve bunun savaşla sonuçlanmama gibi bir şey olduğunu sanmıyorum” ifadesini kullandı. Biden, “Putin’in çıkış yolunun ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz… Sadece itibarını değil, aynı zamanda önemli gücünü de kaybediyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Rusya lideri Putin geçtiğimiz ayki ulusa sesleniş konuşmasında “Toprak bütünlüğümüzü korumak için her türlü silahı kullanırız. Batı’ya söylüyorum, yanıt verecek çok sayıda silahımız var. Bu blöf değil” ifadelerini kullanmıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, “NATO’nun, Rusya’nın nükleer silah kullanması olasılığını ortadan kaldırmak için Rusya’ya karşı önleyici saldırı düzenlemesi gerektiğini” söylemişti. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Zelenskiy Batılı efendilerini Rusya’ya karşı önleyici bir nükleer saldırı gerçekleştirmeye çağırdı” ifadelerini kullandı. Lavrov, “ABD’yi ve Kiev rejiminin diğer sponsorlarını, çatışmanın tarafları olarak duruma daha fazla derinden dahil olmamaları konusunda uyarıyoruz” dedi.

Küba füze krizi neydi?

Küba Füze Krizi, Ekim 1962’de dönemin iki süper gücünü karşı karşıya getiren ve dünyayı nükleer savaş tehdidi altında bırakan gelişmelerdi. 1962 krizinde Başkan John Kennedy yönetimindeki ABD ile Nikita Kruşçev liderliğindeki Sovyetler Birliği, nükleer silah kullanımına çok yaklaşmıştı. Sorun, Sovyetler’in Küba’ya yerleştirdiği füzeler nedeniyle ortaya çıkmıştı. ABD’nin Türkiye ve İtalya’da bulunan nükleer füzeleri ise, tartışmaların bir diğer ayağını oluşturuyordu. İki liderin karşılıklı mektupları ve ABD’nin Küba’ya uygulanan ablukayı kaldırmasıyla bunalım atlatılmıştı.

Haberin Devamı

Ruslar Alaska’ya kaçtı!

Kısmi seferberliğin ilan edildiği Rusya’dan kaçışlar devam ediyor. Ruslar genellikle uçakla veya karayoluyla vize istemeyen ülkelere giderken, ilginç bir örnek yaşandı. İki Rusun, tekneyle Alaska’ya geçtiği ve ABD’den sığınma talep ettiği ortaya çıktı. İki Rusya vatandaşı, Rusya’dan ufak bir tekneyle Alaska toprağı olan St. Lawrence adasına geçtikten sonra ABD polisi tarafından gözaltına alındı. Alaska Senatörü Dan Sullivan, federal yetkilileri “daha fazla sayıda Rus’un Bering Boğazı çevresindeki Alaska yerleşimlerine sığınması durumu için hazırlıklı olmaya” çağırdığını söyledi.