Dünya Muhalefete ağır baskıya devam

Muhalefete ağır baskıya devam

18.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’da muhalefete karşı uygulanan baskı artarak devam ediyor.

Muhalefete ağır baskıya devam

Son olarak Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırılar sonrası savaş karşıtı komite kuran ve geçen yıl tutuklanan muhalif politikacı Vladimir Kara-Murza, vatana ihanet ve Rus ordusunu aşağılama suçlarından 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu, Rusya’da bir muhalifin aldığı en ağır ceza oldu. Kara-Murza, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmiş ve davanın arkasında siyasi niyetler olduğunu vurgulamıştı.

Haberin Devamı

Uluslararası Af Örgütü, 41 yaşındaki Kara-Murza’ya verilen 25 yıllık hapis cezasına tepki gösterdi. Örgütün Rusya Direktörü Natalia Zviagina, “Bu karar yanlış bir şekilde insan hakları aktivizmini ‘vatan hainliği’ ile birleştiriyor. Tüm bunlar bize Stalin dönemi baskısını hatırlatıyor” dedi. Örgüt, ayrıca, siyasi görüşleri nedeniyle hüküm giydiği belirtilen Kara-Murza’nın serbest bırakılmasını talep etti.

‘Gurur duyuyorum’ dedi

Karar sonrası İngiltere hükümeti Rus Büyükelçisini çağırırken, ABD’nin Moskova Büyükelçisi Lynn Tracy, yetkilileri eleştiren kişilerin cezalandırılmasının “güç değil zayıflık göstergesi olduğunu” söyledi.

Kara-Murza, 11 Nisan 2022’de Amerikan MSNBC televizyonunun yayınına katılmış, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna operasyonları sırasında Rus kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ifade etmişti. Yayın sırasında tehlike altında olduğunu ifade eden Kara-Murza, savaşa karşı olan duruşu hakkında “Olmam gereken nokta burası” demişti. Kara-Murza, yayının ardından Rus istihbaratı tarafından Moskova’da gözaltına alınmıştı.

Haberin Devamı

Kara-Murza geçen hafta yaptığı son açıklamasında, ‘Putin’in diktatörlüğüne ve Ukrayna’ya asker gönderme kararına karşı çıkmaktan gurur duyduğunu’ söylemiş, “Dediğim her kelimenin arkasındayım. Pişman olmamakla kalmıyorum, gurur duyuyorum” demişti.

Putin’e karşıtlığıyla bilinen Kara-Murza, öldürülen Rus politikacı Boris Nemtsov ve zehirlendikten sonra cezaevine gönderilen Rus muhalif lider Aleksey Navalni’ye verdiği desteklerle tanınıyor. Kara-Murza, Batı devletlerinin insan hakları ihlalleri ve yozlaşma nedeniyle Rus yetkililere yaptırım uygulamasında da önemli rol oynamıştı.

Ukraynalı bakandan garip kıyaslama

Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, savaşta Ukrayna ordusunun can kayıpları hakkında tartışma yaratacak bir açıklama yaptı. İspanyol La Razon gazetesine demeç veren Reznikov, Rusya’yla çatışmalarda yaşanan zayiata dair bir soru üzerine, “Elbette kayıplarımız var, zira savaş halindeyiz. Fakat Ruslardan çok daha az. Toplam sayının Türkiye’deki deprem sonucu ölenlerin sayısından daha az olduğunu teyit edebilirim” ifadelerini kullandı.